Черкасам – безкоштовно, іншим – за гроші. Чому «буксує» Mapamagic

Черкасам – безкоштовно, іншим – за гроші. Чому «буксує» Mapamagic

Ініціативний бізнес проти неповороткої владної системи. Чому оголосили про припинення роботи мобільного додатка Mapamagic, за допомогою якого уже півроку відстежують рух тролейбусів черкасці – обговорювали сьогодні у стінах міської ради. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Нагадаємо, лідер проекту Mapamagic Віктор Євпак у п’ятницю оголосив про закриття програми у зв’язку з тим, що проект не підтримує міська влада. Сьогодні ж причину конфлікту шукали разом представники міської влади із розробниками програмного забезпечення.

Міський голова Анатолій Бондаренко зазначив, що бачився із Віктором Євпаком один раз в житті. Наголосив, що жодних домовленостей – ні усних, ні письмових – із ним він не укладав. «Якщо це політичний привід і шантаж – то це не до нас» – сказав голова міськради.

Віктор Євпак повідомив, що навесні він уклав тристоронню угоду із Департаментом ЖКК та КП «Черкасиелектротранс» про запровадження мобільного додатка і встановлення GPS-трекерів.

Транспортній реформі бути
У міській раді погоджуються: транспортна реформа у місті назріла вже давно. Новації, у тому числі електронна система відстеження руху автобусів мають бути введені відповідно до прийнятого наприкінці 2015 року рішення про реформування транспортної галузі.
Черкасам – безкоштовно, іншим – за гроші. Чому «буксує» Mapamagic
– У листопаді-грудні 2015 року міський голова чітко означив стратегію. Мені було доручено вивчити досвід інших міст та інших країн у плані проведення транспортної реформи. Були запрошені спеціалісти Вінниці, Тернополя, були присутні депутати, – зазначив директор КП «Черкасиелектротранс» Петро Кучер.

За словами Петра Семеновича, транспортна система включає в себе облаштування диспетчерської, введення електронного обліку перевезення пасажирів та електронна оплата за проїзд. Окрім того: сповіщення пасажирів про зупинки, відстеження руху та наповнюваності транспорту в онлайн-режимі. Впровадження реформ, за його словами, обійдеться у близько 25-30 млн грн.

Як зазначає керівник КП «Черкасиелектротранс», тристоронній договір, відповідно до якого підприємство користується обладнанням та програмним забезпеченням, яке надав Віктор Євпак, справді був укладений. Конфліктів між ним та програмістами не було. Про рішення айтішників припинити вилучити трекери Петру Кучеру повідомили у п’ятницю вранці письмовою заявою.

Віктор Євпак наголосив, що під час домовленостей із Департаментом йшлося про запровадження трекінгу не лише на тролейбусних, а й на автобусних маршрутах. Однак серед маршрутників трекери поставив лише директор ПАТ «Черкасиавтотранс» Володимир Солом’яний (8, 21, 26 27 маршрути). За словами ІТ-фахівця, проблема в тому, що міська влада не зобов’язує цього робити інших перевізників, чим гальмує повне запровадження системи трекінгу.

Черкасам – безкоштовно, іншим – за гроші

У результаті тривалого обговорення з’ясувалося, що міська влада планує використовувати обладнання, яке є саме комунальною власністю, адже не хочуть залежати від приватників.
Черкасам – безкоштовно, іншим – за гроші. Чому «буксує» Mapamagic
– Транспортна реформа буде робиться і власником софту буде або «Електротранс», або міська рада, яка може його під себе обновляти, переробляти і буде незалежною від зовнішніх чинників. Скільки буде коштувати софт – копійку чи сто тисяч – вирішить конкурс. У ньому може взяти участь і пан Євпак, – повідомив заступник міського голови Руслан Сотуленко.

Програмне забезпечення для відстеження руху транспорту планують для міста купити, тим часом як Віктор Євпак готовий надати в користування, але не продати Mapamagic. У його планах – продавати право на користування додатком іншим містам, тоді як Черкаси мали б його використовувати безкоштовно:

Черкасам – безкоштовно, іншим – за гроші. Чому «буксує» Mapamagic
– Є багато прикладів, коли соціальний інститут працює успішно на державу. Чому я не передаю програму у власність? Бо я хочу встановити цю систему в інших містах. Щоб відбити ті гроші, які буду витрачати на Черкаси, мені потрібно буде заробляти гроші на інших містах. Це не є секрет, я казав це з перших днів. Я не зможу продати додаток, якщо це не буде моєю інтелектуальною власністю. Це бізнес-модель, апробована сотні років. Тут немає ніякої корупції.

На розробку програми Віктор Євпак витратив 40 тисяч доларів і 9 місяців роботи колективу розробників.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x