Що буде з районами Черкащини: Яке рішення прийме Конституційний суд України?

Що буде з районами Черкащини: Яке рішення прийме Конституційний суд України?

Конституційний суд України відкрив конституційне провадження у справі щодо конституційності постанови Верховної Ради України про утворення та ліквідацію районів.

 

Про це у своєму Telegram-каналі повідомила постійний представник парламенту  в Конституційному суді, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики, народний депутат України від «Слуга народу» Ольга Совгиря.

«Ухвалою колегії суддів Конституційного суду відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-ІХ за конституційним поданням 49 народних депутатів України від20.10.2020», – написала депутат.

Вона нагадала, що автори конституційного подання наводять такі аргументи: оскаржуваною постановою змінено елементи територіального устрою, який може визначатися виключно законами; здійснивши укрупнення окремих районів, ВР обмежила право на доступ до суду, оскільки «важливими елементами доступності суду, як інституції є наближеність суду та стабільність судової системи».

Крім того, автори подання вважають, що з ухваленням цієї постанови ВР також створила правову невизначеність щодо територіально юрисдикції місцевих судів.

У поданні також заявлено клопотання про визначення провадження в цій справі невідкладним «з метою мінімізації наслідків, які можуть бути завдані постановою».

Нагадаємо, за постанову 17 липня 2020 року «Про утворення і ліквідацію районів», яка передбачала ліквідацію існуючих тоді 490 районів і утворення – 138 нових проголосували 238 народних обранців. Тоді ж Черкаську область із 20-ти районів «перекроїли» на чотири: Звенигородський, Золотоніський, Уманський та Черкаський райони, у яких, наразі, успішно працюють 66 територіальних громад).

 

 

Тепер хронометраж подій:

17.07.2020 (у день прийняття постанови ВРУ «Про утворення і ліквідацію районів») – народна депутатка Юлія Тимошенко заявила, що частина нардепів звернулася з поданням до Конституційного суду щодо неконституційності постанови «Про утворення та ліквідацію районів». Вони вважали, що «ухвалена постанова прямо суперечить рішенню КС від 2001 року та порушує чотири статті Конституції».

20.10.2020  (за п’ять днів до проведення місцевих виборів уже на новій адміністративно-територіальній основі) – конституційне подання нарешті надійшло в КСУ.

15.01.2021 – (лише через три місяці після народного волевиявлення) в Конституційному суді взялися до його розгляду.

 

На відкриття Конституційним судом проваджень щодо законності нового районування відреагував і Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ, нардеп Віталій Безгін, розмістивши пост на своїй сторінці у Facebook.

«Я не коментуватиму питання закону про добровільне об’єднання, а сфокусуюсь на оскарженні районування (№3650).

Кілька загальних аргументів:

? Постанова – акт разової дії, який уже виконав свою функцію: ліквідував старі радянські райони та утворив на їх основі нові.

? Місцеві вибори 25 жовтня відбулись на новій адміністративно-територіальний основі, таким чином остаточно політично закріпивши її.

? Після ухвалення №3651-д розпочалася процедура передачі майна на громади. Також на всі громади були спрямовані фінансові ресурси (№3614). Отже, думаю, тут вже кожна громада та їх асоціації мають сказати своє слово. Чи можна повернути цей процес назад без катастрофічних наслідків для держави і місцевого самоврядування? Питання скоріш риторичне», – пише Безгін.

Окрім того, поки до КСУ потрапило конституційне подання, після голосування за нове районування, і там відкривали провадження, що має визначити його конституційність, минуло півроку (!).

 

Ситуацію із відкриттям провадження у справі щодо конституційності постанови Верховної Ради України прокоментували керівники громад Черкащини:

«Дане конституційне оскарження відкине реформу децентралізації на кілька років назад», переконаний голова Кам’янської міської ради Володимир Тірон. – Як народні обранці собі уявляють процедуру відміни постанови про укрупнення районів? Адже в країні уже відбулися місцеві вибори. Обрано очільників громад та керівників укрупнених районів. Люди почали працювати. Вони хоч уявляють, яку роботу було пророблено в громадах?! Крім того, в області на завершальному етапі процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад. Це і лікарні, школи, дитячі садочки, бібліотеки… І за всім цим стоять наші люди».

«Конституційне провадження у справі щодо конституційності постанови Верховної Ради про утворення та ліквідацію районів є серйозною загрозою для децентралізації, – говорить голова Сагунівської сільської ради Ірина Бодяненко. Для того, щоб це зрозуміти народним депутатам потрібно пожити і попрацювати в наших селах. І на собі відчути всі тяготи такого життя. Нарешті ми повірили в те, що кошти, які «проїдалися» у районах будуть спрямовуватися за призначенням, тобто, у громади. І ми зможемо їх витрачати на ремонти шкіл, дитячих садочків, Будинків культури, які уже передані громадам. Всі ці приміщення потребують капітальних ремонтів, адже  вони не ремонтувалися по 40-50 років.  Крім того, яка потреба нашої області у такій кількості (20) районів? Адже нині, абсолютну більшість адміністративних послуг люди отримують в територіальній громаді».

 

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x