У Корсуні пригадали жертв Холокосту

У Корсуні пригадали жертв Холокосту

Катастрофа, про яку слід пам’ятати завжди. Щоб не повторилась. Ця думка була лейтмотивом розмови у общинному центрі єврейської громади Корсуня-Шевченківського, що відбулась напередодні дня пам’яті жертв Холокосту. Адже по-єврейськи Холокост означає «катастрофа». Молитвою та запаленням свічок пом’янули своїх рідних та всіх 6 мільйонів безневинно загиблих від рук нацистів у концтаборах, розстріляних у Бабиному яру та інших містах, містечках і селах Європи.

Зворушливо звучав виступ учасника Сталінградської битви 93-річного Цаля Гройсмана: «Я пережив війну, але досі не можу зрозуміти: як можна було вбивати людину тільки через те, що вона іншої національності чи іншої віри. Хочу побажати всім, щоб люди жили в мирі. Дай Бог усім миру…»
Тема цієї зустрічі: «Хто рятує одне життя – рятує весь світ», тому акцент зробили на громадянському подвигу тих, хто рятував євреїв від знищення, ризикуючи власним життям. Їх по всьому світу встановлено більше 25 тисяч, причому Україна за числом відзначених званням «праведник миру» − на другому місці.

Були свої праведники миру, хоч і не титуловані цим званням офіційно, і на Корсунь-Шевченківщині. В общинному центрі розповіли про Ганну Криклю з села Петрушок, яка переховувала родину Почтарьових; про дружину вчителя-підпільника Гайденка з Пішок, котра врятувала єврейську родину і про інших, хто в найстрашніших обставинах, знаючи про жорстокість і немилосердність фашистських окупантів, знаходив сили залишатися Людиною…

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x