Профтехосвіта Черкас потребує фінансування

Профтехосвіта Черкас потребує фінансування

33 мільйони гривень. Саме на стільки недофінансована профтехосвіта Черкас. Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради звертається до міського голови, міської та обласної рад, аби якнайшвидше вирішити це питання. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.
На 2017-й рік з бюджету міста для 6-ти черкаських ПТУ уже передбачили 52,6 млн грн. Проте цих коштів недостатньо. На виплату зарплат, стипендій, сплату комунальних послуг до кінця навчального року училища потребують ще 33,7 млн грн.

– Враховуючи потребу нашого краю і держави загалом у фахівцях робітничих професій, залишити ці заклади без фінансування ми просто не маємо морального права, – говорить директор департаменту Ігор Волошин. – З цієї ж причини неактуальною є оптимізація закладів, яка дозволила б зекономити на адмінперсоналі, але неминуче вплинула б на якість навчання та зменшення замовлення. Натомість актуальним лишається реформування щодо ліцензування нових професій зі створенням відповідної бази для цього.
Цьогоріч бюджет обласного центру перебуває в умовах перевантаження видатками, пов’язаними із децентралізацією, тож віднайти кошти для закладів, які раніше не утримувало місто, досить складно.

− Ми це розуміємо, саме тому сподіваємося на співпрацю із обласною владою, адже понад 60% учнів – жителі районів області, − додає він.
Нагадаємо, фінансування професійно-технічних навчальних закладів лягло на плечі міста ще торік. Проблему недофінансувння профтехосвіти керівник департаменту Ігор Волошин озвучував на кількох нарадах. На останню таку запросили голову бюджетної комісії ЧМР Юрія Тренкіна. З метою ознайомлення з потребами училищ депутат відвідав кілька з них.
− Сьогодні потрібно відроджувати авторитет робітничих професій, − вважає Юрій Тренкін. – Я це говорю не лише як голова бюджетної комісії, а й як власник кількох бізнесів. Нам потрібні робітничі кадри, бо це майбутнє країни.
Так, він прогнозує, що зростання мінімальної зарплати змусить частину підприємців піти в тінь, а наслідком цього стане зменшення дохідної частини бюджету.

− Ризики і втрати мусимо враховувати. Проте, я налаштований зробити все можливе і залежне від мене, аби фінансування було виділене, − зазначає депутат.
Наразі необхідні документи з обґрунтуваннями та розрахунками готові до подання на найближчі виконком та сесію міської ради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x