Дніпру загрожує екологічна катастрофа: вода Кременчуцького водосховища забруднена

Дніпру загрожує екологічна катастрофа: вода Кременчуцького водосховища забруднена

Вчені національної академії наук України вважають, що Дніпру загрожує екологічна катастрофа. Про це повідомляє пресслужба Черкаського обласного гідрометцентру.

Через те, що швидкість течії знижена, природні властивості самоочищення річки порушені. На мілководді йде активне розмноження синьо-зелених водоростей. Вони гниють, поглинаючи з води кисень і за прогнозами, перетворять Дніпро на мляву пустелю впродовж найближчих 300 років (член-кореспондент НАН України Аркадій Шапар, червень 2016 року).

За 4 квартал 2020 року на акваторії Кременчуцького водосховища фахівцями спеціалізованої акредитованої лабораторії в районі м. Черкаси відібрано 24 проби води, в яких було визначено понад 700 інградієнтів. Проби відбирались у трьох місцях (створах) по двом горизонтам – близько поверхні води та на глибині. І як показали результати досліджень, середньоквартальний вміст більшості визначаємих показників (а їх  більше 30) не перевищував гранично – допустиму концентрацію (по нормам рибогосподарського призначення, далі по тексту ГДК).

Газовий склад води добрий, середній вміст кисню був в межах  10,16 – 11,10 мгО/дм3. Перевищення норм (співвідношення фактично виміряної концентрації до її ГДК) зафіксовано по важким металам, азоту нітритному та фенолам.

У створі вище міста Черкаси середньоквартальні концентрації перевищують ГДК з хрому шестивалентного у 4,0 рази, фенолу – у 3,0 рази, азоту нітритному – у 1,1 рази; залізу загальному – у 1,3 рази, міді –  у 6,5 раз, цинку – у 4,4 рази, марганцю –  у 9,2 рази.

У створі в межах міста (в районі вантажного порту) – середньоквартальні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного та фенолів на рівні 6,0 ГДК, азоту нітритному на рівні 1,8 ГДК.

У створі 6 км нижче міста, 0,5 км нижче скиду стічних вод ПАТ “АЗОТ” – середньоквартальні концентрації вище ГДК: з хрому шестивалентного – 7,0 ГДК, фенолів – 5,0 ГДК, азоту нітритному – 1,9 ГДК, міді – 9,0 ГДК, цинку – 3,6 ГДК, марганцю – 5,3 ГДК. Також був зафіксований випадок високого забруднення поверхневої води сполуками мангану – концентрації перевищували ГДК у 12,2 рази.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x