Підприємці вимагають дозволити працювати в карантин вихідного дня

Підприємці вимагають дозволити працювати в карантин вихідного дня

Круглий стіл «Наслідки запровадження карантину вихідного дня для підприємців» відбувся 26 листопада в Черкаській міській раді. Про це повідомляє кореспондент «Нової Доби».

У заході взяли участь представники міської влади, ГУНП у Черкаській області та підприємці. Вони обговорили низку запитань, а саме: як працювати ринкам та базам під час карантинну вихідного дня, чи буде штрафувати поліція підприємців, якщо вони вийдуть на роботу.

— Замість того, щоб як у цивілізованих державах, надати підтримку малому та середньому бізнесу, в Україні його буквально добивають. Тож збереження підприємств стає справою місцевої влади. Ми як представники влади стоятимемо на боці підприємців, адже саме на них тримається вся життєдіяльність міста. Ми повинні знайти консенсус, – зауважив секретар міської ради Сергій Тищенко та додав, що проти політизації цієї проблеми.

За словами голови черкаської міської профспілки «Солідарність» Ольги Ракової, після першого локдауну на ринку закрилося близько 20% підприємців. Якщо ситуація не зміниться, то в місті буде колапс.

— Підприємці зібралися, аби дізнатися, що нам робити. Чи працювати на свій страх і ризик та платити штрафні санкції. Ми дуже ображені, бо на ринку, де свіже повітря, працювати не можна, але водночас у карантин вихідного дня багато людей скупляються в супермаркеті. Там ніхто не дотримується дистанції. То чому ринкам не дають працювати? Закрийте на вихідні супермаркети, але відкрити ринки, – зазначила Ольга Ракова та додала, що підприємці згодні, аби їх закрили в будні, коли люди не ходять, а на вихідних просять дати можливість працювати.

За час введення карантину вихідного дня в Черкасах правоохоронці склали дев’ять протоколів про порушення вимог і жоден із них не стосувався ринків. Про це зауважив заступник начальника відділу Олександр Овсієнко. За його словами, ці протоколи скерували до суду.

Згідно з постановою  Кабінету Міністрів України №641 та 1100 від 11. 11. 2020 року, на території країни запроваджено карантин вихідного дня. Черкаський відділ поліції спільно із представниками Головного управління Держспоживслужби в Черкаській області створили рейдові групи, які перевіряють різні заклади міста.

—Поліція насамперед проводить превентивні заходи щодо недопущення норм карантину. Спілкується з підприємцями, доводить, які ризики можуть бути у разі порушення карантину. Це не означає, що якщо бачимо порушення, то зразу притягуємо до відповідальності. Ми все розуміємо, але норм треба дотримуватися, щоб не було такого поширення коронавірусу. Протоколи складаємо у випадку серйозних порушень, – зазначив Олександр Овсієнко.

Ольга Ракова зауважила, що більшість правоохоронців «прикривається» постановою 641, але її скасував Конституційний суд.

—Ця постанова визнана як неправомірна, яка не відповідає Конституції. У нас є протиріччя: рішення виконкому, рішення Конституційного суду, рішення Уряду. Навіть якщо виконком готовий нас захистити в судах і буде надавати допомогу юристів, ми ж не знаємо, чи виграємо. А підставляти людей не хочеться, у них вже і так немає грошей, щоб плати не те, що штрафи, але й податки. Ви ж погоджуєтеся, що коронавірус не живе на вулиці? То залиште хоча б ринки й бази у спокої. Підприємці налаштовані дуже рішуче. І в цю суботу й неділю будуть працювати всі ринки та бази, – сказала голова профспілки.

Заступник начальника відділу Олександр Овсієнко сказав, що на цих вихідних поліція буде дотримуватися та виконувати вимоги відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 641. Рейдові групи будуть перевіряти різні заклади, дивитися чи є десь порушення та проводити роз’яснювальну роботу. Якщо зафіксують грубі порушення, то їх документуватимуть і  скеровуватимуть до суду для ухвалення рішення.

Міська влада пообіцяла, що буде відстоювати інтереси підприємців та надасть безкоштовну юридичну консультацію.

Що говорить центральна влада?

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що Кабмін розробляє план реагування на випадок погіршення ситуації, але наразі про повний локдаун не йдеться.

—Ми розуміємо, що кінець грудня та початок січня – період новорічних свят. Це зустрічі, ярмарки, тісні контакти між людьми. Усе це може дати значний поштовх до сплеску хвороби, якого медична система може не витримати, – наголосив очільник уряду.

Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів розробив підтримку для українців і бізнесу, якщо в Україні вдадуться до посилення карантину на зимові свята. Пропонуються програми з допомоги ФОПам, збереження робочих місць та єдиного соціального внеску, зауважив голова уряду. ФОП та наймані працівники, якщо сфера їхньої діяльності потрапить під закриття, отримають матеріальну допомогу в розмірі вісім тисяч гривень. Підприємства, робота яких зупиниться через введення локдауну, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників. Прем’єр наголошує, що близько 120 тисяч юридичних осіб буде закладено майже 1,5 мільярда гривень. Зокрема, від сплати податків і зборів, включно з ЄСВ, будуть звільнені майже 200 тисяч фізичних осіб-підприємців 1-ї групи.

Локдаун на різдвяні свята прокоментували в Офісі президента. Радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов в ефірі Сніданку з 1+1 висловив думку,  що на Різдвяні свята варто посилити карантинні обмеження в Україні.

– Я прихильник того, щоб робити більш комплексні обмеження на певний період, наприклад, два-чотири тижні. Але швидких, щоб знизити захворюваність і дати економіці потім працювати. Різдвяні канікули – гарний час, мені здається, щоб ввести певні обмеження та уникнути найгіршого. Не все, а тільки там, де найбільша ймовірність широкого  розповсюдження захворюваності, – розповів Милованов.

Натомість, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловився про введення в Україні повного локдауну не менш як на три тижні.

—Моя особиста точка зору — необхідно вводити локдаун якомога швидше, тривалістю три або чотири тижні. Я вважаю, що як тільки ми будемо готові — а я сподіваюся, що це будуть найближчі дні — сформулювати у деталях і в реальних механізмах ту програму компенсації, яку озвучив президент, то треба негайно ввести локдаун, перервати ланцюжок інфекції і постаратися зберегти здоров’я наших українців і уникнути ситуації, коли у нас більше 200 смертей щоденно, – наголосив Аваков, а також додав:

—Так, усім складно. Бюджет у важкому, катастрофічному стані, але і ризики такі, що зараз потрібно ухвалювати серйозні рішення. Воно може бути непопулярне для певних верств населення, комусь буде дуже погано і незручно, – і тут держава має думати про компенсації. Але моя точка зору полягає у тому, що я — за радикальний локдаун, негайно, не менш, ніж на три тижні, – зауважив глава МВС.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x