На Черкащині створили заказник «Тясминські краєвиди»

На Черкащині створили заказник «Тясминські краєвиди»

Нещодавно за клопотанням «Української природоохоронної групи» Черкаська облрада оголосила про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Тясминські краєвиди».

Заказник розташований у долині правого берега річки Тясмин і включає русло, заплаву та схили долини правого берега річки на відрізку течії між селами Степанки Черкаського району та Малий Бузуків Смілянського району.

Ініціатива створення «Тясминських краєвидів» належить місцевим біологам. Площа заказника становить 30 га.

Ця територія є природним долинним ландшафтом із добре збереженими лучно-степовими ландшафтами заплави й схилів долини Тясмину. Тут зафіксовано Угруповання формації ковили волосистої (Stipeta capillatae), занесеної до Зеленої книги України. Окрім того, тут представлені типи природних оселищ, занесених до Резолюції 4 Бернської конвенції:

E1.2 Багаторічні трав’яні кальцифітні угруповання

Е2.2 Низинні та низькогірні сінокісні луки

E3.4 Мокрі або вологі евтрофні й мезотрофні луки

F3.247 Понтично-сарматські листопадні чагарникові зарості

G1.11 Прирічкові вербові ліси

На цій території також виявлено види тварин, які охороняють на національному й міжнародному рівнях: ящірка зелена (Lacerta viridis), лунь лучний (Circus pygargus), канюк степовий (Buteo rufinus), Деркач (Crex crex).

За словами представників «Української природоохоронної групи», створення цього об’єкту дозволить зберегти природні комплекси та різноманіття флори та фауни території; відновити й покращити заплавні комплекси, що сприятиме охороні вод і розширенню їх захисної ролі, а також відновленню порушеної природної кормової бази фауни.

Крім того, наразі очікують на створення заказаника “Дзендзелівський” на Уманщині та національного природного парку “Холодний яр”.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x