Черкасцям показали Тараса Шевченка пензля відомих художників

Черкасцям показали Тараса Шевченка пензля відомих художників

Портрети Тараса Шевченка пензля відомих художників ХІХ-ХХІ століть виставили на загал у Черкасах. Усього зо три десятки робіт. Серед авторів – Сергій Васильківський, Фотій Красицький, Костянтин Трутовський та Ілля Рєпін. На шедеври майстрів живопису ходила дивитися і наша Юлія Доброскок.
На виставці – 31 Шевченків портрет. Усі з колекції столичного Національного музею його імені. Ось це – найдавніша робота на виставці. Її автор – Костянтин Трутовський. Картині майже півтора століття. На почесному ж місці тут робота художника-реаліста українського походження.
Діана Вівчарик, молодший науковий співробітник музею «Кобзаря»: «Це портрет Шевченка пензля Іллі Рєпіна. Який став канонічним. Він приклад для наслідування багатьом художникам різних поколінь».
Його картину, кажуть черкаські музейники, буквально випрошували у своїх столичних колег.
Діана Вівчарик, молодший науковий співробітник музею «Кобзаря»: «До 200-річчя, на щастя, нам вдалося представити її і показати черкаським глядачам».
Черкаський художник Іван Бондар – один із відвідувачів виставки. Прийшов подивитися на роботи класиків. Аби й собі чогось підучитись. Найдовше погляд тримає на портреті Шевченка Коштелянчука. Образ поета, говорить, митець передав досконало.
– Ніби живі руки…такі узагальнення, просто диву даєшся.
Портретна шевченкіана подобається багатьом відвідувачам вичавки. Наталя зі своєю подругою в роботах художників підмічають кожну деталь.
Наталя Борейчук, відвідувачка: «Із різних етапів життя картини. Передано його переживання особисті. І коли він був на засланні, і коли спілкувався зі своїми односельцями. Його значущість для українців тут дуже яскраво видна».
Після перегляду портретів дівчата відписують приємні відгуки. І сподівання, що художні шедеври привезли до Черкас не востаннє.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x