Колядки по-корсунськи вразили душевним теплом і художньою майстерністю

Колядки по-корсунськи вразили душевним теплом і художньою майстерністю

Корсунським Різдвяним зустрічам уже понад два десятки років. Люди з нетерпінням чекають колядок у районному будинку культури, де з Різдвом Христовим та Новим роком їх вітають церковні хори та вихованці недільних шкіл. Ось і минулої неділі на головній районній сцені ожили події двохтисячолітньої давності, коли у світ прийшов Спаситель. Їх зворушливо відтворювали діти, нагадавши і про радість простих людей, і про жорстокість царя Ірода, і про те, як важко було місіонерам-апостолам достукатись до сердець язичників. У дитячому виконанні особливо радісно звучали колядки та щедрівки (одна навіть англійською мовою), а 3 − 4-річні білосніжні ангели і декламатори викликали шквал оплесків.
Саме вихованці недільних шкіл найбільше вразили цього року глядачів щирістю, оптимізмом, а головне – усвідомленим розумінням значення народження Христа для людства.

Багатьох до сліз зворушила сценка про сина, який у буденних клопотах забув про матір, та велику і всепрощаючу материнську любов. Вона змусила багатьох задуматись про те, в чому ж полягають істинні життєві цінності.
Високою виконавською майстерністю вразили церковні хори собору Нерукотворного Образу, Свято-Іллінської та Свято-Покровської церков міста, Спасо-Преображенського храму смт Стеблева та гості з м.Олевська Житомирської області, котрі щороку долають 400-кілометрову дорогу до Корсуня-Шевченківського, де знайшли споріднені душі і теплий прийом. До речі, їхні чотириголосий спів вразив навіть спеціалістів-музикантів.

Цього року хористи значно оновили свій Різдвяний репертуар, виконавши столітній «Щедрик» П.Леонтовича та складний твір «З нами Бог» і ще багато колядок та щедрівок, які живуть у серцях українців багато десятиліть.
Різдвяний настрій з самого початку підтримувала виставка-ярмарок сувенірів, атрибутів Різдва, тематичних солодощів, виготовлених руками прихожан та дітей. Люди швидко розкупили ручної роботи свічки-ялинки, виплетених з ниток ангелів та ляльок, розписні пряники. А пряникові будиночки хтось назвав «просто шедевром», бо видно було, що такий кулінарний витвір далеко не кожному під силу.
На початку концерту до глядачів з вітаннями звернулися благочинний Корсунь-Шевченківського району протоієрей Іоанн Налапко та міський голова Олександр Гайдай. Вони наголосили, як важливо всім нам у важкі для України часи бути єдиними, плекати в серцях любов до ближнього, милосердя і жити з Господом у душах, а значить – творити добрі справи.

Розходячись з концерту, люди ділились враженнями: «Таке піднесення, такий порив у серці!», «Мене дітки до сліз доводили», «Хори просто стелю піднімали – оце звучання!». Дехто підходив до виконавців та дякував особисто – і це була найвища нагорода людям, які готували Різдвяне дійство. Започаткувала традицію покійна матушка Анна Налапко, а бережуть і розвивають її діти − Артем, Зінаїда, Ілля та вся їх тепер вже велика родина.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x