Медики закликають берегтися переохолодження

Медики закликають берегтися переохолодження

У зв\’язку зі зниженням добової температури Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров\’я України» звертається з проханням дотримуватися порад медиків, щодо уникнення шкідливого впливу низьких температур на організм.

Постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Зокрема, погодні умови з температурою нижче +7 С вже вважаються такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров\’ям і це може бути не лише ГРІ.

Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини людини. Судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме таким чином приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Ось чому циркуляція крові в кінцівках уповільнюється.

Першими замерзають пальці рук та ніг, вуха та ніс, що найменше захищені через тонкий жировий прошарок.

Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м\’язи, нерви та навіть кістки. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 С і нижче.

Для попередження охолодження необхідно виконувати наступні поради:
– одягатися багатошарово (одягнути на себе кілька легких кофт замість однієї теплої). Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт. З цих же міркувань одяг має бути цілком вільним;

– захищати відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром;

– мати запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Зміна мокрого одягу на сухий попередить переохолодження;

– не виходите на мороз голодним. Обов\’язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з\’їжте що-небудь;

– заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці;

– по можливості візьміть з собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

– працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам;

– не перевтомлюйтесь. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати;

– стежте за прогнозом погоди.

Не допускається торкатися металу, як голими руками, так і язиком, адже метал дуже добре проводить тепло, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження.

Те саме стосується бензину, який дуже швидко обморожує шкіру при потраплянні на неї. Під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.

Не рекомендовано вживати спиртне, адже алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла та заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вам вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Не слід думати, що переохолодження мине саме собою. Як тільки з\’являться його симптоми – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення.

Перша допомога при переохолодженні нескладна – зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте.

У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.

При відмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – накладати термоізолюючі пов\’язки (ватно- марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.

Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного посилення ураження.

Обов\’язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, окрім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові.

Прийміть знеболювальне та негайно зверніться за кваліфікованою допомогою!
Бережіть себе і будьте здорові!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x