«Так, я можу!»: у Черкасах «сонячні діти» займаються футболом (ФОТО, ВІДЕО)

«Так, я можу!»: у Черкасах «сонячні діти» займаються футболом (ФОТО, ВІДЕО)

Проєкт «Так, я можу!» для дітей з інвалідністю реалізовують представники благодійного фонду «Чемпіони по життю», МСК «Дніпро» та «Parimatch Foundation Ukraine» з 2021 року. Зокрема, команда тренерів та волонтерів щосуботи проводить заняття з футболу в Черкасах.

– Ціль ініціативи «Так, я можу» – це соціалізація дітей. Наша команда докладає значних зусиль, аби малюки могли відвідувати позашкільні секції незважаючи на певні проблеми зі здоров’ям. Ми хочемо розвивати діток фізично та розумово завдяки спорту, аби вони відчували, що потрібні в цьому житті й безперешкодно брали участь у рухливих іграх, – зазначив співорганізатор, гравець Національної паралімпійської збірної України з футболу, майстер спорту України міжнародного класу Богдан Кулинич.

Перше тренування відбулося 30 січня. Нині секцію відвідує 31 дитина, із них – 12 мають синдром Дауна.

– Заняття відбуваються у двох групах по 15-16 дітей різного віку (від 5-6 років до 15-16). Ми працюємо в дружньому діалозі з малечею. Вважаю, що саме за рахунок цього вдається знаходити спільну мову з кожною дитиною. Безперечно, з деякими налагоджувати контакт вдається швидко, для інших потрібно більше часу. Однак футбол командний вид спорту і тому в нашому колективі, як у мушкетерів «один за всіх і всі за одного», – зауважив тренер проєкту.

За словами Богдана Кулинича, під час тренувань трапляються певні труднощі.

– Варто зрозуміти, що заняття відвідують діти різного віку. Вони мають різні нозології, але всі приходять на тренування з великою мотивацією та бажанням. А коли є зацікавленість і стимул, то будь-які проблеми відходять на другий план. Якщо з нашого проєкту ще не пішла жодна дитина – ми на правильному шляху, – додав Кулинич.

 На думку тренера, спорт – це не лише фізичний розвиток дитини, а передусім ще й розумовий.

– Вважаю, що вправи, в яких потрібно виявляти не лише фізичні навички, а й подумати – дуже цікаві й ефективні для дітей. Так, ми ще на початку шляху і чекати сьогодні чи завтра великих спортивних результатів не варто. Але ми разом докладаємо максимум зусиль і незабаром продемонструємо власні успіхи іншим, – додав Богдан Кулинич.

Представниці ГО «Сонячні діти Черкащини» долучилися до акції «LOTS OF SOCKS», яку проводять до Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна. Вони прийшли на тренування та подарували дітям шкарпетки, аби привернути увагу до порушеної проблеми.

– Ми беремо участь в акції вже п’ятий рік поспіль. Суть у тому, що цього дня охочі одягають яскраві та непарні шкарпетки, які нагадують додаткову хромосому. Учасники можуть робити це незвичним способом, аби так само, як і діти із синдромом, відчути дивні погляди перехожих. Наприклад, чоловік може носити шкарпетку замість краватки, жінки ж чіпляють її на сумку або одягають на руку як аксесуар, – розповіла представниця ГО «Сонячні діти Черкащини» Людмила Люта.

За її словами, за реалізацію шкарпеток, батьки, які перебувають в організації, можуть забезпечити курс реабілітації для дітей. Зокрема, у межах об’єднання функціонує центр «Сонячні кроки», де з малечею спілкуються психолог, логопед та дефектолог.

– Нині на базі ГО «Сонячні діти Черкащини» є 20 сімей. Мами організовують майстер-класи та обговорюють проблемні питання. У нас є батьки, в яких дітки тільки-но народилися,  і вони розгублені. Тому ми проводимо зустрічі, аби поділитися досвідом щодо розвитку малюків, як учиняти в певній ситуації або який заклад обрати для навчання, – зазначила Людмила Люта.

Представниця додала, що її син також щосуботи відвідує ці заняття з футболу.

– Ми дуже зраділи, коли дізналися, що в Черкасах реалізовують проєкт «Так, я можу!». Адже важко, коли дитина запитує: «Чому не можна зіграти у футбол чи баскетбол з однолітками?». Поки що мені складно йому це пояснити. Зараз у сина є велике бажання не лише займатися спортом, а й спілкуватися. У цій секції він знайшов друзів і тепер може ефективно соціалізуватися. Хотілося б, аби подібних ініціатив у місті було більше, – сказала Люта.

Заняття відбуваються щосуботи з 11:00 до 12:45 на Центральному стадіоні (спортивний комплекс «Сокіл»)

За детальнішою інформацією можна звернутися:

– тренер Богдан Кулинич (097 581 76 16);

– голова правління БФ «Черкаси чемпіони по життю» Анжела Котова (096 222 32 69).

 

Більше світлин тут

Підготувала публікацію: Наталія Кузнєцова

Відео: Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x