У Черкасах презентували арт-альбом для онкохворих дітей (ФОТО, ВІДЕО)

У Черкасах презентували арт-альбом для онкохворих дітей (ФОТО, ВІДЕО)

Арт-альбом «Корисні цікавинки від троля Семена» презентували в Черкаському обласному онкологічному диспансері 19 лютого. Про це повідомляють журналісти інформаційного агентства «Нова Доба».

Проєкт призначений для психологічної та моральної підтримки дітей, які перебувають на лікуванні в стаціонарних медичних закладах дитячої онкології, гематології та спеціалізованої паліативної допомоги. В арт-альбомі зібрані психологічні практики та вправи, які подані в ігровій та казковій формі. На думку авторів, ці методики сприяють стабілізації психоемоційного стану пацієнтів.

Ідея створення проєкту виникла в очільниці БДФ «Подаруй дитині світ» Світлани Федорової. За її словами, більшість дітей, які потрапляють в онкодиспансер, перебувають у «замкненому» стані й не завжди готові до роботи з фахівцем.

– Я бачу цей арт-альбом як місток до психолога. Також він допоможе дитині розібратися з проблемами самостійно, адже під час створення використано багато професійних методик, які використовував би психолог, якби працював із дитиною індивідуально, – зауважила Світлана Федорова.

Арт-альбом «Корисні цікавинки від троля Семена» – командний проєкт. До створення долучилося три черкаські психологині. Авторки врахували психоемоційні зміни дітей та підібрали техніки, що підходять для різних вікових груп.

За словами психологині дитячого відділення Черкаського обласного онкологічного диспансеру Надії Азаматової, вони брали кожну емоцію, яка виникає під час лікування,  та розписували техніки, а вже потім коригували, аби дитині було цікаво.

– Цей арт-альбом корисний для онкохворої дитини тим, що «витягує» всі проблеми: страхи, відчуття провини, занижену самооцінку. Не завжди діти йдуть до психолога. Тобто вони можуть не звернутися до фахівця, а безпосередньо отримати психологічну допомогу, коли виконуватимуть завдання, – зауважила Азаматова.

Практична психологиня Наталя Мисан стверджує, що арт-альбом може допомогти дітям накопичити та зміцнити внутрішню силу.

– Під час створення ми більшу увагу приділяли тому, щоб він допоміг дітям проходити лікування в такому непростому медичному закладі. Маленькі пацієнти проходять процедури, які викликають біль різного ступеню. Цей альбом має допомогти впоратися із тим станом та виконати ті вікові завдання, які в них є, – зазначила Мисан та додала, що діти зможуть не лише себе підбадьорити в екстреній ситуації, але й батьків.

Художниця-ілюстраторка Ольга Курська зауважила, що найважливішим завданням було придумати троля Семена, щоб він був схожий на головного героя характером та рисами обличчя.

Троль Семен – жвавий парубок, який постійно потрапляє в пригоди: то він котів шукає, то шкарпетки, грушу буксує та на дерево кричить. Також можна сказати, що він великий модник, бо в нього на жодній ілюстрації не повторюється одяг, – сказала Курська.

Ілюстраторка зазначила, що це довготривалий проєкт, який тривав півтора роки від ідеї до її реалізації.

Над технічною складовою працювали сестри Ірина та Світлана Федорови. Вони домовлялися з друкарнею, контролювали виготовлення макетів, роботу художниці та редакторів. Крім того, вони генерували креативні ідеї з “маминого” боку, тому підказували, що саме може зацікавити дітей.

За словами Світлани Федорової, під час створення альбому, намагалися зробити його таким, щоб він не був схожий на шкільний підручник. Саме тому придумали троля, цікаві завдання із гумором.

– Окрім психологічних вправ, в альбомі є завдання для покращенню настрою. Це веселі квести: допоможи знайти Семену шкарпетки або відмінності на картинках, а також привітай троля з днем народження, – зазначила Федорова та додала, що для зацікавлення використали QR-коди. Дитина може відсканувати та перевірити правильну відповідь до завдань, а також “перейти” на сайт з аудіоказками, які озвучували відомі українські особистості.

Дизайнер проєкту Олександр Коробко розповів, що у зв’язку з тим, що ілюстрації намальовані в традиційний спосіб з використанням паперу, це має свої переваги та недоліки. Насамперед, це краща кольорова передача, але й більш тривалий час переведення в цифрову форму: пересканувати, “підтягнути” кольори.

– На мою думку, арт-альбом вийшов з дотриманням “золотої середини”, адже він достатньо інформативний, водночас, є цікаве кольорове наповнення. Це може зацікавити дитину візуально, так і є над чим замислитися і попрацювати. Арт-альбом має терапевтичний вплив на покращення самопочуття. Мені подобаються такі проєкти, адже мають художню цінність та практичне спрямування, а також відповідає виклику часу, – додав Коробко.

Про створення арт-проєкту детальніше у відео:

Арт-альбом створений за сприяння Програмної ініціативи Міжнародного Фонду «Відродження» «Громадське здоров’я». Його реалізував Благодійний дитячий фонд «Подаруй дитині світ» у межах проєкту «Паліативна допомога – право кожного!», що спрямований на підвищення якості паліативної допомоги в Україні.

 

Підготувала Дар`я Роженкова

 

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x