Різдвяне меню: що приготувати, аби було просто і смачно?

Різдвяне меню: що приготувати, аби було просто і смачно?

Святвечір — це вечір перед Різдвом. Шостого січня українці традиційно збираються родинами за столом. Ця вечеря є особливою, адже до неї готують 12 страв, кожна з яких має особливе значення. Чому саме 12? Етнографи припускають, що це може стосуватися 12 місяців у році. Віряни трактують  це число як згадку про учнів Ісуса Христа.

За традицією страви мають бути пісними, але їхні назви та складники дещо різняться залежно від регіону України. Ми обрали 12 найбільш поширених наїдків для вас.

 

Кутя

Кутя це головна страва на Святвечір. Вона має глибокий зміст, адже пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності. Вважається, що «багатша кутя», то більше щастя і достатку чекає сім’ю в новому році.

Традиційно кутю готують з пшениці та додають: мед, горіхи та родзинки. Рецепт страви – своєрідний не лише в окремому регіоні, але й у кожній родині. Також до куті можна додати: узвар, шоколад, курагу чи халву. Подекуди страву готують з рису.

Інгредієнти:

– пшениця для куті – 100 г;

– мак – 100 г;

– цукор – 50 г;

– родзинки – 100 г;

– горіхи волоські – 100 г;

– мед – 2 ст л.

Замочіть зерна пшениці в холодній воді на кілька годин або на ніч. Потім залийте пшеницю свіжою водою і поставте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і варіть зерна до м’якості, близько 2−3 годин. Поки вариться пшениця, підготуйте інші інгредієнти для куті. Промиті родзинки насипте в чашку і залийте окропом так, аби вода на 2−3 см покривала сухофрукти. Залиште родзинки на 20 хвилин.

Ретельно промийте і обшпарте окропом мак, залиште його під кришкою на 15 хвилин. Після цього необхідно злити воду і потовкти мак в ступці до появи білого «молочка». Потім додайте трохи води і меду, перемішайте. Підготуйте горіхи: очистіть і подрібніть їх, потім трохи підсмажте на сухій гарячій сковороді.

Коли буде готова пшениця, злийте з неї воду, додайте набряклі родзинки, рубані горіхи, заправте маком і малиновим варенням, перемішайте. За необхідності можна додати ще трохи меду. Для більш цікавого смаку можна насипати в готову кутю цукати.

 

Узвар

Це традиційний різдвяний компот із сухофруктів. Якщо кутя — господиня Святвечора, то узвар — його господар, одна страва без іншої неможлива. Напій символізує очищення тіла та душі.

Інгредієнти:

– сушені яблука – 200 г;

– сушені груші – 100 г;

– чорнослив – 100 г;

– вода – 3 л;

– мед або цукор – 200 г;

– сушені ягоди шипшини або родзинки (по 100 г) – за бажанням;

– цедра або долька лимона/апельсина;

Покладіть сухофрукти в друшляк і промийте теплою проточною водою. Потім помістіть в каструлю груші. Залийте їх гарячою водою, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні протягом 10 хвилин. Після цього додайте сухі яблука, а ще через 10−15 хвилин – чорнослив. Через п’ять хвилин насипте родзинки. Після закипання води варіть узвар ще пів години. Потім зніміть компот з вогню і настоюйте протягом декількох годин. Аби подати на Святвечір ідеально настояний узвар, слід зварити його з ранку.

 

Вареники з капустою та вареники з картоплею

Страва символізує ситість і достаток. Пісні вареники з картоплею чи капустою обов’язково мають бути на різдвяному столі. Їх подають змащеними олією, засмаженою цибулею або грибною підливою.

Інгредієнти:

– борошно – 0,5 кг;

– вода – 250 мл;

– олія – 2 ст л;

– картопля – 0,5 кг;

– невелика капустина;

– цибуля – 2 шт;

– сіль, перець.

Просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину. За цей час приготуйте начинку. Почистіть та відваріть картоплю. Зробіть пюре, посоліть та поперчіть. Зачекайте, поки охолоне. Капусту дрібно наріжте та потушкуйте. Додайте спеції на свій смак.

Розкачайте тісто, виріжте кружальця, усередину кладіть приблизно чайну ложку картопляної начинки, формуйте невеликі вареники. У великій каструлі закип’ятіть воду. Кладіть в ємність вареники і варіть 5 хвилин, помішуючи, поки вони не піднімуться на поверхню рідини.

Подавайте, змастивши олією, або попередньо підсмаженою цибулею.

 

Голубці

Навіть назва цієї страви засвідчує про символічність. Голуб приносить мир та злагоду. Зокрема, це страва з капусти, що є символом єднання навколо однієї основи.

Інгредієнти:

– капуста – 1 невеликий качан;

– рис – 150 г;

– морква – 1 шт;

– гриби шампіньйони – 10 шт;

– цибуля – 1 шт;

– томатна паста – 2 ст л;

– сіль та перець.

Зніміть із капусти верхній шар листя, акуратно виріжте качан. Занурюйте качан капусти в окріп і поступово відділяйте листки один за одним. Із них зріжте товсті прожилки.

Для начинки відваріть рис. Моркву натріть, а цибулю і гриби нашаткуйте якомога дрібніше. Овочі обсмажте в олії. Додайте в сковорідку: рис, сіль, перець та томатну пасту. Тримайте на легкому вогні ще 7-10 хвилин. Готову начинку остудіть.

Покладіть начинку в центр капустяного листка. Заверніть капустяний лист рулетиком, підібгавши кінці до середини, аби не випадала начинка. Складіть голубці в каструлю, залийте водою до половини і тушкуйте під кришкою 40 хвилин.

 

Тушена капуста з грибами

На різдвяному столі капуста символізує стабільність та силу. Тому страв із капусти та грибів, так багато на столі у Святвечір.

Інгредієнти:

– гриби свіжі – 400 г;

– капуста – 1 головка;

– цибуля – 1 шт;

– морква – 2-3 шт;

– часник – 2 зубчики;

– сіль, перець;

– олія.

Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Капусту викладіть у каструлю або глибоку сковороду, додайте 100 мл води та трохи олії. Поставте на повільний вогонь. Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю, та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності.

 

Грибна юшка з вушками

Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Вони є одним з важливих складників пісних страв. Грибна юшка і вушка – це дві страви, які гармонійно поєднуються.

Інгредієнти:

– сушені білі гриби – 300 г;

– морква – 1 шт;

– цибуля – 1 шт;

– вода – 2 л;

– борошно пшеничне – 1 скл;

– олія соняшникова – 2 ст л;

– перець чорний горошком, лавровий лист, сіль та перець;

Гриби замочіть на 30 хвилин в гарячій воді та добре промийте. Наріжте їх невеликими шматочками, покладіть у каструлю з рідиною та варіть на невеликому вогні 20 хвилин.

Почистьте моркву та цибулю. Моркву натріть на терці, а цибулю дрібно наріжте. Смажте овочі 3-4 хвилини в невеликій кількості олії. Вийміть шумівкою гриби та викладіть до овочів. Смажте ще 2-3 хвилини, посоліть та поперчіть до смаку.

Половину овочевої маси викладіть у каструлю та залийте водою, доведіть до кипіння, укиньте лавровий листок та перець горошком. Посоліть та поперчіть до смаку. Іншу половину маси подрібніть в блендері до однорідності – це і буде начинкою до вушок.

Замісіть тісто як на вареники. Тісто розкачайте, наріжте його квадратами 4х4 сантиметри. На середину кожного викладіть чайну ложку начинки і зліпіть вушка – у вас вийде склеєний трикутник. А потім з’єднайте разом протилежні кінці трикутника.

Відваріть вушка у киплячій підсоленій воді, після закипання варіть 2-3 хвилини. Подавайте у глибокій тарілці з грибною юшкою.

 

Квасоля

Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Інгредієнти:

– квасоля біла або червона – 2 скл;

– морква – 1 шт;

– цибуля – 1 шт;

– томатна паста – 2 ст л;

– сіль і перець до смаку;

– олія;

Замочіть квасолю на ніч в холодній воді, після цього добре промийте. Залийте рідиною, варіть на середньому вогні до напів готовності приблизно годину.

Потріть моркву та дрібно поріжте цибулю. Розігрійте сковороду з олією, обсмажуйте їх приблизно 6-7 хвилин. Додайте готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, сіль і перець до смаку. Тушкуйте помішуючи ще 5-6 хвилин.

 

Оселедець

Риба – це символ християнства. Тому обов’язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути й рибні страви.

Інгредієнти:

– оселедець маринований – 1 шт;

– цибуля;

– лимон;

Промийте та почистіть оселедець, відділіть кістки, зніміть шкіру. Поріжче порційними шматками. Викладіть на тарілку. Можете подавати з цибулею чи з лимоном – як вам подобається.

 

Запечений короп

Інгредієнти:

– короп або будь-яка інша риба – 1-1,5 кг;

– сіль, перець до смаку;

– лимон.

Спочатку потрібно розігріти духовку до 220 ᵒС. Коропа потрібно добре помити, обсушити паперовим рушником й зробити по три поперечних розрізи з кожного боку.

Натерти з усіх боків і в середині сумішшю солі та перцю. Покладіть в кожен розріз по шматочку лимона.

Викладіть рибу на змащене олією деко і запікайте 10-15 хвилин. Потім переверніть рибу і готуйте ще 10-15 хвилин. Вона повинна почати рум’янитися, а м’якоть до самих кісток – побіліти. Подавайте зі скибочками лимону.

 

Різдвяний калач

 

Калач або колач— традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.

Інгредієнти:

– молоко – 200 мл;

– цукор – 2 ст л;

– дріжджі сухі – 1 ч л;

– дрібка солі;

– ванільний цукор;

– олія – 60 мл;

– борошно – 450 г;

– жовток для змащування;

– мак для посипання;

У тепле молоко додаємо цукор і сухі дріжджі, перемішуємо, залишаємо на 10 хв. Після цього переливаємо це у велику ємність, додаємо олію, борошно і замішуємо тісто. Накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці на годину. Тісто повинно вдвічі збільшитися в об’ємі.

Опісля розділяємо масу на дві частини, формуємо руками два довгих валики. З’єднуємо їх з одного боку і сплітаємо косичку. Формуємо калач – коло із отвором по середині.

Викладаємо на лист з пергаментним папером, залишаємо на 20 хв в теплому місці. Змащуємо яйцем і посипаємо маком.

Розігріваємо духовку до 180 градусів. Випікаємо калач 30-40 хв до готовності.

 

Пампухи

Пампухи на столі – це символ свята та солодкого життя.

Інгредієнти:

– борошно – 400 г;

– дріжджі живі – 30 г;

– молоко – 150 мл;

– олія – 80 мл;

– цукор – 50 г;

– цедра одного лимона;

– цукрова пудра – 200 г;

– олія для смаження – 1 л;

– для начинки: варення або мак.

Розведіть дріжджі в теплій воді, додайте 2 ст л борошна і 1 ст л цукру. Опісля поставте суміш в тепле місце для бродіння на 15 хв.

Просійте борошно та решту цукру в глибоку миску, влийте опару, додайте олію та цедру лимона, замісіть тісто.

Залиште в теплому місці на годину. Після цього розкачайте тісто. Видавіть склянкою круги, в середину кожного викладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста, зімкніть краї.

Готові пампухи покладіть на посипану борошном дощечку швом донизу. Залиште їх на 10-15 хвилин, щоб вони «піднялися».

У глибокій каструлі з товстим дном чи сковороді розігрійте 1 л олії, коли на дні з’являються невеликі пухирці, пампухи можна смажити. Опускайте по 3-4 пампухи та обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору;

Гарячі пампухи посипайте пудрою. Для аромату можна додати ванільний цукор.

 

Смачної куті та щасливого Різдва!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x