Хурма незамінна для сердечників та вагітних

Хурма незамінна для сердечників та вагітних

Хурма має прекрасний смак і аромат. До того ж, ця ягода містить багато вітамінів і мінералів, тому в усьому світі її цінують за смак, аромат і поживність.

Нині існує приблизно 500 видів хурми. Її вирощують в Криму і Грузії, Азербайджані і Узбекистані, і навіть в Краснодарі. Одним з найбільш популярних сортів є хурма «корольок» – у цих ягід практично відсутній терпкий смак. Також «корольки» називають шоколадною хурмою – за насичений колір шкірки.

При сердечних хворобах і гастриті
Секрет користі хурми простий – вона багата найрізноманітнішими вітамінами, серед яких – В, С, А, Е і РР. Крім цього, хурма містить важливі мінерали для правильної та безперебійної роботи людського організму. Магній, калій, залізо, бета-каротин, фруктоза, дубильні речовини і органічні кислоти – ось далеко не повний перелік речовин, що містяться в плодах цієї рослини.

Якщо щодня з’їдати по 1-2 стиглі плоди цієї рослини, то можна нормалізувати артеріальний тиск, зміцнити судини і позбутися від холестеринових бляшок. Крім цього, глюкоза і фруктоза, які містяться в хурмі, чудово зміцнюють і живлять серцевий м’яз, тож регулярне вживання цього фрукта є прекрасною профілактикою інфаркту та ішемічної хвороби серця.

В’яжучі та антисептичні властивості хурми відомі з незапам’ятних часів. Тому плоди цієї рослини чудово допомагають при розладах шлунково-кишкового тракту і харчових отруєннях. Крім цього, хурма володіє загоювальними властивостями, тому її радять тим, хто страждає від гастриту чи виразки.
Останні наукові дослідження показали, що хурма є чудовим природним антиоксидантом, який омолоджує організм, виводить з нього шлаки і запускає відновлювальні процеси. Щоденне вживання плодів цієї рослини також сприяє боротьбі з надмірною вагою, покращує загальне самопочуття і настрій.

Хурма для вагітних
Особливо корисний цей фрукт для вагітних, і не тільки через велику кількість вітамінів. Хурма в надлишку містить залізо, яке так необхідне при анемії або втраті крові. Крім цього, плоди хурми є прекрасним профілактичним засобом, що допомагає уникнути вірусних та простудних захворювань. Але навіть якщо майбутня мама все ж стала жертвою застуди, то медики замість аптечних засобів рекомендують включити в раціон хурму, яка допомагає позбутися від болю в горлі, кашлю і нежитю.
Варто також зазначити, що плоди цієї рослини є відмінним антидепресантом і допомагають легко подолати роздратування, втому і безсоння. При цьому не слід забувати, що кальцій, який міститься в хурмі, дуже корисний як для скелета малюка, так і для мами, адже зміцнює кістки, зуби, нігті і волосся, які в період вагітності можуть псуватися.

Щоправда, у плодах хурми містяться і досить сильні алергени, тому при грудному вигодовуванні слід поступово вводити в раціон цю ягоду, щоб у разі появи у малюка висипів на шкірі виключити хурму з меню.

Використання у косметології
Тим, хто хоче позбутися вугрів або звузити пори на шкірі, косметологи рекомендують кілька разів на тиждень наносити на обличчя кашку з хурми, змішану з яєчним білком. Це допоможе наситити шкіру вітамінами, покращити її колір і пружність.
Змивати таку маску слід через 20 хвилин холодною водою, після чого шкіру слід обробити перекисом водню.

Протипоказання
Оскільки хурма багата на глюкозу і фруктозу, її радять їсти діабетикам як природний замінник цукру. Попри те, нею не варто зловживати.
Якщо ви страждаєте від регулярних закрепів, їсти хурму слід теж обережно, адже вона може викликати непрохідність кишківника.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x