Рік 2017: чого чекати від пенсійної реформи

Рік 2017: чого чекати від пенсійної реформи

У 2017 році в Україні планують запровадити нову пенсійну систему. Так, якщо реформа буде реалізована, то крім Єдиного соціального внеску (ЄСВ), українцям віком до 35 років доведеться платити додатковий внесок – на персональний пенсійний рахунок. Кому ж 55 років і більше – до системи накопичення можуть приєднатися на добровільних засадах. У 2017 р. внесок становитиме 2 %, і з кожним роком цифра зростатиме на 1 %. До 2022 р. показник збільшиться до 7 %, і більше його підвищувати не планують. Основна проблема Пенсійного фонду, на думку віце-прем\’єр-міністра Павла Розенка, велика фінансова прірва, яку необхідно заповнювати, аби можна було сплачувати хоча б мінімальні пенсії. На 2017 рік дотація Пенсійного фонду з державного бюджету складатиме 142 млрд грн, у 2016-му вона була в розмірі 145 млрд грн.
Якою ж є нинішня система пенсійного забезпечення України і які перспективи українських пенсіонерів? (За інформацією сайту «Українська правда»)

Види пенсій в Україні
В Україні наразі виплачують кілька видів пенсій, і всі вони діють у межахсолідарної системи:
• пенсія за віком;
• у зв’язку з втратою годувальника;
• по інвалідності.

Пенсія за віком
Для її отримання треба мати трудовий стаж: для чоловіків не менше 35 років, для жінок 30. Цього вистачить на мінімальну пенсію. Якщо стаж більше, то і пенсія буде більшою.
Пенсія за віком є базовою, її розраховують, керуючись стажем, заробітною платою майбутнього пенсіонера.

Пенсія по втраті годувальника
Її можуть призначити відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: – непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії за III групою інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, інвалідність яких настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу;
– дітям – незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника;
– батькам і чоловіку (дружині) померлого, які не були на його утриманні, якщо втратили джерело засобів до існування.

Пенсія по інвалідності
Пенсію по інвалідності призначають у разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання, зокрема каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідністю з дитинства, за наявністю страхового стажу. Пенсію по інвалідності призначають незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.
(За інформацією сайту «Варто знати»)

Рік 2017: чого чекати від пенсійної реформи

Пенсійні нововведення у світлі вимог МВФ і майбутнього бюджету
МВФ вимагає «консолідувати» пенсійне законодавство, і це поняття включає в себе певні положення:
– прибрати можливість достроково виходити на пенсію;
– посилити вимоги до отримання пенсії за віком, тобто збільшити розмір трудового стажу, що гарантує мінімальну пенсію;
– передбачити ліквідацію пенсійних пільг для всіх професій, крім військових, і скасування практики спецпенсій;
– розширити базу поповнення ПФУ, з метою усунення його дефіцитності, тобто, охопити внесками більшу кількість громадян і, можливо, збільшити сам внесок;
– установити залежність між розміром пенсії і сплаченими внесками: передбачається, що цей захід сприятиме виходу зарплати з тіні;
– здійснити введення накопичувальної системи пенсій, що діє спільно з солідарною.
(За інформацією сайту «Сегодня.ua»)

Рік 2017: чого чекати пенсіонерам?
У 2017 році очікується збільшення мінімальної пенсії:
• 1 312 грн із 01.05.2017;
• 1 373 грн із 01.12.2017.
Мінфін обіцяє зростання пенсії на 10 %, а Мінсоцполітики анонсує про 3-разове збільшення мінімальної пенсії – до 3500 гривень. Щоправда, лише через 3 роки.
Але є ще один спосіб збільшення пенсій – це відтермінування виходу на пенсію:
1. якщо людина працює 5 років, не оформляючи пенсію, то отримає 0,5 % підвищення за кожен місяць роботи після того, як на пенсію вийде;
2. якщо працює більше 5 років, то підвищення складе 0,75 %.

Очікування на 2017 рік для окремих категорій пенсіонерів:

Працюючі пенсіонери
Для них нічого не зміниться. Існуюча тимчасова норма про обмеження розміру пенсійних виплат працюючим пенсіонерам (85 %) продовжується на весь 2017 рік. Однак пенсії для деяких зазначених у законодавстві категорій, зокрема ветеранів, будуть виплачуватися в повному обсязі.

Працівники охорони здоров’я та освіти
Ці категорії громадян залишаються в полі дії Закону №911 від 14.12.2015 р. Як свідчить пункт «Е» статті 55, момент виходу на пенсію для цих громадян відсувається щороку:
• на ½ року, починаючи з 1 липня 2016 року і відштовхуючись від стажу в 50 років;
• процес закінчиться в 2026 році, коли вік дострокового виходу на пенсію досягне 55 років.
Спеціальний стаж, необхідний для пенсії за вислугою років, також зростає:
• дата початку росту – 1 квітня 2015 року, необхідний стаж 25 років;
• кінець процесу – 1 квітня 2024 року, і стаж повинен бути не менше, ніж 30 років.

Державні службовці
На думку Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, розмір виплат ПФУ для певної частини пенсіонерів надто завищений. Йдеться про категорії колишніх державних службовців: близько 107 тисяч із них мають пенсію в розмірі 5 600 гривень, 3 тисячі – близько 10 тис. грн, а 6 тисяч – більше 20 тис. грн (тепер уже є обмеження – 10 740 гривень).
Відповідно до закону, який ухвалять незабаром, будуть скасовані спеціальні пенсії держслужбовцям (це судді, прокурори, чиновники, народні депутати), і це, як очікується, суттєво розвантажить частину солідарної пенсійної системи.
(За інформацією сайту «Pensia.ua»)

Вік виходу на пенсію
Щодо питання про можливість підвищення пенсійного віку, українців поки можна заспокоїти. Як повідомив Павло Розенко, меморандум уряду і представників МВФ не містить жодних положень про те, що громадяни країни будуть виходити на пенсію пізніше. Нагадаємо, що згідно з чинним в Україні законодавчим нормам: • у 2017 році право піти на відпочинок і отримати пенсію у зв’язку з віком мають чоловіки, які досягли вікової позначки в 60 років;
• жінки, які народилися з 10.4 по 30.09.1959 року, отримають право виходу на «вікову» пенсію вже по досягненню 58 років, а значить, зможуть піти на відпочинок з 10.4 по 30.09.2017 року;
• з 55 років можуть піти на пенсію жінки, які мають більше п’яти дітей чи дитину з підтвердженою інвалідністю; жінки, які мають інвалідність по зору (зараховані до 1 групи); учасниці бойових дій; громадяни, які працювали на шкідливих підприємствах.
Мінімальний вік для тих громадянок України, які не заробили стажу на пенсію, збільшуватиметься протягом найближчих десяти років – із 2016 року він закріплений на віковій позначці в 58,5 років і поступово зростатиме до 63 років (раніше становив 58 років). (За інформацією сайту Всеукраїнської асоціації пенсіонерів та сайту urist-ua.net)

Рік 2017: чого чекати від пенсійної реформи

Методика розрахунку пенсії
Протягом останніх років метод обрахунку пенсій змінювався неодноразово. Сьогодні працює поточний варіант Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У розрахунки визначення розміру пенсії включаються тільки ті зароблені суми, з яких сплачено внески до ПФУ
Для розрахунку пенсії по старості в 2016 році треба було застосувати таку загальну формулу: Пенсія = Зарплата середня по Україні за 3 останні роки х Коефіцієнт зарплати х Коефіцієнт страхового стажу.
Середня зарплата по країні розраховується за підсумками року і відома до моменту розрахунку розміру пенсії за кожен необхідний рік. Коефіцієнт зарплати пенсіонера відображає ставлення його фактичної місячної зарплати до значення середньої зарплати по Україні за той же місяць. Що вони ближче за значенням, то вірніше коефіцієнт наближається до одиниці. Що більше перевищує фактична зарплата середню загальноукраїнську, то вищою буде пенсія. Для більшості пенсій українців цей коефіцієнт не сильно відрізняється від 1. Страховий стаж враховується в місяцях, і для кожного відпрацьованого місяця ведеться підрахунок сплачених страхових внесків. Вони повинні бути не менше мінімальних. Якщо трапляються суми менше за значенням, то це веде до зниження коефіцієнта. Якщо людина отримує досить високу зарплату, то і внесків платить більше. Тому коефіцієнт зарплати стане значно більше одиниці, що спричинить за собою збільшення розміру пенсії. Мінімальну пенсію за віком призначають, якщо необхідний трудовий стаж є, а формули дають занадто низький результат. Нижче прожиткового мінімуму пенсію за віком не встановлюють. Але в тому випадку, якщо страховий стаж менше необхідного, то за основу беруть мінімальну пенсію, встановлену на момент розрахунку і урізають пропорційно недобору років стажу. Це і є той випадок, коли пенсія призначається нижче ПМ.
(За інформацією сайту «Pensia.ua»)

Страховий стаж можна купити
Якщо після досягнення пенсійного віку українець не має відповідного страхового стажу, він може залишитися без заробленої пенсії. Однак, згідно з чинним законодавством, страховий стаж можна «купити» шляхом добровільної участі в пенсійному страхуванні. Укласти договір про добровільну участь можна на термін не менше одного року, при цьому за окремим договором можна здійснити одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, у яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Як відзначив міністр соцполітики Андрій Рева, буде можливість купити собі 15 років страхового стажу. До такої категорії зацікавлених громадян міністр насамперед зараховує тих, хто працює за кордоном. Ця сума складе близько 130 тисяч грн: по 704 гривні за кожен місяць множиться на 15 років. Рева прогнозує, що таких може бути небагато: близько 1,5 тисячі осіб.
– Сьогодні умовою виходу на пенсію є досягнення пенсійного віку. Для чоловіків це 60 років. А жінкам підвищать пенсійний вік до 60 років до кінця 2020 року. І ось із 1 січня 2021 роки ми хочемо брати до уваги тільки той стаж, який по-справжньому є страховим, зазначив Андрій Олексійович. – Якщо у людини понад 15, але менш ніж 20 років стажу, вона має право вийти на пенсію у 63 роки. Якщо менш ніж 15 років – у 65 років. Також можна доплатити внески. Припустімо, настало 1 січня 2021 року. У вас не вистачає десяти років страхового стажу. Значить, вам необхідно доплатити внески за 120 місяців і отримати свій страховий стаж. Припустімо, ми із січня 2017 року збільшимо мінімальну зарплату до 3 тисяч 200 гривень. Єдиний соціальний внесок – 22%, тобто внесок із мінімальної зарплати (щоб місяць було враховано) становитиме 704 гривні за місяць. За 120 місяців вийде близько 84 тисяч 480 гривень. Заплати – і виходь на пенсію у 60 років. Надалі з 1 січня 2022 року обов’язковий страховий стаж після 1 липня 2000 року має становити 21 рік. І так до 2035 року, поки страховий стаж повністю не витіснить решту.
(За інформацією сайтів «Українська правда» та «Цензор.нет»)

Трирівнева реформа
Суть нової реформи в тому, що вона має стати трирівневою. Перший рівень діє вже сьогодні. Це солідарна система. По-суті, це обов’язкове державне страхування, що забезпечує мінімальну пенсію. Кожен громадянин, який досяг пенсійного віку, отримує гарантовано кошти з цього фонду. Формування коштів відбувається у результаті відрахувань роботодавців. По старості: мінімальний розмір пенсії в розмірі 20% від середньої зарплати за попередній рік. По інвалідності внаслідок загального захворювання при повній або частковій втраті працездатності: розмір пенсії залежить від групи інвалідності і коливається від 50 % до 100 % від рівня зарплати. Пенсія по втраті годувальника сім’ї передбачає виплату непрацездатним утриманцям: 50 % на одну людину, 100 % на кількох.
Другий рівень, накопичувальний, настане, коли роботодавець почне робити відрахування у спеціальні накопичувальні фонди. Це цільовий позабюджетний рівень, який концентрує в собі кошти, що перераховуються застрахованою особою. Джерела формування: страхові внески громадян та доходи від інвестицій. Кошти цього рівня використовуватимуть на виплату довічної пенсії громадянам. Початкові відрахування складуть 2 %, потім щороку вони стануть збільшуватися на 1 %, а в 2020 вийдуть на заплановані 5 %. Третій рівень означає підключення приватних накопичувальних фондів, які теж братимуть участь у пенсійному забезпеченні. Мова про добровільні приватні пенсійні фонди, які не обов’язкові для працівника, але їх він може обрати для накопичення коштів. Гроші, які вноситимуть у приватні фон ди, вкладатимуть в акції, цінні папери, сертифікати банків та ін.
Громадяни країни повинні використовувати для формування пенсії солідарний рівень в обов’язковому порядку, інші – за вибором. Залежно від доходів громадянина можна скористатися всіма трьома фондами. Багаторівнева система накопичення пенсійних коштів дала поштовх розвитку фінансової системи України і поповненню бюджету за рахунок накопичення пенсійних коштів. Створення недержавних фондів покликане забезпечити умови для створення здорової конкуренції в організації пенсійної системи.
Суть усієї пенсійної реформи України в цілому полягає в тому, щоб надати можливість майбутнім пенсіонерам, крім участі в солідарному фонді, добровільно відраховувати кошти в недержавні пенсійні фонди. Це гарантує істотну добавку до державної страхової частини, яка часто при нарахуванні не досягає рівня прожиткового мінімуму. Загалом же метою української реформи є таке положення, коли від держави пенсіонер отримує лише мінімальну пенсію, а решту він забезпечить собі сам. Усі накопичені ним заощадження можна успадкувати, якщо, звичайно, вціліють самі накопичувальні фонди.

Кінець пенсійним пільгам
У 2016 році, за європейським прикладом, багато пільг передали у відання місцевої влади. Однак система відбору податків залишилася в Україні незмінною, тоді як у тій же Європі більшість зібраних податків залишаються на місцях, а в центр делегуються тільки деякі. Тому пільги, зокрема і передбачені для пенсіонерів, мимоволі з часом ліквідуються через відсутність коштів. Наприклад, безкоштовний проїзд в тролейбусі.
Нині Україна намагається якомога швидше переформ атувати пенсійну систему під критерії, які пред’являють Україні ЄС і МВФ. Держава поспішає перекласти на приватні накопичувальні фонди обов’язок платити пенсії громадянам, а собі залишити тільки невелике коло соціальних зобов’язань. При цьому пенсіонер самостійно буде збирати гроші на старість. Як наслідок, всі пільги та преференції, які ще наявні на сьогодні в пенсіонерів, будуть або монетизовані, або просто скасовані.
(За інформацією сайту «Pensia.ua»)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x