Останній учень Бориса Патона захистив докторську дисертацію в ЧДТУ

Останній учень Бориса Патона захистив докторську дисертацію в ЧДТУ

Публічний захист дисертації відбувся в Черкаському державному технологічному університеті вчора, 10 лютого.

Андрій Лукашенко публічно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю «Комп’ютерні системи та компоненти».  Його науковим консультантом ще за життя виступив Борис Патон –видатний учений зі світовим ім’ям, Президент Національної академії наук України, директор Науково-технічного комплексу «Інститут електрозварювання ім. Є. Патона» НАН України, академік, доктор технічних наук, професор .

Своє наукове дослідження Андрій Лукашенко присвятив підвищенню ефективності компонентів комп’ютерно-інтегрованих систем ресурсозберігаючого технологічного обладнання спеціального призначення, основу яких становлять обчислювальні перетворювачі, формувачі лінійно-ламаних функцій та обчислювачі передавальних функцій коригувальних ланок субсистеми.

Робота над дисертацією тривала протягом 15 років – із 2005-го, дослідження тривали і в Інституті електрозварювання імені Євгена Патона НАН України і на кафедрі робототехніки та спеціалізованих комп’ютерних систем ЧДТУ.

У своєму відгуку, підписаному ще за свого життя, на роботу Андрія Лукашенка науковий консультант Борис Патон зазначив: «Створення нових серійно-випускових інтегральних компонентів комп’ютерно-інтегрованих систем особливо при обчислюванні результатів в реальному часі значень прямих та обернених трансцендентних функцій, які застосовуються при рішенні задач керування швидкими динамічними об’єктами, наприклад в гіроскопічних системах, лазерних технологічних комплексах, радарних установках, робототехнічних комплексах та інші на сьогодні є першочерговою задачею».

– Рішення стати доктором наук у мене дуже давнє – чи не з народження. Досягнення, що стали можливими завдяки здійсненим дослідженням, мають допомогти нашій промисловості. Розроблені методи управління цифровими приладами можуть суттєво скоротити споживання мікросхем, збільшити об’єм пам’яті в десятки тисяч разів, – пояснює науковець.

Андрій Лукашенко розповів, що з Борисом Патоном був знайомий із 2010 року, відколи вступив на аспірантуру. Каже, з Борисом Євгеновичем постійно спілкувалися й по роботі, й на тему дисертації.

– Він – звичайна людина, зі своїми звичками, сильними сторонами й недоліками. У Бориса Євгеновича, який тривалий час був потужним керівником, багато чого можна було повчитися. Мені справді пощастило, що він погодився бути моїм науковим консультантом. Частина роботи, яку ми вели в інституті електрозварювання, стала дисертаційною, а та, що пов’язана зі зварювальними процесами, продовжується й досі. Сподіваюся, ми її завершимо – ці напрацювання мають стати проривом у техніці. Звісно, важливе значення мала спільна робота з ЧДТУ, тому ми тісно працюємо зі спеціалістами університету.

Андрій Лукашенко з Борисом Патоном

За словами ректора Черкаського державного технологічного університету Олега Григора, зараз в університеті працює найбільша кількість докторів наук за весь період існування університету, але сьогоднішній захист докторської дисертації – особливий.

– Андрій Германович не просто був знайомий із Борисом Патоном, а постійно спілкувався з ним. Ми певні, що він продовжуватиме наукові досягнення видатного вченого. Наука Патона точно житиме довго, бо його унікальні розробки стосуються зварювання не тільки металів, а й живих клітин, – зазначив ректор ЧДТУ.

Наразі основні теоретичні та практичні результати дисертаційного дослідження Андрія Лукашенка впроваджені на підприємствах та в державних університетах України, в Молдові, також є перспективи реалізації на світовому рівні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x