Для того, щоб бути здоровим і добре себе почувати, потрібно їсти корисну їжу, в тому числі, звичайно ж, овочі. Овочі − прекрасне джерело вітамінів, мікроелементів та корисної клітковини. Крім того, в овочах міститься зовсім мало калорій, а ще з овочами можна приготувати багато смачних та корисних страв. Тим більше навесні хочеться якомога більше легкої та корисної їжі.
1. Білокачанна капуста
Звичайна білокачанна капуста − чудове джерело вітамінів, мікроелементів та клітковини. Особливо багато в цьому овочі заліза і калію. Вживати білокачанну капусту можна в сирому вигляді (в складі звичайного салату зі свіжих овочів), а можна приготувати тушковану капусту зі сметаною або вершковим маслом − така страва не тільки прекрасно наситить, але й не зашкодить фігурі.
2. Морква
Загальновідомо, що морква корисна для зору завдяки вмісту каротину. Крім того, у моркві містяться вітаміни групи В, вітамін С, вітамін Е та вітамін К, а також магній та залізо. Із морквою можна приготувати багато смачних страв, наприклад, морквяний суп із плавленим сиром, сирну запіканку з морквою або морквяний смузі на кефірі чи класичному йогурті.
3. Цвітна капуста
Цвітна капуста − смачний та корисний овоч, який, на щастя, доступний круглий рік (у свіжому або замороженому вигляді). Вітаміни (С, А, групи В, РР), мікроелементи (кальцій, магній, фосфор, залізо), клітковина і зовсім небагато калорій − це цвітна капуста. І якщо сира цвітна капуста припаде до смаку не кожному, то від запеченої цвітної капусти з плавленим сиром або від крем-супу з цвітною капустою мало хто відмовиться.
4. Броколі
І якщо раптом, з якоїсь причини, ви не любите цвітну капусту, то вже точно не відмовитеся від яєчні з капустою броколі, запеченої капусти броколі з сиром чеддер або смачного крем-супу з капустою броколі на айрані. До речі, якщо ви не знали, вітаміну С в капусті броколі міститься навіть більше, ніж у цитрусових.
5. Червоний буряк
Вітамін С і вітаміни групи В, вітамін РР і вітамін Е, кальцій, залізо, йод, магній, фосфор − всі ці корисні речовини є в звичайному червоному буряку. Якщо говорити про страви, які можна приготувати з буряком, то, звичайно ж, першим на думку спадає український борщ. Крім того, з буряком можна приготувати багато інших смачних страв, наприклад, салат із буряком і чорносливом, запечений буряк із грушею, а також смузі з буряком на кефірі або кисломолочній заквасці.
6. Гарбуз
Існують деякі розбіжності стосовно того, куди віднести гарбуз − до овочів, фруктів або ягід. Однак, що можна сказати точно − це те, що гарбуз дуже корисний для здоров’я і містить безліч корисних речовин. Так, гарбуз багатий клітковиною, він містить вітаміни А, С, Е, К та вітаміни групи В, магній, залізо, кальцій, а також добре засвоюється і виводить з організму токсини.
7. Брюссельська капуста
І, звичайно ж, складаючи список корисних овочів, ми не могли забути про брюссельську капусту. Як і цвітна капуста та капуста броколі, брюссельська капуста доступна круглий рік − в свіжому та замороженому вигляді. У ній міститься велика кількість вітаміну С, вітаміни групи В, провітамін А, залізо, калій, магній, фосфор, а також багато клітковини та корисного білка, при тому що в ній зовсім небагато калорій.