Тренд турбуватися про себе: що ми понесемо з собою у 2021 рік?

Тренд турбуватися про себе: що ми понесемо з собою у 2021 рік?

Згадайте минулорічні плани й передсвяткову суєту: хіба хтось міг подумати, що 2020-й готує скільки викликів для нас? Авжеж, ні. Цей рік для багатьох був непростим через пандемію, що принесла чимало змін – не тільки негативних, але й корисних. Приміром, карантин нас добряче загартував і змусив дбати про своє фізичне й психічне здоров’я. За цей рік ми добре усвідомили важливість ментального стану, стосунків із людьми, природою і самими собою. «Нова Доба» розповість про тренди турбуватися про себе, які супроводжуватимуть нас і прийдешнього 2021 року.

Здорове харчування

Цього року багато хто навчився готувати, а завдяки віддаленій роботі навіть узявся за приготування сніданків. Крім того, ми привчилися споживати усвідомлено: доїдаючи на обід залишки «вчорашньої» вечері, ми стали викидати менше харчових відходів.

Ми поліпшили функціональність їжі і повною мірою усвідомили зв’язок між тим, що ми їмо, і тим, як почуваємося і функціонуємо. У новому році продовжуйте стежити за тим, щоб у вашому раціоні були імуностимулюючі, протизапальні і багаті на поживні елементи продукти: гриби, бобові, пре- і пробіотики. Концентруйте у своєму раціоні рослинні джерела білка – наприклад, веганське «м’ясо» і горіхове молоко. Створення власної балконної грядки з травами – іще одна тенденція, що стрімко набирає обертів.

Ментальний добробут

Подбати про психічне здоров’я можна і з допомогою деяких безкоштовних методів – подумайте про якісний час, проведений на природі або з близькими людьми. Проте, за даними Global Wellness Institute, люди дедалі частіше звертаються по неклінічну допомогу, щоб упоратися з повсякденними проблемами ментального характеру. Перед пандемією в 2017 і 2018 роках індустрія психічного здоров’я коштувала 120,8 мільярда доларів.

Не дивно, що після пандемії витрати на психічне здоров’я різко зростуть. Багато досліджень показали, що соціальна ізоляція, економічні труднощі і розповсюджені людські страждання позначилися на нашому колективному душевному спокої. На щастя, у нас є можливість опрацьовувати свої ментальні проблеми онлайн.

Зміцнення імунітету

Нових висот 2020 року досягла популярність імуностимулюючих трав і суперфудів. Global Wellness Institute прогнозує, що зміцнення імунної системи (і формування фізичної сили духу) стане основною тенденцією в галузі оздоровлення у 2021 році в усіх напрямках – від продуктів харчування до харчових добавок і освітніх курсів.

Така тенденція також передбачає індивідуальний підхід до «прокачування» імунітету з використанням генетичних тестувань, біохакінгу, процедур для зміцнення імунітету і лікування енергією. Вплив мікрофлори кишківника на загальне самопочуття організму і роботу мозку теж викличе особливу зацікавленість і бажання підвищити обізнаність із цієї теми.

Затишний хатній одяг

Комфортний одяг допоміг пережити нам незатишні часи 2020 року, й найближчим часом тренд на оверсайз і спортивний одяг нікуди не зникне. Затишні образи в піжамах, домашніх і комфортних костюмах 24/7 нас не покинуть, проте відчувається прагнення до яскравіших комбінацій і кольорів, які покращують настрій. Є думка, що ми продовжимо купувати піжами, одяг для активного відпочинку і максимально комфортні речі принаймні доти, доки поява вакцини не змусить нас переглянути ці звички.

Вимірювання пульсу

За даними дослідницької компанії IDtechEx, із 2014 року до 2019-й продажі медичних трекерів здоров’я, призначених для носіння, подвоїлися, склавши майже 70 млрд доларів. Упродовж 2020 року продажі пристроїв Samsung, що носяться, зросли на 30%. Визначення «пристрої, що носяться» охоплює все – від смарт-годинників, трекерів сну і активності до пластирів для шкіри, окулярів, навушників і технологічного одягу. Світові гіганти продовжують створювати дедалі досконаліші девайси, як, наприклад, трекер здоров’я і самопочуття від Amazon, Halo, здатний відстежувати сон, кроки, жирові накопичення і багато іншого, включаючи тон голосу співрозмовника для визначення його душевного стану.

Є ще портативний пристрій Lumen, випущений у Великобританії. Він вимірює метаболічні дані користувача за один подих, а потім надає персональні поради щодо харчування в конкретний день, відповідно до завдання, – стосується воно схуднення, набирання м’язової маси чи якоїсь іншої мети.

Курс на стійкість

Аби одяг був по-справжньому комфортним, свідомі споживачі, стурбовані кліматичними змінами, хочуть, щоб марки одягу були екологічними. Використання переробленого поліестеру і пластику з рибальських сіток, органічна бавовна, нетоксичні барвники, низький рівень виробничих викидів, справедлива оплата праці, максимальна прозорість процесу виробництва речей, благодійна діяльність, соціальна активність, замкнуті ланцюжки поставок і відсутність пластику та зайвої упаковки – ось деякі з вимог, яких треба дотримуватися, щоб споживач вирішив витратити гроші. Тепер недостатньо просто бути здоровими. Ми також хочемо бути здоровими для інших і для планети.

Wellness-туризм

Відпочинок у санаторіях та оздоровчих центрах розвивається удвічі швидше, ніж туризм загалом: за даними Euromonitor, оздоровчі подорожі щороку стають популярнішими на 6,5 відсотка.

Найімовірніше після пандемії велнес-туризм передбачатиме як обов’язкову складову перевірку температури, носіння маски, дезінфікуючі засоби для рук і, можливо, паспорт вакцинації. Наше нове розуміння стійкості і пункту призначення сприятиме відновлювальним подорожам, які будуть характеризуватися меншою кількістю викидів вуглекислого газу і великою кількістю часу, проведеного на свіжому повітрі.

Global Wellness Institute пророкує популярність таких активностей, як велоподорожі, піші прогулянки і сплави на каное. Разом із бажанням повернення подорожей у наше життя ми хочемо регенеруюче впливати на місця, які відвідуємо, прагнучи залишати їх у кращому стані, ніж вони були до наших відвідин.

Заняття спортом удома

За час пандемії ми зрозуміли, що в заняттях спортом не можна розраховувати на улюблений тренажерний зал і студію йоги – карантинні обмеження можуть торкнутися цих місць будь-якої миті. Ми поступово звикли досягати необхідної фізичної активності в домашніх умовах, тому в 2021 році ця звичка залишиться з нами і буде успішно поєднуватися з груповими заняттями в студії або сольно на килимку вдома.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x