Під час призначення субсидії доходи осіб, які тривалий час не проживають у помешканні, не враховуються

Як повідомили у відділі соціальної допомоги управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, нещодавно до пункту 7 Положення про призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива було додано нову норму, яка врегульовує надання субсидій для сімей, в яких члени родини відсутні тривалий час (працюють або навчаються в іншому регіоні, перебувають на лікуванні чи в місцях позбавлення волі).

«У разі коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично у ньому проживають, за наявності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, або на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. До зазначених документів належать, зокрема, довідки, що підтверджують перебування особи в іншому місці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання».

Зазначеною нормою надано право органам соціального захисту населення у випадках, коли нарахування плати за послуги не залежить від кількості фактично проживаючих осіб, самостійно визначати кількість осіб, виходячи з якої розраховується субсидія на підставі довідки про тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, а у разі неможливості отримання такої довідки на підставі обстеження матеріально – побутових умов проживання.

Визначення кількості осіб для розрахунку субсидії на підставі обстеження матеріально-побутових умов проживання проводиться у випадках, коли заявник не може підтвердити відсутність членів родини відповідним документом (зокрема, за відсутності відомостей про місце перебування таких осіб, або у зв’язку з неофіційним працевлаштуванням осіб у іншому регіоні чи навіть за кордоном тощо).

Рішення щодо розрахунку субсидії без врахування доходів тимчасово відсутніх осіб на підставі обстеження матеріально-побутових умов має бути достатньо обґрунтованим.

Для цього під час обстеження для визначення кількості фактично проживаючих осіб опитуються сусіди, приймаються до уваги довідка сільської ради або акт, складений квартальним комітетом, районним депутатом тощо.
Таке рішення не приймається у випадках, коли тимчасово відсутнім є голова родини (чоловік або жінка), який працює в іншому регіоні або за кордоном і утримує сім’ю, а також у випадках, коли члени родини відсутні лише протягом робочих днів тижня.

Що стосується тих випадків, коли особи з числа зареєстрованих проживають у тому самому населеному пункті, але не вирішують питання щодо реєстрації за місцем фактичного проживання, то остаточне рішення приймається органом соціального захисту населення з урахуванням всіх обставин, що склалися. До уваги може бути прийнято соціальний статус заявника, тяжке матеріальне становище родини, відсутність родинних зв’язків з тимчасово відсутніми особами, відсутність підтримки від зареєстрованих, але не проживаючих осіб тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x