Правління АМУ просить забезпечити підтримку бізнесу під час пандемії з державного бюджету

Правління АМУ просить забезпечити підтримку бізнесу під час пандемії з державного бюджету

Ініціатива Уряду з перекладання на громади обов’язку доплачувати підприємцям під час карантинних заходів загрожує вкрай негативними наслідками для громад Черкащини. Правління АМУ закликало керівників держави забезпечити підтримку підприємців під час пандемії COVID-19 з державного бюджету.   

Місцеве самоврядування в міру своїх можливостей вже більше року надає значну підтримку і суб’єктам малого бізнесу, зокрема, шляхом надання пільг зі сплати земельного податку, сервітутів, єдиного податку для фізичних осіб підприємців 1 та 2 груп, з оренди землі та комунального майна тощо. Унаслідок цих дій місцеві бюджети несуть надзвичайно великі збитки, які не можуть не відображатися на інших важливих сферах життєдіяльності громад.

Органи місцевого самоврядування Черкаської області не залишаються осторонь вирішення проблем своїх територій у період пандемії.  Із самого початку епідемії,  практично без фінансової підтримки з Державного бюджету, громади Черкащини винайшли можливості протистояти загрозам COVID- 19. Ситуацію вдалося втримати саме завдяки місцевому самоврядуванню.

У  складних умовах, пов’язаних з карантинними обмеженнями,  у 2021 році бюджети територіальних громад продовжують забезпечувати перевезення пасажирів комунальним транспортом, який несе шалені збитки, а вони компенсуються саме з місцевих бюджетів; здійснювати значні витрати на охорону здоров’я, доплати медикам, придбавати медичне обладнання та засоби протиепідемічного захисту. Тож тепер громадам, щоб здійснити додаткові  доплати, потрібно вилучити кошти з бюджетів розвитку, а це ремонти доріг, реновації інфраструктури, ремонти шкіл, дитсадків, амбулаторій тощо. Але тоді без зарплати залишаться робітники, які працюють на цих об’єктах. Це може призвести до створення умов, коли міські, сільські, селищні ради  неспроможні забезпечити  надання послуг населенню в повному обсязі, адже відбулася передача значної кількості повноважень від районних державних адміністрацій у громади, – говорить міський голова Кам’янки, член правління Асоціації міст України Володимир Тірон.

Як зазначають в АМУ, ця ініціатива протирічить Конституції України, а саме статті 140, яка свідчить, що місцеве самоврядування – це право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення. Тобто кожна громада має право самостійно приймати рішення щодо обсягів та видів підтримки місцевих підприємців.

Асоціації міст України стверджує, що допомога бізнесу під час коронакризи – це питання національної безпеки, і вирішувати його слід на рівні держави, а не перекладати на плечі місцевого самоврядування. Європейський та світовий досвід показує: під час пандемії COVID-19 підтримка бізнесу надається з державного бюджету.

З огляду на це, Правління АМУ звернулось до керівництва держави з вимогою забезпечити належну підтримку підприємців та найманих осіб, які зазнали збитків у зв’язку з поширенням COVID-19, із державного бюджету.

Звернення ухвалили на засіданні Правління Асоціації міст України 24 березня.

Нагадаємо, уряд обіцяє виділити із держбюджету по 8 тисяч гривень для малого бізнесу та найманих працівників у «червоних» карантинних зонах. Ці виплати рекомендують збільшити коштом громад.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x