«Донорство приносить користь організму»

«Донорство приносить користь організму»

Лікар-терапевт Biopharma Plasma Черкаси Любов Рижкіна розповіла про те, як підготуватися до здачі крові, кому не можна ставати донором та як зміцнювати імунітет нині.

 

− Розкажіть, як правильно підготуватися до донорства крові?

− Насамперед, потрібно, щоб людина була здоровою та повнолітньою, тоді зможе прийти до нашого центру і може здавати кров чи її компоненти. Перед здачею потрібно добре відпочити, дотримуватися донорської дієти, тобто не їсти жирного, смаженого та молочних продуктів. Крім того, не вживати яйця, горіхи, морозиво, також табу на спиртні напої протягом 48 годин. Сніданок у день здачі має бути легким: будь-яка каша без молока і масла, чай і сухе галетне печиво.

 

− Коли людина не може стати донором, попри те, що вона почувається здоровою?

− Вага донора має бути 50 кілограм. Протипоказанням є й прийом антибіотиків, саліцилатів, критичні дні у жінок. Перед здачею крові кожен охочий заповнює анкету і має бути максимально відвертим, відповідаючи на всі запитання, щоб було зрозуміло може він зараз бути донором чи ні.

 

− Якщо людина вживає вітаміни, чи може в такому випадку здавати кров?

− Це не є протипоказанням до здачі крові та її компонентів.

 

− Через який час має бути повторна донація?

− Якщо донор здає цільну кров, повторна донація може бути через два місяці, якщо донор здає плазму, можна повторно прийти через місяць. Але зачасту ми самі регулюємо терміни, скажімо, якщо в людини знижується гемоглобін чи падає білок у крові, тоді рекомендуємо більші перерви між донаціями.

 

− Яка користь від регулярного донорства?

− Насамперед, оновлюється кров, виробляється імунітет, легше переносяться крововтрати через травми, поліпшується обмін речовин в організмі. При здачі плазми більше очищається кров.

 

− У Biopharma Plasma Черкаси закликають черкащан, які перехворіли на ковід, приходити здавати плазму. У який термін після одужання це можна робити?

− Якщо людина перенесла ковід, здавати кров можна після повного одужання. Після важкої форми хвороби, пневмонії, прийому антибіотиків – це близько місяця, якщо ж хвороба минула в легкій формі, без ускладнень – тоді через два тижні. Але обов’язково у цей проміжок людина не має приймати ліки. Ковідну плазму ми збираємо окремо, адже в майбутньому вона використовуватиметься для виготовлення ліків для лікування хворих на коронавірус.

 

− Як нині можна зміцнювати імунітет?

− Насамперед, варто врегулювати режим роботи та відпочинку, тому що якщо людина весь час стомлена, то відповідно імунітет знижуватиметься. Також важливим є і здорове харчування. Обов’язково треба додавати до раціону більше свіжих овочів та фруктів, сухофруктів, горіхів, меду. Важливо й рухатися, робити зарядку, більше ходити, прогулюватися на свіжому повітрі подалі від скупчень людей.

 

− Зараз багато людей, хвилюючись за здоров’я, купують вітаміни без консультації лікаря і приймають їх. Які вітамінні комплекси потрібні зараз і чи взагалі варто їх приймати?

− Звичайно, зараз організм потребує вітаміну С, але якщо достатньо вживати продуктів із його вмістом, то пігулки стануть не потрібними. Та в будь-якому випадку, потрібно звернутися до лікаря, здати відповідні аналізи й потім уже за рекомендацією фахівця приймати певні вітаміни. Особливо, якщо людина почуває себе втомлено, сонливо, в неї виникає апатія, тоді краще звернутися до свого лікаря, який допоможе вирішити проблему. Адже причин сонливості й втомленості багато, це й знижений гемоглобін або певні захворювання.

 

− Які обстеження варто проходити щороку, крім відвідування профільних фахівців для чоловіків і жінок?

− Варто робити флюорографію, здавати загальний аналіз крові, якщо людина себе добре почуває і немає хронічних захворювань. А якщо є певні захворювання хронічні чи набуті, то, звичайно, контролювати стан здоров’я, не нехтувати відвідуванням лікаря та проходження обстежень.

 

Спілкувалася Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x