Що таке стратифікація і як її проводять

Що таке стратифікація і як її проводять

У багатьох садівників і городників при слові «стратифікація» починається легка паніка. Аж надто, думають вони, все по-науковому. Насправді, це дуже просто. Стратифікація – один зі способів підготовки насіння до проростання. Дослівно цей термін означає «перешаровування». Насіння перешаровують вологим субстратом (піском, торфом, мохами, ватою) і деякий час зберігають за певних температурних умов. Для деяких видів рослин такий засіб не лише допомагає підвищити схожість, а й узагалі є єдиною можливістю прорости.
Насіння великої групи рослин не здатне давати сходи відразу після збору, тому що їхні зародки знаходяться у стані глибокого фізіологічного спокою. Період спокою пов’язаний зі зміною пір року та погодних умов.
Наприклад, у багатьох рослин помірного клімату насіння «спить» протягом усієї осені та зими. Якби воно проростало відразу після опадання, то ніжні сходи загинули б від морозів. Стан спокою забезпечують спеціальні речовини, які містяться в насінні і гальмують розвиток зародків. Їх називають блокаторами або інгібіторами росту.

Якщо говорити про рослини помірної зони, то під час зимівлі під впливом низьких температур рівень вмісту інгібіторів поступово знижується. Одночасно збільшується кількість стимуляторів росту, які забезпечують розвиток зародка.
Так відбувається в природі. При вирощуванні рослин на садовій ділянці ми збираємо насіння і зберігаємо його у будинку. Під зиму сіємо рідко. Або навесні купуємо насіння в магазині та відразу висіваємо його у ґрунт. Насіння багатьох декоративних культур не сходить, і ми звинувачуємо в цьому виробників.
Насправді, насіння не зійшло, тому що воно не пройшло належної підготовки до проростання. Інгібітори не зруйновані, і насіння продовжує перебувати в стані спокою. Частіше воно гине, хоча може прорости через рік.
Висновок: насінню необхідно створити умови, близькі до природних, щоб під впливом холоду перервати період спокою і забезпечити оптимальні умови для його розвитку. У цьому й полягає завдання стратифікації. Фактично ми «обманюємо» насіння, створюючи йому штучну зиму.

Проводити стратифікацію можна по-різному: просто посіяти насіння восени на грядку або посіяти насіння в горщик і закопати під сніг. Найзручнішим же для звичайного городника напевне залишається той спосіб, під час використання якого можна скористатися холодильником. На його нижній полиці при правильному регулюванні температура завжди становить + 4 ° С. Горщики для посівів краще брати невеликого розміру. Поки вони в холоді, можна їх ставити в кілька шарів. А для підтримки оптимальної вологості їх всі можна загорнути в один загальний поліетиленовий пакет. Для приготування ґрунтового субстрату змішують торф із піском у співвідношенні 1: 1. Але потім суміш слід обробити високою температурою, щоб убити шкідників і спори грибкових захворювань. Для цього землю насипають тонким шаром на деко і витримують в духовці 1 годину при температурі +100 +120 ° С. Можна скористатися і мікрохвильовкою: оптимальний час пропарювання – 10 хвилин на максимальній потужності. Процедура посіву насіння для стратифікації нічим не відрізняється від звичайного посіву: насипають землю в горщик, насіння розкладають, присипають землею і зволожують з пульверизатора. Не забудьте підписати назву рослини і дату початку стратифікації. Поки насіння не зійшло, необхідно підтримувати високу вологість ґрунту і повітря. Саме для цього, до речі, насіння і вміщують у пакет.

Для ще одного способу стратифікації знадобиться матерія білого кольору, яку треба розірвати на кілька смуг (10х40 см). На ці клапті розсипаємо насіння, намагаючись рівномірно їх розподілити. Потім загинаємо довгі кінці тканини, а бічні частини скручуємо на манер рулону. До кожного рулончика слід прикріпити бірку із зазначенням виду насіння та датою початку стратифікації. В підходящу ємність складаються всі рулончики з насінням. Туди ж вливається трохи води так, щоб підмокли всі рулончики, але при цьому не занурювалися у воду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x