Нова звичка з “Новою Добою”

Нова звичка з “Новою Добою”

Попри те, що ринки і фермерські продукти є доволі популярними, не завжди є можливість виокремити час для купівлі продуктів. У звичайному супермаркеті вибір значно більший. Зорієнтуватися не завжди легко, адже чимало пакунків містять яскраві наліпки зі знижками та маркуванням «біо-».

 

Звіряти терміни придатності

Банально, але ми часто хапаємо з полиці йогурти або молоко, не перевіривши ні дату виготовлення, ні термін придатності. Тож можна випадково купити продукт, який буде не першої свіжості вже завтра. На упаковках нерідко можна прочитати формулювання «термін придатності – п’ять діб», і тут уже потрібно буде порахувати. Також варто звернути увагу на те, скільки товар може зберігатися в холодильнику після відкриття упаковки.

 

Склад за спаданням

Зазвичай, виробник зазначає в складі інгредієнти, перераховуючи їх у порядку убування. Це означає, якщо у вівсяному печиві в складі на першому місці йде пшеничне борошно, то його в продукті більше, ніж вівса, тобто в його користі можна сміливо сумніватися. Обираючи між двома продуктами однієї категорії, звіряйте харчову цінність і віддавайте перевагу тим, де показники білка вищі, а вуглеводів і цукрів менше.

 

Цінність порції

На етикетці обов’язково зазначають харчову цінність продукту: калорійність, уміст білків, жирів і вуглеводів. Іноді виробник надає інформацію про цукри і клітковину. Найчастіше харчова цінність вказується на вагу 100 грамів, тобто, якщо йогурт важить 250 грамів, то потрібно помножити показники на 2,5, аби отримати загальну цінність продукту. Якщо ви стежите за вагою або просто не хочете переїдати, перевіряйте масу продукту заздалегідь і звіряйте з даними.

 

Глютен, лактоза та ГМО

Виробники не скупляться будувати на здоровому способі життя маркетингові стратегії. Пам’ятайте, що продукти «органік» та «еко» повинні мати відповідні сертифіковані маркування, а не лише прикрашати назву. «Без глютену» і «без лактози»не означає корисніше або дієтично, ці продукти створені насамперед для тих, хто має непереносимість цих компонентів. Якщо продукт має маркування «біо-», це ще не засвідчує про користь, а лише те, що товар містить пробіотичні мікроорганізми. Проте жодних норм і правил виробництва за ДСТУ не передбачено, тому наклеїти таку етикетку може будь-який виробник.

 

«Єшки»

Літера Е в складі вже повинна вас насторожити, однак не варто відразу лякатися і відкладати продукт. До добавки E можуть належати натуральні та хімічні барвники: ароматизатори, консерванти та антиоксиданти. Наприклад, Е100це нешкідливий куркумін, що надає продукту жовтий колір, а ось Е102 небезпечний барвник тартразин, заборонений у багатьох країнах. Звичайно, що менше добавок у продукті, то краще, але пам’ятайте, що такі продукти псуються набагато швидше, тому будьте уважні щодо термінів придатності. Запам’ятати всі добавки неможливо, але є таблиці, які допоможуть визначити, наскільки може бути небезпечний товар.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x