День імунітету відзначають 1 березня. Важливо дбати про імунну систему, особливо навесні, адже зараз нашому організму потрібно якомога більше вітамінів.
Тож пропонуємо вам декілька способів, як підвищити імунітет та вживати корисну їжу.
- МЕД
Одна столова ложка меду на день неймовірно корисна для імунної системи.
Мед є натуральним антиоксидантом, антибактеріальним та антимікробним агентом, що допомагає захистити тіло від вірусів, бактерій та грибків.
Мед допомагає заспокоїти біль у горлі, регулювання цукру в крові й лікування кашлю і застуди.
- ФРУКТИ ТА ОВОЧІ
Дивлячись на зелені листові овочі та фрукти, багато із нас морщать носа.
Але ці продукти є суперїжею для підсилення імунітету.
Наповнені фолієвою кислотою, ці фрукти та овочі покращують функціонування імунної системи.
Дефіцит фолієвої кислоти знижує секрецію необхідної кількості антитіл, які можуть боротись із інфекціями.
Вітамін А у моркві, солодкій картоплі й овочах, що мають темні зелені листочки, дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись із інфекціями.
Vitamin C у цитрусових, солодкому перці, папайї та броколі покращує поглинання заліза з рослинних продуктів харчування, покращуючи імунітет.
Vitamin E у горіхах та зелені ріпи можуть боротись проти грипу та інфекції верхніх дихальних шляхів.
- ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ
Зелений чай – чудовий спосіб покращити імунітет.
Він містить ґаллат епіґаллокатехіну (EGCG) – тип флавоноїдів, який бореться з бактеріями і вірусами, стимулює виробництво імунних клітин.
Зелений чай також є багатим джерелом антиоксидантів.
Регулярне вживання зеленого чаю попереджує серцево-судинні захворювання, інсульт та рак.
- АПЕЛЬСИНИ, ЛИМОНИ ТА ГУАВИ
Апельсини, лимони та гуави багаті на вітамін С.
А гуава ще й містить клітковину, яка захищає від високого рівня холестерину та серцево-судинних захворювань.
Апельсини є також чудовим джерелом міді, калію, вітамінів А, B9, B1 та каротиноїдів, які є надзвичайно важливими для імунітету.
Ці смаколики також допомагають знижувати рівень холестерину і артеріального тиску.
- РИБА
Регулярне споживання риби – один із найкращих натуральних природних засобів зміцнення імунітету.
Риба також є прекрасним джерелом жирних кислот Омега-3 і цинку.
Цинк допомагає будувати і відновлювати клітини. А жирні кислоти Омега-3 – природні антиоксиданти і мають протизапальні властивості.
- КУРКУМА
Дефіцит вітаміну B6 негативно впливає на різні аспекти імунної системи.
Наприклад, на здатність лімфоцитів дозрівати і перетворюватися на різні види Т і В-клітин.
Куркума містить вітамін B6 і такі мінерали як калій, марганець та залізо, які є важливими для функціонування різних систем організму.
У куркумі також є антиоксидант куркумін – він покращує фукнціонування імунної системи.
- НАСІННЯ ЛЬОНУ
Насіння льону – багате джерело альфа-ліноленової кислоти, жирних кислот Омега-3 і фітоестрогенів, які називаються лігнанами.
Вони відіграють важливу роль у моделюванні реакції імунної системи, стримуванні інфекції і автоімунних захворювань (хвороби, при яких імунітет організму мобілізується проти клітин чи тканин власного організму).
Насіння льону також має протиракові властивості.
- ВІВСЯНКА
Порція вівсянки на сніданок може дати велику користь вашому імунітету.
Вівсянка містить розчинні волокна, які можуть зменшувати рівень «поганого» холестерину та ліпопротеїдів низької щільності (вони транспортують холестерин із печінки у периферичні тканини, клітини, зокрема в судини).
У вівсянці також є вітаміни та мінерали, такі як вітамін В1, залізо, цинк, мідь, магній, марганець, фосфор і селен.
- МИГДАЛЬ
Дефіцит вітаміну Е може негативно вплинути на здатність організму боротися з інфекціями.
Нещодавнє дослідження довело: якщо ви щодня споживаєте 200 міліграмів вітаміну Е, у вас покращиться реакція антитіл на гепатит В і правець після вакцинації.
Мигдаль є багатим джерелом вітаміну Е, який допомагає зменшити запалення і окислювальний стрес (окислювальний стрес є причиною або важливою складовою частиною багатьох серйозних захворювань, таких як атеросклероз і хвороба Альцгеймера, та може відповідати за прискорене старіння).
Однієї жменьки мигдалю цілком достатньо для допомоги імунній системі.
- АВОКАДО
Авокадо – повне амінокислот, здорових жирів та антиоксидантів.
Допомагає збалансувати наші гормони і нарниркові залози, і підтримує імунітет.
Авокадо має антибактеріальні властивості, а його олія допомагає зберегти серце здоровим.
- ОЛИВКОВА ОЛІЯ ТА ОЛІЯ КАНОЛИ
Ці олії – джерело здорових жирів, які є мастилом для наших клітин.
Вони зміцнюють наш імунітет, покращуючи гнучкість та зв’язок між клітинами.
Однак слід пам’ятати, що надмірне споживання жирних кислот Омега-6 може збільшити ризик запалення і послабити імунітет.
- ІМБИР
Імбир допомагає захистити організм від безлічі захворювань.
Це міцний антиоксидант, антисептик, антибіотик, антимікробний і протизапальний агент.
Імбир також допомагає полегшити біль у горлі і подолати закреп.
Він також знищує вірус застуди, покращує моторику шлунку, гальмує виразкову хворобу і знижує рівень холестерину.
Для покращення імунітету пийте чашку імбирного чаю щодня.
- ЧОРНИЙ ШОКОЛАД
Какао покращує імунітет і допомагає підтримувати добрий рівень холестерину.
Регулярне споживання темного шоколаду покращує здоров’я серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину.
Чорний шоколад також допомагає підтримувати кров’яний тиск у нормі.
Однак пам’ятайте, що шоколад потрібно вживати маленькими порціями, щоб не мати проблем із цукром.
- СОН
Нестача сну – один з основних факторів, які викликають стрес. А він – послаблення імунітету.
Безсоння може підвищувати запалення і збільшувати рівень кортизолу (гормону стресу).
Дослідження показують, що безсоння знижує кількість ваших Т-клітин, зменшуючи здатність організму боротися зі збудниками хвороб.
Хороший сон не лише покращує ваш настрій, але й допомагає керувати вагою і попереджує стрес.
Впевніться, що ви безперервно спите хоча б 7-8 годин на добу.
- УНИКАТИ СТРЕСУ
Звісно, стрес є частиною життя, і з ним стикається кожен з нас.
Однак довготривалий стрес може зробити вас більш схильними до хвороб, починаючи від застуди і закінчуючи серйозними болячками.
Через хронічний стрес на тіло можуть впливати гормони, які негативно позначаються на імунітеті.
Високий рівень стресу збільшує виробництво кортизолу, який пошкоджує імунні клітини.
Тому навіть якщо у вас стресовий період, намагайтесь робити речі, які любите, і зустрічатись з людьми, які роблять вас щасливими.
- ПИТИ БАГАТО ВОДИ
Вода відіграє важливу роль у балансуванні рівнів рідини в організмі.
Вона допомагає активізувати м’язи і покращити функцію кишечника.
Впевніться, що вживаєте хоча б 8 склянок води щодня.
І спробуйте замінити споживання чаю, кави чи алкоголю на чисту воду.
- ОБМЕЖИТИ СПОЖИВАННЯ ЦУКРУ
Надмірне споживання цукру пригнічує клітини імунної системи, які відповідають за боротьбу з бактеріями, які спричиняють захворювання.
Споживання 75−100 грамів цукру суттєво зменшує здатність білих кров’яних тілець боротись і знищувати бактерії.
- ПЕРЕВІРТЕ РІВЕНЬ ВІТАМІНУ D І ВИХОДЬТЕ НА СОНЕЧКО
Вітамін D, відомий як вітамін сонця, може суттєво підвищити ваш імунітет.
Нестача цього вітаміну пов’язана з сезонними застудами та грипом.
Нестача вітаміну D – доволі поширена, оскільки він доступний лише від сонця і декількох продуктів.
Нам потрібно як мінімум 50 моль на літр.
Якщо ви схильні до захворювань, перевірте рівень вітаміну D і не забувайте гуляти і підставляти обличчя сонечку.
- ПІДТРИМУЙТЕ ЗДОРОВУ ВАГУ
Надмірна вага підвищує ризик розвитку діабету, раку і серцевих захворювань.
Забагато жирових клітин викликають вивільнення прозапальних хімічних речовин в організмі, спричиняючи хронічне запалення.
Воно може пошкодити тканини і призвести до слабкого імунітету.
Тому не забувайте про збалансовану дієту для підтримки здорової ваги.
- РЕГУЛЯРНО ЗАЙМАЙТЕСЬ СПОРТОМ
Спорт – частина здорового способу життя.
Щоденні вправи покращують роботу серцево-судинної системи і зменшує ризик захворювань на кшталт раку і остеопорозу.
Якщо вам складно повноцінно тренуватись, просто гуляйте хоча б 20 хвилин на день.
- УСМІХАЙТЕСЬ!
На перший погляд, дивна порада.
Втім, щирий сміх знижує кількість гормонів стресу в організмі й збільшує кількість білих кров’яних тілець, що борються з інфекцією.
За матеріалами інтернет-джерел