Високе забруднення повітря у 2020 році у Черкасах не фіксували

Високе забруднення повітря у 2020 році у Черкасах не фіксували

Проблема забруднення атмосферного повітря продовжує бути актуальною для м. Черкас, оскільки до забруднення транспортом, котельнями, ТЕЦ додається забруднення від підприємств хімічного виробництва. Щодня жителі Черкас змушені дихати повітрям, яке є сумішшю пилу, промислових викидів та вихлопних газів автотранспорту.

 

Окрім цього, місто Черкаси має низький природний потенціал до розсіювання шкідливих домішок в атмосфері. Це переважання впродовж року слабовітряної погоди, часті тумани в весняний та осінньо-зимовий період року та мала кількість опадів влітку в поєднанні з безвітряною погодою. Такі умови призводять до застою брудного повітря в місті. Про це інформують у Черкасьокому гідрометцентрі.

 

Моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря у м. Черкаси на державному рівні виконує лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря Черкаського обласного центру з гідрометеорології. Відбір проб повітря проводиться щоденно (окрім неділі та святкових) на 3-х стаціонарних постах, що розташовані: по вул. Святотроїцькій, 68; по вул.Гетьмана Сагайдачного, 146 та по вул. Олени Теліги, 4. Загальна кількість хімічних сполук, що контролюється лабораторією становить 17, в т.ч. 8 важких металів. За 2020 рік було відібрано 18782 проби.

Рівень забруднення повітря оцінюється співвідношенням фактично виміряної концентрації до її гранично допустимої концентрації у атмосферному повітрі.

Нормативними документами встановлені середньодобові граничнодопустимі концентрації (далі по тексту – ГДК с.д.) та максимально-разові (ГДК м. р.). Середньодобові ГДК стосуються тривалої дії забруднюючої речовини на організм людини, а максимально разові ГДК відносяться до випадків відбору проб впродовж 20 хвилин.

 

У порівняльному аналізі забруднення атмосфери за роками використовуються середньорічні концентрації та комплексний індекс забруднення атмосфери (далі – ІЗА).

СЕРЕДНЬОРІЧНІ КОНЦЕНТРАЦІЇ у співвідношенні до ГДК:

Пил 0,67 ГДК с.д.

Діоксид сірки 0,24 ГДК с.д.

Діоксид азоту 1,0 ГДК с.д.

Оксид вуглецю 0,33 ГДК с.д.

Оксид азоту 0,67ГДК с.д.

Аміак 1,5 ГДК с.д.

Формальдегід 2,67 ГДК с.д.

ІЗА за 2020 рік засвідчив, що у Черкасах в цілому по місту рівень забруднення атмосферного повітря високий. У порівнянні з 2019 роком ІЗА збільшився у 1,02 рази за рахунок зростання середньорічної концентрацій по аміаку.

 

Впродовж року найвищі середньомісячні концентрації формальдегіду на рівні 3,7 ГДК с.д були зафіксовані у травні; по аміаку (3,0 ГДК с.д.) – у червні та липні. Найвищі концентрації по діоксиду азоту на рівні 1,5 ГДК с.д. спостерігались у квітні та вересні. Ці результати свідчать, що у теплий період року рівень забруднення атмосфери у місті є найвищим. Найбільш інтенсивно зростає забрудненість атмосферного повітря в цілому по місту при збільшенні викидів формальдегіду. Це було зафіксовано у травні. У вересні ІЗА знову підвищився у порівнянні з іншими місяцями. У цьому місяці спостерігались масові лісові пожежі як на території Черкаської області, так і за її межами на території сусідніх областей.

За результатами 2020 року найбільш забрудненим районом продовжує бути Дніпровський мікрорайон та центр міста.

 

У порівнянні з 2019 роком у Дніпровському мікрорайон вдвічі зменшилися середньорічні концентрації по пилу, проте вдвічі зросли концентрації сірководню

У центрі міста та Південнозахідному мікрорайоні рівень забруднення не відрізняється суттєво від значень 2019 року.

Високе забруднення повітря /вище 5 ГДК м. р./ у 2020 році у місті не було зафіксовано.

Тенденція зміни середнього рівня забруднення атмосферного повітря за останні 5 років характеризувалася збільшенням концентрацій по діоксиду та оксиду азоту, аміаку та формальдегіду. По іншим домішкам рівень забруднення не змінився. Вміст у повітрі важких металів не перевищує їх значень за минулий п’ятирічний період.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x