Як оподатковуються дитячі новорічні подарунки та квитки на новорічно-різдвяні заходи

Напередодні новорічних та різдвяних свят Головне управління ДФС у Черкаській області звертає увагу організаторів святкових заходів на особливості оподаткування їхніх доходів, доходів розважальників (аніматорів) та оподаткування новорічних подарунків. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Так, не справляється податок на доходи з фізичних осіб та військовий збір, якщо вартість подарунку не перевищує 609 грн.
Відповідно до пп.165.1.39 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2015 році – 609,0 грн.).
Вартість дарунків, яка не перевищує 50 відсотків однієї заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «160».
Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, які надаються платникові податків, перевищує у 2015 році 609,0 грн., то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставками 15% та/або 20% та відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо. Крім того, якщо вартість подарунку перевищує 609 грн., із суми перевищення слід сплатити військовий збір у розмірі 1,5%.

Особливості оподаткування вартості святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих згідно з Законом України від 30.11.2000 №2117-III «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров\’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.
За Законом №2117-III у період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи не включається до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб-батьків, які отримали дитячі святкові подарунки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров\’я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.
Під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Оскільки прожитковий мінімум для працездатної особи станом на 01.01.2015 дорівнював 1218 грн., то неоподатковувана вартість новорічних подарунків у 2015 році (отриманих з 15 листопада до 31 грудня) складає 97,44 грн. (1218 Х 8%). Не оподатковувана вартість дитячих святкових подарунків, отриманих з 1 січня до 15 січня 2016 року 110, 24 грн. (1378 Х 8%).

Якщо ж подарунок коштує дорожче, то сума перевищення оподатковується (на період з 15 листопада до 31 грудня) за ставкою 15% (20%) як додаткове благо з урахуванням коефіцієнту для доходів у негрошовій формі. На період з 1 січня до 15 січня 2016 року – за ставкою 18%.

Водночас вартість вказаних дарунків слід відображати у податковому розрахунку за ф. 1ДФ з ознакою доходу «127». Крім того, із суми перевищення слід сплатити військовий збір у розмірі 1,5%.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x