Плата за абонентське обслуговування – що це?

Плата за абонентське обслуговування – що це?

Торік у травні набув чинності Закон України „Про житлово-комунальні послуги“, який визначає, зокрема, нову класифікацію житлово-комунальних послуг, нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання цих послуг, передбачено різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг, підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам.

 

Відповідно до вимог чинного законодавства надавачі комунальних послуг повинні переукласти договори з усіма категоріями споживачів. Після переукладання вказаних договорів для споживачів змінюється і структура платіжки за отримані комунальні послуги.

Чи не найбільше запитань у споживачів, а саме співвласників багатоквартирних будинків, послуги яким надаються відповідно до укладених індивідуальних договорів, виникає щодо нового виду платежу – плати за абонентське обслуговування.

Відповідно до чинного законодавства плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії). Вона включає, зокрема відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договорів про надання комунальних послуг, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та нарахування плати за спожиті комунальні послуги, абонентський супровід, витрати на обслуговування приладів розподільчого обліку (лічильники) у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку тощо.

 

Абонентська плата нараховується у фіксованому розмірі і не може перевищувати  граничного розміру визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 808. З 01.12.2020 рівень граничного розміру становить 32,19 грн.

Плата за абонентське обслуговування є платежем, що нараховується окремо від плати за комунальну послугу (яка розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг).

Звертаємо увагу, що витрати, закладені в плату за абонентське обслуговування завжди були закладені в тариф, однак після змін у законодавстві витрати на абонентське обслуговування виведені в окремий платіж.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x