Черкаський зоопарк потрапив до переліку найкращих урбаністичних проєктів України

Черкаський зоопарк потрапив до переліку найкращих урбаністичних проєктів України

Нові експозиції Черкаського зоопарку стали одним із прикладів якісного перетворення громадського простору за останні 10 років. У підбірці видання «Хмарочос» – муніципальні проєкти з різних міст України, що стали втіленням нового погляду на комфортне середовище та прикладом для подальших змін вже у 2020-х роках.

За 2016–2019 роки команда українських архітекторів з бюро Project 7 створила дві нові експозиції для Черкаського зоопарку ‒ «Вовки і ведмеді» та «Зубри і олені», – у яких чи не вперше в Україні реалізували принцип «зануреної експозиції».

Як розповідає Сергій Русанов, засновник Project 7, метою роботи було створення простору для тварин та людей, де архітектура забезпечить гідне співіснування, гуманне ставлення до тварин, безпеку та нестиме нові культурні цінності.

«Ще однією ідеєю було створити привабливий зоопарк не завдяки збільшенню видів тварин у ньому, а цікавим комбінованим експозиціям, у яких архітектура допомагає краще розкрити різні аспекти їх життя», – зазначає Сергій Русанов.

У випадку з вовками та ведмедями, занурення забезпечується системою пандусів. Внизу можна побачити, як ведмеді та видри купаються в озері, а зверху – опинитися на одному рівні зі штучним пагорбом для вовків.

У частині для оленів та зубрів «занурити» відвідувачів у експозицію вирішили за допомогою системи містків, піднятих над зоною для тварин. Вони мають ще одну функцію – непомітно розділяють вольєр на кілька окремих ділянок з міркувань безпеки. На території цієї експозиції архітектори намагалися максимально зберегти природне озеленення. Ще однією особливістю зони став ставок, очищення води у якому відбувається завдяки спеціально підібраним рослинами.

«Вже після першого етапу реконструкції вдалося збільшити кількість відвідувачів з 90 до 176 тисяч на рік, а час відвідування – до однієї з половиною години, – розповідає Русанов. ‒ Зараз триває реконструкція головного входу та водойми. Ми прагнемо досягти 250 тисяч відвідувачів на рік. Це оптимальна кількість, яка не зашкодить території і тваринам, й водночас дозволить зоопарку жити без залучення державних коштів».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x