На Черкащині стабільна радіаційна обстановка

На Черкащині стабільна радіаційна обстановка

Радіаційна обстановка на території Черкаської області продовжує бути стабільною. Про це свідчать результати щоденних вимірювань радіаційного фону на метеостанціях області. Про це інформують у Черкаському гідрометцентрі.

 

Упродовж грудня добові значення радіаційного фону коливались в межах 10 – 17 мікрорентген за годину (мкр/год). Значення на рівні 17 мкр/год зафіксували у с. Озірна Звенигородського району 4 грудня. Значення у 16 мкр/год було зафіксовано у місті Чигирин 14 грудня.

 

Найнижчі рівні гамма-фону у 10−11 мкр/год спостерігались, в основному, у містах Золотоноша (22 дні), Чигирин (7 днів) та Черкаси (6 днів).

 

Середні значення гамма-фону за грудень 2020 року були такими:

11 мкр/год – у місті Золотоноша;

12 мкр/год – у містах Черкаси та Чигирин;

13 мкр/год – у містах Жашків, Канів, Сміла, Умань та с. Озірна Звенигородського району.

 

Для порівняння, середнє значення гамма-фону за грудень 2020 року на метеостанції Чорнобиль становить 19 мкр/год, а максимальне значення – 20 мкр/год. У 2020 році щільність випадань із атмосфери на поверхню землі техногенного радіонукліду цезію-137 не перевищувала 0,4 бк/м2 за місяць, що дещо вище доаварійного рівня (0,12 бк/м2 до аварії на чаес). Вміст стронцію – 90 коливався в межах 0,2 – 0,3 бк/м2. ці значення менші за доаварійний рівень (0,75 бк/м2 до аварії на ЧАЕС). Усі значення за вищезгаданими радіонуклідами не перевищують допустимі рівні, що затверджені у НРБУ-97.

 

Проте на сьогодні ще існує ймовірність підвищення радіоактивності приземної атмосфери. Радіаційно небезпечними об’єктами являються ядерні реактори та інші джерела радіоактивності, які використовуються у промисловості та медицині, як на території України, так і за її межами. У цьому випадку досить важливо своєчасно відреагувати на таку ситуацію, тобто вказати на відповідні міри захисту для населення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x