Податки, “мінімалка” та електронні сигарети: що зміниться для українців із 1 січня?

Податки, “мінімалка” та електронні сигарети: що зміниться для українців із 1 січня?

Ціна на газ та прожитковий мінімум збільшуються, по батькові можна змінити, а також штраф за продаж електронних сигарет  — зміни, які чекають на українців з першого січня 2021 року.  

Посилення карантинних обмежень

Із 8 до 24 січня 2021 в Україні запровадять жорсткий карантин. На відміну від весняного локдауну, цього разу працюватиме громадський транспорт, готелі (з обмеженнями) й дитячі садки, можна також гуляти в парках.

Під час карантину буде заборонено, зокрема:

відвідування закладів освіти (окрім дитячих садочків);

роботу закладів харчування та розваг;

роботу ТРЦ (лише магазини товарів першої необхідності);

роботу салонів краси (лише за попереднім записом і без черги всередині), закладів культури, фітнес-центрів, басейнів;

проведення масових заходів (окрім професійних спортивних подій без глядачів);

роботу непродовольчих ринків;

різдвяні ярмарки.

Збільшується прожитковий мінімум

Із першого січня набув чинності державний бюджет на 2021 рік. Так, з початку року розмір прожиткового мінімуму становить 2 189 гривень. Заплановане і збільшення мінімуму для дітей віком до 6 років – 1 921 гривня, для дітей віком від 6 до 18 років – 2 395 гривень, для працездатних осіб – 2 270 гривень.

Вищою стане і мінімальна зарплата – на 20% (6 000 гривень). Зі зростанням “мінімалки” збільшаться і податки для ФОПів – ЄСВ із початку нового року зросте із 1 100 грн до 1 320 гривень на місяць. Варто зазначити, що для ФОПів першої категорії передбачені “податкові канікули” із грудня 2020 року до травня 2021-го – для підтримки бізнесу під час локдауну.

Підприємців також чекають нові ліміти щодо обсягу доходів: для першої групи – 167 розмірів мінімальної зарплати (1,002 млн гривень), другої – 834 розміри мінімальної зарплати (5,004 млн гривень), третьої – 1 167 розмірів мінімальної зарплати (7,002 млн гривень).

Можна змінювати по батькові

З першого січня 2021 року українці можуть змінити по батькові. Відповідний закон набуває чинності та дозволяє робити це з 16 років – як і ім’я та прізвище. Із 14 років змінити по батькові можна лише за згодою батьків чи піклувальників.

Дозвіл може підписати лише один із батьків у випадку, якщо другий помер, позбавлений батьківських прав, зник безвісти чи визнаний недієздатним. Якщо ж другий з батьків не підпадає під згадані вище винятки і проти змін, то остаточне рішення прийматиме суд або органи опіки.

Відсутність такої можливості називали порушенням конституційних прав українців. До того ж, це створювало чимало труднощів, наприклад, під час оформлення спадку.

Підвищення пенсій

Планове підвищення мінімальної пенсії відбулося у грудні, тож і станом на січень вона буде на рівні 1 769 гривень. Однак у січні збільшаться виплати для пенсіонерів, які не працюють, також для осіб яким понад 65 років та людей, які мають повний страховий стаж (для жінок 30 років, для чоловіків – 35) – з 2 100 до 2 400 гривень.

Продовжуються виплати щомісячної доплати до пенсії до 500 гривень для осіб віком від 80 років, мінімальна пенсія для них становитиме 2 600 гривень за наявності стажу понад 20 років.

Обслуговування в закладах українською

Із 16 січня 2021 року всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою, згідно зі статтею 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Йдеться про магазини (зокрема й інтернет-магазини), заклади харчування, банки, АЗС, аптеки, бібліотеки тощо. Обслуговувати клієнта іншою мовою можна лише на його прохання. У випадку порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою радять звертатися за електронною поштою: kremin@kmu.gov.ua

Збільшення заробітної плати для вчителів

Із першого січня 2021 року посадові оклади освітян стануть на 20% більшими, ніж торік. Так, зарплата вчителя без категорії та стажу роботи становить понад 4 000 гривень, а з січня рівень зарплати буде 4 859 гривень. Учитель I категорії отримуватиме до 6 000 гривень (нині – близько 5 000), вчитель вищої категорії – майже 6 500 гривень (зараз – 5 400). Усі суми зазначені без урахування надбавок. Зарплати будуть збільшуватися з урахуванням того, що педагог має працювати 18 годин на тиждень.

Штраф за продаж електронних сигарет неповнолітнім

З першого січня 2021 року згідно із законом, передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил торгівлі тютюновими виробами для електричного нагрівання (ТВЕН), електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в них.

Відтепер штраф за продаж цих товарів особам до 18 років становитиме від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6 800-13 600 гривень).

Підвищення ціни на газ

У січні збільшиться вартість природного газу для населення. У різних компаній ціна на газ у січні становитиме 7-9 гривень за кубічний метр. З урахуванням вартості послуги розподілу газу (яка з січня становитиме від 0,32 до 2,07 грн для різних облгазів) – 10-12 гривень.

Зокрема, для клієнтів компанії “Нафтогаз Україна” вартість газу збільшиться на 14%. Так, у межах тарифу “Місячний” ціна становитиме 7,22 гривні за кубічний метр з урахуванням ПДВ, але без доставки. У грудні та листопаді 2020 року ціна становила 6,33 гривні за кубічний метр газу. При цьому у компанії зазначають, що, не зважаючи на підвищення вартості, вона залишається нижчою за середню на ринку.

Мобільні оператори збільшують тарифи

Українські мобільні оператори “Київстар”, “Vodafone Україна”, “lifecell” та оператор фіксованого телефонного зв’язку “Укртелеком” повідомили, що з кінця грудня-початку січня підвищують тарифи на свої послуги.

Так, “Київстар” скасує певні застарілі контрактні тарифи, якими користується близько 1,5% абонентів. Їм пропонують підключити інші – дорожчі. “Vodafone” збільшить ціни на зв’язок для абонентів, які використовують нішеві архівні тарифні плани – вони вже недоступні для підключення. lifecell підвищує тарифи для 7 застарілих тарифних планів, частина з яких – акції, де оператор гарантував вартість лише до кінця грудня 2020 року.

У компаніях це пояснили впливом інфляції, зростанням курсу валют і необхідністю розвитку та розширення мережі, що потребує більше інвестицій. Усі користувачі послуг, яких стосувалися зміни, отримали СМС-повідомлення із відповідною інформацією.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x