Старий Новий рік: традиції, прикмети та повір’я

Старий Новий рік: традиції, прикмети та повір’я

Із 13 на 14 січня українці святкують Щедрий вечір, або Старий Новий рік, який збігається з українським народним святом Маланки. Старий Новий рік – рідкісний історичний феномен. Це одне з унікальних свят, яке відзначають у багатьох країнах, у тому числі й в Україні.

 

Коли Старий Новий рік 2021 – дата

Старий Новий рік настає рівно через 13 днів після звичного нам Нового року, який зустрічається в ніч на 1 січня. Тобто його святкують у ніч із 13 на 14 січня. У 2021 році Старий Новий рік припадає на четвер.

 

Старий Новий рік: як виник та що означає 

Святковий день із такою дещо дивною назвою виник у результаті зміни літочислення. Традиція відзначати Старий Новий рік пов’язана з розбіжністю двох календарів: юліанського («старого стилю») і григоріанського («нового стилю»). 14 січня є Новим роком за юліанським календарем.

Так, ще за часів правління Юлія Цезаря, у 45 році до н.е., з’явився Юліанський календар, який був названий на честь правителя. Однак у результаті багаторічних спостережень астрономи виявили, що середня тривалість сонячного року становить 365,2422 діб. Тобто він на 11 хвилин 14 секунд коротший, ніж рік за юліанським календарем. Це призвело до того, що кожні 128 років в юліанському календарі накопичувався один зайвий день.

Наприкінці XVI століття низка країн замінили юліанський календар на більш точний григоріанський, який запропонував Папа Григорій XIII. Поступово на цю систему літочислення перейшли майже всі інші країни світу. Україна, як Українська Народна Республіка, офіційно перейшла на григоріанську систему аж у 1918 році.

Цікаво, що різниця між юліанським і григоріанським календарями збільшується кожне сторіччя, коли число сотень на рік від Різдва Христова не є кратним чотирьом, на один день. Тому з 1 березня 2100 року різниця між календарями зросте до 14 діб.

Традиції свята

За новорічний стіл заведено сідати всією родиною, члени якої повинні мати охайний і доглянутий вигляд (брудний або неохайний одяг вважається поганим знаком). На відміну від Різдва всі страви готують ситними, на столі обов’язково має бути кутя, різноманітна випічка та частування. У цей вечір традиційно накривають щедрий, багатий стіл, де кожна страва має своє значення. Головною обрядовою стравою цього вечора є кутя, яка має бути заправленою смальцем або вершками. Звідси й походить назва вечора – Щедрий.

Цього дня також потрібно попросити вибачення один в одного та у сусідів, щоб провести весь рік у злагоді.

Вважається, що не варто в ці дні давати або брати що-небудь у борг, адже «цілий рік може пройти в боргах». Також на Старий Новий рік не заведено виносити сміття, бо «так можна винести все щастя з дому».

Із самого ранку 14 січня хлопці і чоловіки починають посівати. Спершу вони засівають зерном у своєму домі, потім у будинках хрещених, родичів та сусідів. При цьому засівальники бажають щастя, достатку і врожаю в новому році.

Прикмети та повір’я на 14 січня

Вважається, що на Старий Новий рік не слід вимовляти слово «тринадцять», а також рахувати дрібні монети. Кажуть, що рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Не можна нічого давати в борг, інакше весь рік у боргах проведеш. Якщо 14 січня винести сміття, то разом із ним щастя з хати винесеш.

Крім того, наші предки вірили, що народжена на Василя дитина буде щасливою і здоровою все життя.

Існують і погодні прикмети. Так, сніг нам Старий Новий рік віщує пізню весну і сніжну зиму. Південний вітер цього дня обіцяє спекотне і тривале літо, північний – урожай горіхів, східний – достаток фруктів, а західний – риби і молока. Якщо в ніч на 14 січня небо ясне і на ньому багато зірок – буде хороший урожай ягід. Яка Меланія − такий і Петро з Павлом (12 липня). Василів день веселий − то і рік такий. Якщо на Василя мороз і сніг − до хорошого урожаю. Якщо хуртовина на Василя − вродять горіхи. Щедро засипана зерном підлога в хаті − на багатий урожай. Багато пухнастого інею на деревах − до хорошого медозбору.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x