369 років тому Богдана Хмельницького обрано гетьманом України

У січні 1648 р. мого земляка, уродженця села Суботів, що на Чигиринщині Богдана Хмельницького обрано Гетьманом Війська Запорозького (як патріот свого села притримуюсь саме цієї версії щодо місця народження гетьмана). З самого дитинства для мене він був великим державним, військовим і політичним діячем, таким залишається і нині.
Богдан Хмельницький був першим і, на жаль, останнім в історії України ХІІІ – ХХ століть політиком, який зумів не лише очолити боротьбу за національну незалежність, а й за допомогою гнучкої зовнішньої та внутрішньої політики об\’єднати для досягнення цієї мети зусилля різних класів, станів і груп українського суспільства.

Водночас ми добре розуміємо, що Богдан Хмельницький – це історична особа, котра не піддається однозначній оцінці. Важко знайти історичного діяча, якому б давали стільки протилежних оцінок сучасники і нащадки. Безперечно, він був однією з найвидатніших постатей в українській історії. Разом з тим нині, з висоти третього тисячоліття, можна бачити непослідовність і навіть половинчастість дій гетьмана, часом, можливо, нелогічність його вчинків, відсутність окремих цілісних орієнтирів тощо.
Але все це треба узгоджувати з контекстом тогочасної епохи – неоднозначної й суперечливої, де перепліталися старі й нові порядки, де все ще панував середньовічний світогляд і тільки народжувалися суспільні форми майбутнього.

Та генеральної лінії свого життя, глибокий сенс якої полягав у визволенні рідної землі від іноземного гноблення і створенні незалежної соборної Української держави, Богдан Хмельницький дотримувався до останнього свого подиху.
Історія не може бути прислужницею політики, тому, пам\’ятаючи про визначну роль гетьмана, ми повинні давати повну оцінку його діяльності, оскільки це має виключної ваги значення вже не стільки для минулого, а й для майбутнього. Але як би хто не ставився до його діянь, прикладаючи до них мірило сучасних поглядів та понять, не маємо права забувати: для сучасників він був «богом даний вождем».
Ідея «державність через єдність» є чи не найголовнішою і сьогодні, коли навіть після 25 років незалежності нам заважають розбрат і непорозуміння, власні амбіції та прагнення влади. Переборемо себе – бути Україні!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x