Нова звичка з “Новою Добою”

Нова звичка з “Новою Добою”

Безсумнівно, коли ми говоримо про корисні звички, то з упевненістю можна додати в цей список і читання книг. Виявляється, перегортання сторінок може принести реальну користь. Ось сім науково аргументованих причин, чому варто читати паперові книги.

 

Це підвищує інтелект

Одного разу Доктор Сьюз написав – “Чим більше ти читаєш, тим більше ти знаєш. Чим більше ти зрозумієш, тим далі ти підеш”. Занурення в хорошу книгу, починаючи з самого раннього віку, відкриває цілий світ знань.

Збільшення словникового запасу за допомогою читання (особливо читання дитячих книг) не тільки призводить до більш високих оцінок з точки зору навичок читання у дітей, але також до більш високих інтелектуальних можливостей (IQ).

 

Ви розвиваєте свої розумові здібності

Мало того, що регулярне читання допоможе вам розширити кругозір, воно також допомагає поліпшити ваші розумові здібності. Точно так же, як біг допомагає вам тренувати серце, регулярне читання покращує пам’ять, відмінно тренуючи ваш мозок.

З віком ви можете спостерігати погіршення пам’яті і функцій мозку, але, згідно з дослідженнями, регулярне читання може допомогти уповільнити цей процес і тримати розум в тонусі довше.

 

Читання підвищує рівень емпатії

Якщо ви вмієте розчиняться в сюжеті книги, це може впливати і на ваші стосунки з людьми. Відповідно до досліджень, опублікованих в Science, література допомагає читачам зрозуміти, що думають інші, і визначати емоції оточуючих вас людей. Цей ефект найбільше помітний помітний у любителів художньої літератури.

«Розуміння психічних станів інших людей є найважливішим навиком, який дозволяє створювати складні соціальні зв’язки, що характерні для людських спільнот», – написали Девід Комер Кідд і Емануеле Кастано про результати своєї роботи.

 

Гортання сторінок покращує розуміння

Щоб краще запам’ятовувати прочитане – між електронною і справжньою книгою, вибирайте другий варіант. Відчуття паперових сторінок під кінчиками пальців дає вашому мозку деякий контекст, який допомагає вам глибше зрозуміти прочитане, а також запам’ятати потрібну інформацію. Тому, щоб отримати користь від читання в повній мірі – вибирайте паперові книги.

 

Читання допомагає в боротьбі з хворобою Альцгеймера

Читання змушує ваш мозок працювати, і це дуже добре. Ті, хто задіє свій мозок за допомогою таких занять, як читання, гра в шахи або збір пазлів, в 2,5 рази рідше хворіють хворобою Альцгеймера, ніж ті, хто витрачає час на менш стимулюючі заняття.

 

Читання може допомогти вам розслабитися

Є причини, завдяки яким перспектива полежати на дивані з книжкою (і можливо з келихом вина) після довгого дня звучить так привабливо. Насправді не має значення, яку книгу ви читаєте, але занурюючись у читання, ви можете уникнути хвилювань і стресів, які оточують вас день у день.

 

Читання ввечері допомагає вам краще спати

За словами лікарів з Клініки Майо, наявність ритуалу перед сном (наприклад, читання) сигналізує вашому тілу, що прийшов час заспокоїтися і незабаром заснути. Читання книги краще розслабляє, ніж безглуздий серфінг по інтернету. Довге знаходження перед екраном телефону, планшета або ноутбука, навпаки заважає вам засипати і негативно впливає на якість сну.

Це справедливо і по відношенню до дітей. Відповідно до проведеного педіатрами дослідження, 54% дітей перед сном взаємодіють з гаджетами, що зменшує середній час сну на 20 хвилин. Так що краще почитайте дитині книжку перед тим, як вимкнути світло в її кімнаті.

 

За матеріалами інтернет-джерел

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x