Показник захворюваності на грип та ГРВІ на Черкащині на 14% вищий від епідпорогу в області

Показник захворюваності на грип та ГРВІ на Черкащині на 14% вищий від епідпорогу в області

Сьогодні, 1 грудня, відбувся брифінг щодо епідситуації в Черкаській області за участі фахівців профільних управлінь ОДА, обласного лабораторного центру, а також медиків. Про це повідомляє кореспондент «Нової Доби».

До обговорення епідеміологічної ситуації на Черкащині долучилися заступник начальника Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Олег Найдан, головна санітарна лікарка області Людмила Кравченко, начальниця відділу інфекційних захворювань черкаського обласного Центру громадського здоров’я Ірина Шуляренко та лікарка-пульмонолог Черкаської обласної лікарні Вікторія Царенко.

– Станом на сьогодні у Черкаському обласному лабораторному центрі методом ПЛР протестовано 160 тисяч осіб (13,4% від загальної кількості населення області, у середньому проводять до 1600 тестувань на добу). Методом ІФА протестовано понад 15 тисяч жителів області (1,3% від загальної кількості, у середньому – 300–400 на добу). Загалом протягом останніх 7 днів середня кількість тестувань методами ПЛР та ІФА становить 133,3 тестувань на 100 тисяч населення, – повідомила Людмила Кравченко.

Як повідомила головна санітарна лікарка, упродовж останніх 7 днів діагноз «Коронавірусна хвороба» лабораторно підтверджений у 23 590 осіб, із них 1 637 – медпрацівники (тобто майже кожен 12-й). При цьому підтверджені випадки інфікування та випадки смертей припадають на вікові групи 50–59 та 60–69 років. Найменшу кількість захворювань фіксують серед дітей (від народження до 17 років), у яких, як правило, хвороба протікає безсимптомно або в легкій формі.

– За останню добу в лабораторному центрі проведено 1241 тестування і підтверджено діагноз COVID-19 у 666 жителів області. Найбільша кількість випадків зареєстрована у Черкасах (160), а також у Смілі (51), Умані (43), Каневі (52), Христинівському (33) та Шполянському (22) районах, – зазначила Людмила Кравченко.

За даними Управління освіти і науки ОДА, сьогодні призупинено навчання у 303 класах, де захворіло 142 учні та 371 особа – учителів та працівників освітніх закладів. На ізоляції перебуває 5345 учнів та 412 учителів та працівників освітніх закладів.

Людмила Кравченко повідомила, що від початку епідсезону на Черкащині на грип та ГРВІ перехворіло понад 49 тисяч жителів (із них було госпіталізовано 1 451 особу). Показник загальної захворюваності на 14% вищий від епідпорогу в області. Перевищення епідпорогу зафіксоване у Катеринопільському, Жашківському, Кам’янському, Христинівському, Городищенському та Уманському районах. Найбільше поширення захворюваності на грип та ГРВІ спостерігають серед дітей 7–14 років.

Як повідомив Олег Найдан, на Черкащині допомогу хворим на COVID-19 надають 19 закладів, де станом на сьогодні розгорнуто 1530 ліжок, 665 із них забезпечені кисневою підтримкою (це 43% від загальної кількості). Загалом 5126 осіб отримують лікування, з них 5053 особи – амбулаторно і 551 – стаціонарно. Заповненість ліжок становить 56,5%.

Крім того, ще 311 осіб перебуває у стаціонарах із підозрою на захворювання COVID-19. Усього з початку пандемії померло 180 осіб, одужало 17 806 (187 із них – за останню добу).

– Черкаська ОДА приділяє велику увагу кисневому забезпеченню лікувальних закладів. Є дві постанови кабінету міністрів, відповідно до яких надана субвенція Черкаській області на забезпечення медустанов кисневою підтримкою. Зараз уже отримано 102 кисневих концентратори, із них 17 – за останню добу, маємо отримати ще, – поінформував Олег Найдан.

Заступник начальника Управління охорони здоров’я ЧОДА зауважив на тому, що з початку пандемії захворіло 482 медпрацівники. На його думку, найбільшою причиною є недотримання карантинних заходів тими людьми, які звертаються по допомогу до лікувальних установ.

– Зараз як ніколи важливо дотримуватися рекомендацій щодо поводження при проявах гострих респіраторних захворювань. Насамперед треба зателефонувати сімейному лікареві і домовитися з ним про консультацію. Не наражайте на небезпеку інших людей, зокрема медиків, відвідуючи лікарню без попереднього погодження, – зауважив пан Олег.

Олег Найдан нагадав, що з метою перевірки готовності лікувальних закладів до роботи при погіршенні епідситуації Управління охорони здоров’я створило робочу групу, що здійснює перевірку лікувальних закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19. Різнопланові перевірки включають, зокрема, контроль наявносі розгорнутих ліжок, кисневого забезпечення, медпреапаратів і ЗІЗ, належної звітності тощо. Станом на сьогодні перевірено вже 9 закладів.

Крім того, триває й перевірка стану киснезабезпечення і готовності кисневих магістралей до роботи в зимовий період та ґрунтовності стану енергозабезпечення.

Начальниця відділу інфекційних захворювань черкаського обласного Центру громадського здоров’я Ірина Шуляренко закликала черкащан не нехтувати вакцинуванням від грипу та ГРВІ, надто – в період епідсезону, аби уникнути ускладнень і поширення цих захворювань.

– COVID-19 поставив нас у такі умови, що ми просто на межі виживання, і насправді виживе той, хто адаптується до цих обставин. Зараз усі звертають увагу на ризик інфікування коронавірусом, але забули про такі небезпечні інфекції, як дифтерія, кір, правець, поліомієліт, краснуха тощо. І, на жаль, у період карантинних заходів та зростання захворюваності на COVID-19 до щеплення наше населення звертається рідше. Одна з причин – панічні настрої серед населення. Але насправді потреба у щепленні наразі актуальна через те, що всі ми маємо подбати про розвантаженість медичної системи, яка сьогодні бореться з COVID-19. Кожен із нас може докласти до цього зусиль, зокрема, дбаючи про своє здоров’я і пам’ятаючи про профілактику захворювань, – зауважила пані Ірина.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x