Старт реєстрації на ЗНО, зміни в роботі Укрпошти та транспортний податок: новації в лютому для українців

Старт реєстрації на ЗНО, зміни в роботі Укрпошти та транспортний податок: новації в лютому для українців

Як і завжди, з першого дня нового місяця в Україну приходять нововведення. Не стане винятком і другий місяць року – цього разу низка змін стосуватиметься суспільного життя країни, пише Zik.

Далі розповідаємо про шість найголовніших змін, пов’язаних і з пандемією коронавірусу, і з політикою, і з соціальною сферою, які так чи інакше торкнуться кожного з нас вже за кілька днів.

 

Початок вакцинації від коронавірусу

Днями президент Володимир Зеленський доручив якнайшвидше представити програму вакцинації проти COVID-19 в Україні, яка має містити детальний план по кожній області.

«Треба визначити кількість вакцин, чіткі терміни вакцинації, перелік категорій населення, які мають вакцинуватися в першу чергу. Також має бути налагоджена система менеджменту та логістики вакцини, зокрема, створені електронні системи запису, фіксації, місць щеплень та розподіл поставок», – сказав президент.

Глава держави зазначив, що вакцинація має початися 1 лютого. Про це заявив і головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Буде створено 375 мобільних бригад, які проводитимуть щеплення… Зараз працюємо з Національною службою здоров’я України та з Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол», − розповів Віктор Ляшко. 

Справді місяць-півтора тому у ВООЗ заявили, що Україна зможе отримати першу партію ліцензованої вакцини від COVID-19, щоправда, у другому кварталі 2021 року. Тоді йшлося про 16 мільйонів доз вакцини, які мають передати безкоштовно у межах співпраці з Фондом глобального доступу до вакцин проти коронавірусу. Поки чекаємо 1 лютого і офіційних заяв та інструкцій стосовно масової вакцинації по країні.

 

Старт реєстрації на ЗНО

Із 1 лютого починається реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання. За заявами Міністерства освіти та Українського центру оцінювання якості освіти, існує кілька варіантів проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році.

За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, формат проведення тестування залежатиме від епідемічної ситуації в Україні.

«Уже з 1 лютого розпочнеться реєстрація для участі в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Розроблено декілька варіантів його проведення: або в повноформатному режимі, або як державна підсумкова атестація у формі ЗНО, або як ДПА в закладах освіти (за вибором здобувача освіти). Це варіанти, які можуть бути схвалені з урахуванням епідемічної ситуації в Україні», − повідомив міністр.

 

Знижена ціна на газ

Ще всередині січня Кабінет Міністрів тимчасово поновив державне регулювання цін на газ. Передумовою цього були акції протесту українців, обурених шалено високими цінами на блакитне паливо.

Із 1 лютого до 31 березня гранична вартість одного кубометру газу становитиме 6,99 грн. Так, у платіжках суми зменшаться на майже 30%.

Фактично зміна ціни на газ на час карантину не вплине на тих, хто має централізоване опалення та гаряче водопостачання. Скоріш за все, виграють від цього ті, хто має автономне опалення – вони ж бо платять безпосередньо за газ, яким опалюють житло. 

«Орієнтовно сьогодні деякі облгази продають за ціною більше 10 гривень, тобто із запровадженням цього регулювання відбудеться зниження ціни газу більш ніж на 30%», − зазначив очільник уряду Денис Шмигаль.

У свою чергу в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко підтвердив це – рішення запрацює з 1 лютого і триватиме до 31 березня цього року.

«Можу сказати, що середня ціна на газ в Україні в січні була вище, ніж 9600 гривень. Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до 6999 гривень», − сказав Вітренко.

 

Зміни у роботі Укрпошти

Із першого дня лютого Укрпошта переходить на використання попередніх митних даних в електронному вигляді. Це означає, що Укрпошта приєднується до світових поштових операторів, які використовують попередні митні дані у е-вигляді. 

Тепер клієнти пошти повинні оформлювати митні декларації онлайн в особистому кабінеті користувача, мобільному додатку або системі АРІ.

Ці вимоги стосуються оформлення митних декларацій на міжнародні відправлення з товарними вкладеннями, що відправляються в рекомендованих бандеролях, посилках, рекомендованих дрібних пакетах, мішках «М», а також міжнародних поштових відправленнях із оголошеною цінністю.

Користувачі, які прийдуть до відділення з паперовими деклараціями, зможуть скористатися додатковою послугою з передруковування даних з таких декларацій. Її вартість додаватиметься до вартості тарифу відправлення.

Відправлення, на яких не буде електронної інформації, на сортуванні в Укрпошті та країнах-отримувачах, будуть оброблятися у другу чергу. Ба більше – поштові оператори інших країн можуть навіть не приймати такі міжнародні відправлення.

 

Відновлення Мінагрополітики

У лютому розпочне роботу відновлене Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою скасовується рішення про реорганізацію Міністерства агрополітики шляхом приєднання до Мінекономіки.

Нагадаємо – у 2019 році уряд ухвалив рішення про реорганізацію Міністерства агрополітики, приєднавши його до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. А 17 грудня 2020 року Верховна Рада 242 голосами призначила голову Держгеокадастру Романа Лещенка міністром аграрної політики та продовольства.

 

Транспортний податок

В Україні у лютому з’явиться перелік моделей автівок, за які їхні власники будуть зобов’язані сплатити транспортний податок. Не можна вважати це повноцінним нововведенням, проте саме після опублікування такого списку, тобто у лютому, автовласники будуть змушені платити податок.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України має опублікувати список моделей автомобілів, за які їхні власники будуть зобов’язані сплатити транспортний податок у розмірі 25 тисяч гривень. При цьому вартість авто оцінюється у Мінекономіки. Зараз в Україні всього 213 таких автомобілів.

 

Сплачувати податок доведеться за автомобілі, що відповідають таким вимогам:

 

  • вартість перевищує 375 мінімальних заробітних плат (2,2 млн грн);

 

  • вік автомобіля не перевищує 5 років.

 

Повідомлення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити платнику податків надсилаються відповідним органом. У разі несплати податку протягом 60 днів його сума зростатиме. А у разі відсутності оплати в перші 90 днів до суми податку додадуть 10%, а після цього терміну – 20%. Транспорт або інше майно зможуть заарештувати як «податкову заставу».

 

Які норми та правила продовжать діяти у лютому

Звільнення ФОПів І групи від сплати єдиного податку. В Україні фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, тимчасово можуть не платити податків. На такий крок пішов український уряд ще кілька місяців тому через прогресуючу коронакризу – щоб не обтяжувати податками підприємців, котрі мають чимало збитків через пандемію.

Фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку І групи за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року звільнені від сплати єдиного податку. Тому у вказаний період ДПС не буде нараховувати ФОПам цієї групи єдиний внесок. Звільнення не буде застосовуватися, якщо підприємець порушуватиме умови застосування І групи.

 

Обмеження адаптивного карантину. Протягом усього наступного місяця в Україні триватиме адаптивний карантин, який формально завершується 28 лютого. Проте, ймовірно, його знову продовжать і знову на кілька місяців – вже вшосте.

Відповідно до норм адаптивного карантину, у разі спалаху інфекції в окремих регіонах обмеження будуть посилювати лише там, а не по всій Україні. Тим часом вся країна перебуватиме у так званій помаранчевій зоні карантину з такими правилами: заборона роботи розважальних закладів і ресторанів у нічний час; заборона проведення масових заходів за участю понад 20 осіб; заборона відвідування музеїв (коли у залі більше однієї особи на 1 кв. м); дозвіл роботи ресторанів, кафе, кінотеатрів і театрів із наповнюваністю залів менше 50%; дозвіл перевезень у громадському транспорті в разі заповненості менше 50% місць для сидіння; заборона планових госпіталізацій у лікарнях.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x