АКЦИЗ ІЗ ПАЛЬНОГО ЗАЛИШАЄТЬСЯ У ГРОМАД ЧЕРКАЩИНИ

АКЦИЗ ІЗ ПАЛЬНОГО ЗАЛИШАЄТЬСЯ У ГРОМАД ЧЕРКАЩИНИ

Асоціація міст України відстоює для громад Черкащини місцевий акциз на пальне. Представники АМУ звернулися до Президента та Парламенту: мери міст закликають підтримати збереження на постійній основі зарахування до місцевих бюджетів 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального. Це дозволить не допустити зростання дефіциту місцевих бюджетів та сприятиме забезпеченню фінансової спроможності місцевого самоврядування, як здобутку децентралізації.

Скасування місцевого акцизу на пальне призведе до критичних соціальних наслідків для населення України. Громади втратять надійне джерело надходжень до місцевих бюджетів у часи економічної кризи, спричиненої пандемією і, як результат, можливість утримувати заклади освіти та охорони здоров’я; фінансувати зарплати вчителів, вихователів, лікарів; здійснювати закупівлі медикаментів та медичного устаткування, необхідних сьогодні для допомоги хворим на COVID-19. Адже, для багатьох громад акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети.

«Збереження надходжень від акцизного податку з пального до місцевих бюджетів – дуже важливо, адже це суттєва частка надходжень до бюджетів громад Черкащини. На нашому утриманні перебувають всі заклади освіти, соціальна сфера, заклади охорони здоров’я, будинки творчості, станції юних техніків, музичні та спортивні школи. Крім того, ми маємо дбати про благоустрій населених пунктів, яких у нас зараз добавилося. Все це потребує коштів і не малих. Тож цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки акциз з пального – це левова частка доходів у бюджеті кожної громади», – зауважує Володимир Тірон.

Якщо місцевий акциз на пальне не залишать у місцевих бюджетах, втрати для громад Черкаської області, за підрахунками консультанта з бюджетних питань АМУ Олександра Шокота  (проєкт «Пульс») складуть 310 млн 315 тис.грн. Якщо ж з 2021 року припинять зарахування до місцевих бюджетів частини (13,44%) акцизного податку, загалом по Україні громади втратять 7,5 млрд гривень.

Черкаське регіональне відділення Асоціації міст України дякує народним депутатам України від Черкащини: Антону Яценку, Олександру Скічку, Олегу Арсенюку, Андрію Стріхарському, Сергію Нагорняку  за врахування інтересів територіальних громад Черкащині, які підтримали збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x