Сергій Сергійчук: «Передання земель сільськогосподарського призначення громадам – це без перебільшення історична подія для черкащан»

Сергій Сергійчук: «Передання земель сільськогосподарського призначення громадам – це без перебільшення історична подія для черкащан»

Захід щодо передання земель державної власності сільськогосподарського призначення територіальним громадам відбувся в малій сесійній залі Будинку рад 19 листопада. Про це повідомляє кореспондент інформаційного агентства «Нова Доба».

Десятьом ОТГ сьогодні передали 10 740 гектарів земель сільськогосподарського призначення. Усього громад в області – 66. Ділянки отримали Балаклеївська, Баштечківська, Буцька, Великохутірська, Жашківська, Зорівська, Медведівська, Стеблівська, Тернівська та Чигиринська ОТГ.

За словами начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ігоря Віштака, 16 листопада завершили державна інвентаризація земель сільськогосподарського призначення в Черкаській області. До кінця року територіальним громадам Черкащини планують передати близько 120 тис. га земель.

– Загалом органам місцевого самоврядування передадуть понад два мільйони гектарів. Цьому передували численні звернення органів місцевого самоврядування, наполеглива позиція Романа Миколайовича та кропітка робота працівників Держгеокадастру в Черкаської області. Сподіваюся, що можновладці зможуть успішно розпоряджатися землею, як найціннішим національним багатством. Зокрема, ефективно виконуватимуть відповідні заходи на користь громад і всієї області, адже, безперечно, на місцях видніше як розташовувати пріоритети. Наприклад, передати певну ділянку в оренду фермеру та отримувати наповнення до бюджету, залишити територію, як громадське пасовище, і в цей спосіб покращити самозайнятість населення, або віддати землю захиснику Батьківщині, – зазначив Віштак.

Як зауважив голова Держгеокастру України Роман Лещенко, провівши інвентаризацію, фахівці зафіксували, що насправді немає 7-8 млн га, про які йшлося у звітності.

– Земельна реформа має реалізовуватися для громад. Адже в людей забрали можливість розпоряджатися землями ще у 2002 році. Шляхом ганебних змін до законодавства про органи місцевого самоврядування повноваження передали райдержадміністраціям. І лише на 30 році незалежності України ми відновлюємо історичну справедливість і повертаємо землі громадам, – сказав Лещенко.

У 2021 році селянам пообіцяли надати доступ до супутникових знімків та оновлених картографій. Також у Держгеокадастрі планують відкрити податкову систему.

Голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук розповів, що повноправними розпорядниками сільськогосподарської землі стали перші 10 із 66 територіальних громад Черкащини.

– Передання земель сільськогосподарського призначення громадам – це без перебільшення історична подія для черкащан. Тепер громада має право самостійно розпоряджатися земельними наділами, які їм передали. Якість життя мешканців громади залежатиме від того, як її використовуватимуть, – зазначив Сергійчук.

Надалі земельники готові співпрацювати з головами ОТГ, підтримувати та консультувати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x