На Черкащині вдруге відбулася успішна трасплантація нирки

На Черкащині вдруге відбулася успішна трасплантація нирки

Фахівці Черкаського обласного онкодиспансеру вдруге провели успішну трансплантацію нирки. Операція відбулася п’ятого грудня. Орган пересадили від матері Надії доньці Вірі. Нині пацієнтки почуваються добре, а цієї п’ятниці Віра повернеться додому – на Кіровоградщину. Про це повідомляє кореспондент «Нової Доби».

Завідувач обласного центру пластичної, реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску зауважив, що нині в Черкаській області стало менше на двох пацієнтів, які потребували гемодіалізу.  

Це маленька цифра для країни та області, але велика для нас і пацієнтів. Ми дочекалися стабільних показників пацієнтів, щоб оприлюднити цю інформацію. Операція складалася з трьох етапів і тривала близько п’яти годин. Зараз нирка добре функціонує, а показники Віри – стабільні. Після трансплантації життя Віри не зміниться, а тільки почнеться. Бо життя на гемодіалізі – це існування. Зараз готуємо до операції наступних пацієнтів, – розповів Морару-Бурлеску.

Він зазначив, що зараз в області на постійному гемодіалізі перебуває близько 350 осіб.

Із цієї кількості близько 5% мають шанс на родинне донорство. Інші ж потребують посмертного донорства. Це дуже складна група пацієнтів, тому медичний персонал несе відповідальність. Тож нині у планах велика організаційна робота, адже треба об’єднати значну кількість лікарень, аби спільно досягти цієї мети – реалізація посмертної трансплантації, – додав онкоуролог.

Віра розповіла, що дізналася про проведення трансплантації органів на Черкащині із телебачення.

–  Рішення скористатися таким шансом ми ухвалили миттєво і вже за декілька днів здавали перші аналізи в лікарні та проходили обстеження в Черкасах. У Кіровоградській області, на жаль, не проводять подібні операції.  Я щаслива, що трансплантація відбулася саме тут і провів її Роман Петрович Морару-Бурлеску.  Зараз почуваюся чудово, – сказала дівчина.

Вона поділилася, що до цього чотири роки перебувала на гемодіалізі.

–  Це не життя, а існування. Бо ти живеш від діалізу до діалізу, це постійні дієти та контроль рідини, до того ж поїхати кудись взагалі нереально. Те, що відбулося, для мене – це диво. Зараз мене переповнюють емоції і хочеться розповісти про свою успішну операцію, аби люди дізналися, що це можливо зробити в Україні, у Черкасах, – зауважила Віра.

Директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов поінформував, що окрім двох трансплантацій нирок за цей рік в закладі провели 31 операцію з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку.

– Ці результати є помірковано успішними, адже підтримка з боку держави та органів місцевого самоврядування у цьому питанні надважлива. Не можу сказати, що проведення операцій з трансплантації для нас стають буденними, а від того менш складними. Ні, однак ми  розвиватимемо цю галузь медицини й надалі, щоб наші пацієнти оперувалися в Черкасах, а не за кордоном, – наголосив Парамонов.

За його словами, для операцій фахівці обирають людей, які пройшли певний шлях хвороби.

– За рік ми фактично рятуємо 35 життів, а до кінця року плануємо провести ще дві операції з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку. Серед них переважає молодь. Усі мають однакове право на життя, утім йде відбір перспективних у плані одужання пацієнтів. Ті 37,5 млн грн, що нам виділив Уряд двома траншами саме на трансплантацію, витрачені не марно. Наші двері відкриті для пацієнтів з усієї України, – зазначив Віктор Парамонов.

Завідувачка гематологічним центром Черкаського обласного онкологічного диспансеру Олена Лук’янець розповіла, що завдяки договору з МОЗ України операція з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку є безкоштовною для пацієнтів.

– Також це дозволило нам придбати сучасне обладнання, аби не зупинятися на досягнутому, а робити кроки вперед. Цьогоріч наше відділення отримало надзвичайний досвід. До початку 2021 року ми зможемо виконати цю процедуру ще двом пацієнтам. Зараз на черзі 6 хворих, які перебувають на певних етапах підготовки. Запрошуємо всіх пацієнтів з України, які зараз потребують аутологічної трансплантації кісткового мозку звертатися за допомогою в наш центр. Сподіваємося, що наступного року ми зможемо надавати безкоштовну медичну послугу в цьому напрямі, – розповіла Лук’янець.

Заступниця очільника області Лариса Кошова сказала, що до успішного старту трансплантації на Черкащині готувалися декілька років поспіль. Цьому передувала кропітка робота з підготовки обласної програми, навчання медичних фахівців, облаштування медзакладу необхідним обладнанням.

– Знайшлися ті однодумці, медичні фахівці, які готові працювати у цій галузі, надалі навчатися та розвиватися. Сподіваюся, наступним у переліку закладів Черкащини, де проводитимуть якісні та успішні операції з трансплантології, буде обласний кардіоцентр. Зараз тут готуються до проведення операцій з трансплантації серця. Це – амбітні цілі, але, певна, їх ми зможемо разом реалізувати, не зважаючи на те, що багато роботи нас очікує попереду, – підсумувала Кошова.

Водночас в обласному онкодиспансері намагаються максимально надавати допомогу хворим з онкологією. Не зважаючи на пандемію, за 11,5 місяців у закладі пролікували 14 тисяч онкохворих. Подібну цифру зафіксували у 2019 році, в інших – менше.

 

 

 

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x