Про тарифи за газ та субсидії: найпоширеніші запитання

Про тарифи за газ та субсидії: найпоширеніші запитання

В Україні створений ринок газу. Як він працює? 

Від серпня 2020 року в Україні працює ринок газу, на якому діють десятки постачальників. Кожен із них пропонує споживачам свою ціну та свої тарифні пропозиції. Єдиного державного тарифу на газ більше немає і не може бути.

У споживачів газу є можливість вільно обрати постачальника. Це не вимагає якогось перепідключення мереж або інших технічних рішень, це можна зробити в дистанційному форматі – наприклад, через «Приват-24» або кабінет споживача газу.

 

Що відбувається з цінами на газ?

Через збільшення попиту на газ в Європі спостерігається і зростання цін на європейських хабах, що напряму впливає на зростання цін в Україні. Ціна на газ на європейських хабах уже зросла до майже 280 доларів за кубічний метр. Це 6,7 тисячі гривень, а разом із ПДВ 8 тисяч гривень. У Китаї очікується найхолодніша зима за 50 років, а в Іспанії найбільші холоди за останні 60 років. Тому попит на газ в усьому світі зростає і тому варто очікувати подальше зростання ціни на світових ринках уже в найближчий час. На сьогодні вже введено державне регулювання, аби не допустити зростання ціни для українців у лютому до 12 грн за кубічний метр.

 

Що зробив Уряд, щоб врегулювати ситуацію з цінами на газ в Україні?

В Україні вже у січні ціна на газ із ПДВ в середньому становить 9 грн. У Нафтогазу вона становить 7,2 грн за кубічний метр. Для порівняння: у 2018−19 роках ціна сягала від 8,5 грн за куб.

Усвідомлюючи, що через сезонні коливання та непрозору роботу олігархічних постачальників газу, вже у лютому ціна газу для більшості українців могли би зрости до 12 гривень за кубометр і вище. Держава встановила верхню межу для ціни від будь-якого постачальника, а саме: 6,99 гривні за кубометр. Встановлення верхньої граничної ціни на газ знизить його вартість для населення в середньому на 30%  і не порушить баланс ринку.

Така ціна діятиме для споживання газу з 1 лютого. Верхня межа для ціни газу для всіх постачальників встановлюється до кінця опалювального сезону.

 

Чому таке обмеження щодо ціни газу застосували з 1 лютого, а не з 1 січня?

Держава не може просто скасувати ринок газу і повернутись до старої моделі фіксованих цін та перекладання усіх збитків у газовій сфері на державний бюджет. Це може призвести тільки до банкрутства держави.

Держава захищає населення від найбільш високих цін, які прогнозуються у лютому (12 гривень за куб і вище). 

Але якщо ціна газу на ринках у Європі знизиться і дозволить компаніям чесно виставляти ціну нижче, ніж 6,99 гривні за кубометр, тоді обмеження буде скасовано.

 

Що зробила Черкаська ОДА, щоб посприяти зменшенню ціни на газ в області? 

Послуги з розподілу природного газу в області надають два Оператори газорозподільних мереж: АТ «Черкасигаз», ПрАТ «Уманьгаз» (надає послуги на території Маньківського, Христинівського, Уманського районів та м. Умань).

Черкаська ОДА не впливає на встановлення тарифів на газ. Водночас ОДА готова бути майданчиком для напрацювання конструктивних пропозицій. Наразі Черкаська обласна державна адміністрація звернулася до НКРЕКП щодо перегляду тарифів на послуги розподілу природного газу, встановленого на ПрАТ «Уманьгаз».

Після звернення на сайті НКРЕКП  https://www.nerc.gov.ua/?id=56124  опублікували проєкт Постанови про зменшення тарифу природного газу ПрАТ «Уманьгаз» на 36 копійок до рівня 2,10 гривні.

 

А які тарифи на електроенергію?

Із 1 січня Урядом була встановлена єдина ціна на електроенергію на рівні 1,68 грн за кВт/год.

Уряд розробив та найближчим часом ухвалить механізм, який передбачає виплати людям, у яких встановлено електроопалення. Це будуть прямі виплати, що повністю компенсують те зростання тарифу, яке відбулося з 1 січня.

Варто зауважити, що з 1 січня 2021 року мав запрацювати ринок електроенергії. Це призвело б до безконтрольного зростання цін. Тож Уряд продовжив державне регулювання ціни, встановивши її на єдиному рівні та не допустивши зростання ціни вдвічі або втричі.

Середнє споживання електроенергії одним домогосподарством в Україні становить 170 Квт/год. Тобто люди в середньому сплачуватимуть 285 грн у місяць.

 

Яка ситуація із субсидіями?

Окрім цього, важливою політикою Уряду є підтримка найбільш незахищених верств населення. Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. 

 В той же час, важливою політикою Уряду є підтримка найбільш незахищених верств населення. Третина домогосподарств Черкаської області отримують субсидії. А це майже 164 тисячі домогосподарств. На виплату субсидій черкащанам цього року передбачено майже 350 млн грн. 

В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік зріс на 300-500 грн щомісячно. Це зменшує навантаження на сімейні бюджети найбільш незахищених верств населення. І це справедлива державна політика, яка буде продовжуватися разом із підвищенням зарплат та програмою щодо відновлення економіки.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x