Субсидії, оздоровлення, кредити для АТОвців – чиновники прозвітували про роботу за рік

Субсидії, оздоровлення, кредити для АТОвців – чиновники прозвітували про роботу за рік

Представники сфери соціального захисту Черкащини підсумували свою річну діяльність. У зоні підвищеної уваги – АТОвці, люди з особливими потребами, переселенці та малозабезпечені.

Середня субсидія по області складає 1,5 тисячі гривень

За дев’ять місяців цього року державну соціальну допомогу, а серед них – і житлові субсидії отримали майже 360 тисяч сімей. Про це перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль повідомив журналістам під час прес-конференції.

Субсидії, оздоровлення, кредити для АТОвців – чиновники прозвітували про роботу за рік – Черкащина перебуває на 3-му місці по оформленню і наданню субсидій. Станом на 1 жовтня 2016 року отримувачами субсидії були понад 254 тисячі домогосподарств, що на 136 тисяч більше порівняно з 2015 роком. Сума нарахованих субсидій за 9 місяців поточного року склала 1, 952 мільярди гривень (для порівняння – у 2015-му лише 220 мільйонів гривень). Хочу зауважити, що система субсидіарності дозволяє уникати корупційних схем. Адже раніше держава дотувала конкрентні підприємства. Зазвичай, це були монополісти, які отримували на рахунок своїх підприємств величезні суми. Тепер же держава нарешті відмовилася від російського газу, проте дотації держави йдуть конкретним сім’ям, – коментує Віталій Коваль.

Чиновник зауважив, що діяльність у соціальній сфері загалом займає близько четвертої частини діяльності органів місцевої влади.

– Якщо говорити конкретно по сумах, то розмір субсидії складає від 500 до 4 тисяч гривень. У середньому – 1,5 тисячі, – повідомив директор Департаменту соціального захисту Черкаської ОДА Руслан Чикало.

Заборгованість по зарплаті скоротилася на 7 мільйонів
Субсидії, оздоровлення, кредити для АТОвців – чиновники прозвітували про роботу за рік
За словами Руслана Чикала, одним із значних позитивів роботи у 2016-му стало значне скорочення заборгованості по заробітній платі. Загалом скорочення на економічно активних підприємствах становить 7 мільйонів гривень. Стан поточної заборгованості – 2 мільйони.

– Позитивним є те, що близько 7 мільйонів гривень вдалося залучити грантової допомоги, тобто, позабюджетних коштів. Завдяки співпраці з Фондом родини Нечитайло, Фондом «Східна Європа» та Турецьким агенством зі співробітництва та координації ТІКА вдалося відремонтувати приміщення інтернатів та територіальних центрів, придбати нові меблі та необхідну побутову техніку, – зауважив Віталій Коваль.

Чиновник відзначив, що кошти залучають там, де є хоча б 20% співфінансування буде із місцевих бюджетів.

Обласний контактний центр працює цілодобово

Близько 14 тисяч звернень отримав Черкаський обласний контактний центр за рік. Серед клієнтів центру – не лише переселенці та АТОвці, а й пересічні черкащани.
Субсидії, оздоровлення, кредити для АТОвців – чиновники прозвітували про роботу за рік
– Наш центр розширив свою діяльність, у нас з’явився юридично-психологічний відділ, оскільки приймаємо багато звернень від дружин учасників АТО, які нині перебувають у зоні бойових дій. Працюємо практично цілодобово. Приймаємо дзвінки за телефоном 36-11-33 (крім цього працює «гаряча» урядова лінія 15-45), маємо власні сторінки на сайті ОДА, у «Фейсбуці», електронні звернення на пошту, – коментує керівник Черкаського обласного контактного центру, радник ВПО Міністерства соціальної політики України в Черкаській області Лариса Ходаковська.

Нині центр обслуговує понад 14 тисяч внутрішьнопереміщених осіб – допомагає в отриманні соціальних виплат та працевлаштуванні та інших питаннях. Майже 3 тисячі переселенців виїхали з Черкас.

– Нам не соромно і не страшно їхати з представниками ОБСЄ навіть у найвіддаленіші райони, оскільки ми реально працюємо з людьми щодня і знаємо ситуацію на місцях, – відзначила Лариса Ходаковська.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x