У ЧДТУ триває курс «Основи підприємництва» для військовослужбовців

У ЧДТУ триває курс «Основи підприємництва» для військовослужбовців

Перший семестр курсів «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу» стартував у ЧДТУ 25 лютого. Їх реалізовують у межах проєкту «Норвегія–Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему (NUPASS)».

Цей проєкт для військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей має на меті надати їм кваліфіковану професійну перепідготовку й допомогти з успішним працевлаштуванням.

Від початку курсів уже вичитано близько 100 аудиторних годин. У будні слухачі відвідують по 3–4 заняття.

Викладання дисциплін продумане до дрібниць, тому наданні знання з різних тем за логікою викладу спонукають учасників постійно генерувати ідеї.

За місяць занять кожен учасник уже визначив ідею майбутнього підприємницького проєкту або зрозумів, як удосконалити наявний бізнес, завоювати ширший ринок і привернути нових споживачів. Слухачі курсу за допомогою методики LEAN CANVAS уже створили приблизну бізнес-модель і портрет клієнта, зараз готуються до написання бізнес-плану.

Як зазначає керівниця проєкту «Норвегія-Україна» від ЧДТУ, завідувачка кафедри соціального забезпечення й одна з лекторів Інна Журба, уся робота побудована на прикладах реального бізнесу, немає «сухого» викладу матеріалу.

– Очевидні переваги цих курсів ­– прикладність, постійний зворотній зв’язок і командна робота. Проєкт насправді змінює як слухачів, так і лекторів. Я розумію вагомість зворотнього зв’язку і приємно, що можу надихнути учасників навчатися. Для лектора це ще й відчуття потрібності, коли він проводить 3 пари поспіль на одному подиху, час спливає непомітно, але при цьому він бачить віддачу. Крім того, надихає командна взаємопідтримка – студентів, викладачів і ГО «МЕЖА.ЮА», – розповідає Інна Журба.

За її словами, кожен учасник щодень більше вдосконалюється й докладає великих зусиль у навчанні. При цьому більшість студентів мають іще роботу й сім’ю.

Один зі слухачів Юрій Сухарєв розповідає, що вже має власний бізнес, але за час навчання багато для себе відкрив.

–  Ми з дружиною займаємося інтернет-магазином з 2017 року, бізнес приносить прибуток. Але, коли починали, то задумувалися над роботою тільки з практичного боку, абсолютно не знаючи теорії. Тому сюди я прийшов для того, щоб отримати теоретичний досвід. Згодом же, в процесі навчання, з’явилися нові ідеї, які зараз намагаюся втілити. Зараз розглядаю різні варіанти бізнесу й уже почав розробку стартапу, – говорить учасник курсів.

За словами Юрія Сухарєва, курси дають чимало потрібної інформації і, крім того, загалом розширюють кругозір. Підприємець розповідає, що єдиний недолік – нестача часу для виконання домашніх завдань, адже пів дня відбирають родинні справи й робота. Та, попри це, поки що чоловік усе встигає.

– Знаєте, у кожного настає свій час для навчання. От для мене він настав зараз. Раніше було важче, та й часи були інші – 90-ті. А от саме зараз і час, і натхнення є. Тому врешті й наважився прийти на курси, – говорить Юрій Сухарєв.

Дружина учасника АТО Альона Остапенко розповіла, що про курс дізналася випадково і зареєструвалася вже в останні дні набору. Жінка розповідає, що її підприємницька ідея – це більше крик душі, а не бажання заробити грошей на власній справі.

– Це не так про бізнес-план, як про наболіле: маю велике бажання побудувати сортувальну станцію в Черкасах. Я мешкаю в приватному секторі і постійно сортую сміття та віддаю на компост пластик і скло. Насправді хочеться реалізувати цю ідею не для великих цілей, а принаймні для того, щоб ознайомити черкащан з проблемою сортування, пояснити, як правильно це робити, і створити місце, куди вони могли б приносити сміття. На прикладі Чернігова та київського проєкту «Україна без сміття».

Пані Альона розповідає, що їй близька і тема компостування сміття, тому, ймовірно, у своєму бізнес-плані учасниця курсу спробує поєднати дві теми. Тож, можливо, зможе створити сортувальну станцію, де прийматимуть органічні відходи для компостування.

– Минув тільки місяць, а ці курси вже принесли мені багато користі. Дуже багато інформації, про яку я навіть не замислювалася. Тобто раніше «бачила ціль – не було перешкод», а на курсах уперше задумалася над тим, що не треба бути розважливішою, прораховувати все до дрібниць, – розповідає Альона Остапенко.

За словами учасниці курсу, кожен викладач ділиться безцінним досвідом. Крім того, навчання тут подарувало багато нових знайомств.

Із нетерпінням пані Альона чекає на практику, для якої вже підготувала перелік підприємств, які хотіла б відвідати.

– Насправді не очікувала, що навчання буде організоване на такому високому рівні. Я дуже вдячна організаторам за таку ініціативу, – поділилася враженнями дружина учасника АТО.

Інна Журба розповідає, що перед початком курсів оцінювали всі потенційні ризики. І, хоч труднощів не уникнути, та найчастіше це – поточні питання, які вирішують одразу.

– Це, наприклад, надання повноцінного дистанційного доступу до пар для тих студентів, які захворіли, але не хочуть переривати навчання навіть із високою температурою, або для тих, хто у від’їзді чи у відрядженні. Для цього створили постійний відеосупровід пар у ZOOM та на дистанційній платформі навчання Moodle, куди викладачі завантажують лекції, презентації, домашні завдання, або ж просто цікавий матеріал, що допоможе поглибити знання слухачів із дисципліни, – зазначає керівниця проєкту.

За словами Інни Журби, у перспективі – здійснити набір слухачів на осінній семестр за кількома напрямками. Зараз тривають розробки навчальних планів, проводять опитування серед викладачів і зацікавлених майбутніх слухачів та аналізують потреби ринку професій у співпраці з обласним та міським центрами зайнятості.

Проєкт «Норвегія–Україна» дає чимало переваг і для самого ЧДТУ, зокрема професорсько-викладацького складу, адже це – можливість обміну досвідом з іншими університетами-учасниками ініціативи та закордонними партнерами, нові ділові знайомства, реалізація цікавих задумів.

 

Читайте також: Як стартував безкоштовний курс із підприємництва для військовослужбовців у Черкасах (ВІДЕО)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x