Валентина Мирошник подарувала черкаському музею ляльковий скарб

Валентина Мирошник подарувала черкаському музею ляльковий скарб

Напередодні Нового року в Черкаському обласному краєзнавчому музеї відбулася друга персональна виставка самобутньої майстрині з Драбова Валентини Мирошник. І ось днями вона передала до фондової збірки закладу серію ляльок «За мотивами трипільської культури». Тепер колекція черкаських етнографів та краєзнавців, яких об’єднав під одним дахом наш музей, стала ще більш ширшою та різноманітною.

− Чому саме серія ляльок «За трипільськими мотивами»… Це сталося не випадково, це зроблено свідомо… Вони народжені, щоб бути разом, вони неділимі. Так, як п\’ять стихій − вода, земля, вогонь, повітря і космічний простір, вони повинні бути в повній гармонії один з одним, так і ці ляльки повинні бути разом, − пояснила майстриня. − Так, як п\’ять рас на Землі − європеоїдна, монголоїдна, американоїдна, негроїдна та австралоїдна, повинні триматися разом для миру і гармонії у цілому світі. Можливо, скажете, що я дуже глибоко занурююсь, але, коли створювала саме ці ляльки, у мене були саме такі думки і побажання. Є ляльки, народжені, щоб бути іграшкою, жити в теплій оселі… Є ляльки, щоб прикрашати офіційний кабінет… Є ляльки для подарунку… Різні є ляльки… У кожного глядача є свої погляди і трактування тієї чи іншої ляльки, кожен бачить по-своєму… Комусь вони подобаються, а когось лякають. Я побачила свої «трипільські» саме такими, я надала їм саме такого значення, обрала для них саме таку кольорову гаму та орнаменти, саме в такому образі я їх бачила і такими створила. Хочу, щоб вони приносили лише радість, гармонію, добро і позитив.

Ми вже писали про Валентину Мирошник, але все ж нагадаємо, що вона — діючий викладач Драбівської дитячої школи мистецтв по класу образотворчого мистецтва. Із 2013 року почала створювати ляльки-мотанки, висловлюючи своє авторське бачення народних традицій і вірувань. Перша її колекція авторських ляльок мала назву «Від душі» та містила ляльки-торохтійки, ляльки-мотанки, ляльки-травнички, ляльки-щастя. Другу свою колекцію автор назвала «Від щирого серця…». Налічує вона 24 ляльки, об’єднані у серії: «Україна», «Богині», «Пори року», «Віра, Надія, Любов і Мати їх Софія», «Посвята Матері», «Ляльки Щастя на цілий рік». Є у Мирошник ляльки поза серією, кожна уособлює певний образ: «Пава – символ сімейного щастя», «Берегиня Роду», «Квітка папороті», «Ярославна», «Златояра», «Кравчиня».

Тетяна Балякіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x