До четверга в області погода буде з морозами

До четверга в області погода буде з морозами

На відміну від попереднього року, коли внаслідок домінування атлантичного тепла метеорологічної зими, а це середньодобові температури нижче 0 º так і не було, у цьому році, метеорологічна зима прийшла разом із календарною. І прийшла вона зі сходу, завдяки потужному сибірському антициклону. Надходження холодного та сухого континентального повітря в умовах малої висоти сонця, коли воно світить але не гріє, короткого світового дня, тривалої ночі та малохмарного неба температури знизилися вночі до 7−10º, вдень до 3−5º морозу. Середньодобові температури повітря нижче норми на 2−3º. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

Морозна погода, що встановилася, небезпеки для зимуючих культур не становить. Адже похолодання відбулося поступово. Звичайно при середньодобовій температурі 0−5º морозу озимина проходить ІІ фазу загартування і вже може витримати зниження температури на глибині 3 см до -9º і нижче. Наразі нижче -4º не було. Нерайоновані (непристосовані) сорти плодових та винограду можуть витримувати морози 15−18º, які й в цей час не очікуються.

 

До четверга Черкащина залишиться у владі морозного антициклону «XAVIER». Тому погодних змін не чекаємо. На високому атмосферному тиску утримається суха з помірними морозами вночі 5−10º, вдень 2−7º погода.

 

У другій половині тижня, зі зміною східного синоптичного процесу на південний, знову визначиться тенденція до невеликого потепління. Із південними вітрами до нас почне надходити більш тепле повітря, температура підвищиться вночі до 0−5º морозу, вдень 0−3º тепла. У найближчі 10−12 днів різкого похолодання не чекаємо. 12−15 грудня можливі невеликі опади з ожеледними явищами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x