На Черкащині відзначають 105 років від дня народження Данила Нарбута

На Черкащині відзначають 105 років від дня народження Данила Нарбута

Річницю від дня народження Народного художника України, лауреата національної премії ім. Тараса Шевченка Данила Нарбута відзначають 22 січня цього року. Про це повідомляє пресслужба Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА.

Як зазначають працівники Черкаського художнього музею, у мистецькому колі Черкас художник мав неофіційний титул – «Дід». Данило Нарбут народився у місті Петроград (нині Санкт-Петербург) у родині українського художника-графіка Георгія Івановича Нарбута (1886 – 1920).

У 1933 р. Данило Нарбут почав навчання на трирічних курсах театральних художників при Всеросійській академії мистецтв. У 1936 р. він взяв участь в оформленні вистав до першої декади Української літератури і мистецтва у Москві. Цього ж року за хибним обвинуваченням у «…несообщении о тайном сговоре против советской власти» художник був засуджений на 2 роки та відбував термін покарання у виправно-трудових таборах посиленого режиму.

Данило Нарбут був учасником Радянсько-фінської війни. Складним для художника виявився період Другої світової війни: спочатку він був командиром відділення розвідки, потім потрапив до полону, звідки його вдалося визволити матері та дружині, опісля, долучився до Української повстанської армії.

Творча діяльність Данила Нарбута пов’язана із різними театрами України. Протягом 1931–1936 рр., під керівництвом О. Хвостенка-Хвостова та С. Евенбаха, художник працював у Київському театрі опери та балету. У травні 1941 р. Данило Нарбут був призначений головним художником Житомирського драматичного театру ім. Т. Шевченка. Значним епізодом його діяльності стала короткотривала робота у театрах Ковеля та Коломиї під час Другої світової війни.

Після війни Данило Нарбут працював у Чернівецькому, Ворошиловградському (нині – Луганському) та Станіславському (нині – Івано-Франківському) театрах, а у 1965 р. був призначений на посаду головного художника Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка.

У 1994 р. Данилу Нарбуту було присвоєне звання «Народний художник України», у 1996 р. за серію портретів «Гетьмани України» та картини «Вибори кошового», «Страшний суд», «Покрова Богородиці» присуджено Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Помер художник 3 березня 1998 р. Похований у місті Черкаси. Посмертно був нагороджений пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня.

У творчому доробку майстра – оформлення близько 250 вистав за творами вітчизняних та закордонних авторів. Такі театральні постановки: «На світанку». «У неділю рано зілля копала», Сорочинський ярмарок», «Лють», Люди, яких я бачив», «Тарас Шевченко», «Генерал Ватутін» відзначені грамотами Міністерства культури УРСР. Художній підхід Данила Нарбута до оформлення вистав вражав яскравістю й оригінальністю сміливих рішень.

Творчість художника в основі глибоко національна – її тематика окреслена подіями історичного поступу України, а яскрава та декоративна художня мова сформувалася на самобутніх традиціях українського малярства.

Твори Нарбута можна виокремити в тематичні цикли: полотна, присвячені давній історії та життю волелюбного козацтва, серії портретів гетьманів та полковників України доби козаччини, художні візуалізації відроджуваних народних традицій та звичаїв. Митець створив новий тип українського національного героя, в образі якого народні перекази та художня уява тісно повʼязані з історичною дійсністю. Нарбут демонструє прекрасне знання історичного матеріалу, адже створення таких картин вимагає досконалих знань про особливості культури та побуту людей відповідної епохи.

У співавторстві з Миколою Теліженком художник створив ескізи і картони парадних геральдичних прапорів Черкаського пожежного училища (нині – Інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля), міста Черкаси та міста Чигирин.

 

 

 

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x