Наталія Пустовіт: «Безконтрольний перебіг захворювання призводить до втрати зору»

Наталія Пустовіт: «Безконтрольний перебіг захворювання призводить до втрати зору»

Глаукома – це хронічне захворювання очей, яке систематично прогресує і пошкоджує зоровий нерв. Завідувачка офтальмологічного відділення Черкаської обласної лікарні, головна позаштатна офтальмологиня Черкаської області Наталії Пустовіт розповіла про специфіку захворювання, фактори ризику виникнення глаукоми, а також методи діагностики та лікування хвороби.

За словами Наталії Пустовіт, уперше захворювання діагностують у 500-600 черкащан щорічно. Нині на обліку в окулістів районних та міських поліклінік перебуває близько 6 000 пацієнтів із хронічним захворюванням очей.

– Які симптоми глаукоми Ви можете виокремити?

– Найбільш поширеною формою захворювання є відкритокутова глаукома, що становить 80-90% усіх випадків. Річ у тім, що цей різновид хвороби має здебільшого хронічний та безсимптомний перебіг. У випадку відкритокутової глаукоми paйдyжнo-poгівковий кут, відповідальний за відтік внутрішньоочної рідини, залишається відкритим. Водяниста волога накопичується поступово, часто упродовж кількох років. Тому підвищення внутрішньоочного тиску пацієнт може не відчувати. І лише на занедбаній стадії хвороби виникають проблеми із зором: «тяжкість» в очах, значне порушення зору, особливо в темний час доби, головний біль, що віддає у потилицю.

Закритокутова глаукома – більш рідкісна форма хвороби, що виникає при далекозорості в людей, яким понад 30 років. У цьому випадку внутрішньоочний тиск в оці піднімається швидко. Зазвичай, можемо спостерігати такі симптоми: інтенсивний біль в оці й голові, різке зниження зору, почервоніння ока та підвищення внутрішньоочного тиску. Такі пацієнти мають негайно звернутися до фахівців через швидку допомогу або самостійно.

 

– Хто перебуває в групі ризику?

– Насамперед, люди, в яких родичі хворі на глаукому. Окрім цього, у групі ризику перебувають ті пацієнти, які мають супутні хвороби: цукровий діабет, міопію високого ступеня (короткозорість), серцево-судинні, а також запальні захворювання очей.

Додатковий ризик становить довготривале застосування стероїдних препаратів. Люди, які приймають протизапальні засоби, повинні частіше проходити огляди та вимірювати внутрішньоочний тиск. Зазвичай, глаукома прогресує після 40 років. Що старша людина, то ризик захворіти збільшується.

 

– Як пошкоджується зоровий нерв при глаукомі?

– Через порушення циркуляції і відтоку водянистої вологи піднімається внутрішньоочний тиск, у результаті – виникають зворотні атрофічні порушення нервових волокон (глаукомна оптична нейропатія). Якщо своєчасно не визначити діагноз та не почати лікування, це поступово призведе до сліпоти хворого ока.

– Чи завжди підвищений внутрішньоочний тиск означає наявність глаукоми?

– Ні. Є такий термін «офтальмогіпертензія», коли внутрішньоочний тиск підвищений, але зоровий нерв – непошкоджений. Зазвичай, гіпертензія має доброякісний перебіг, але згідно з науковими дослідженнями в більшості випадків тривалість хвороби зумовлює появу глаукоми. Тому такі пацієнти повинні щорічно обстежуватися у фахівців. Також важливою є різниця в показниках внутрішньоочного тиску правого та лівого ока (понад 4 одиниці). Якщо фахівець зафіксував відхилення від норми, то це є підозрою на глаукому. У цьому випадку людина потребує ретельного обстеження.

 

– Які обстеження допоможуть у діагностиці хвороби?

– Для діагностики глаукоми необхідно перевірити зір, поле зору, стан зорового нерва та виміряти внутрішньоочний тиск. Також пацієнт може пройти візуальне обстеження передньої камери ока. Огляд здійснюють за допомогою лінзи Гольдмана за щілинною лампою. Із-поміж найбільш сучасних методів варто виокремити оптичну когерентну томографію (ОКТ). Дослідження може візуалізувати початкові зміни в нервових волокнах, коли ще немає змін гостроти або поля зору.

 

– Які є методи лікування глаукоми?

– Існують терапевтичні, лазерні та хірургічні способи лікування хвороби. На ранніх стадіях пацієнту призначають очні краплі або пігулки, аби відкоригувати внутрішньоочний тиск. Хворий має систематично приймати медикаменти та консультуватися щодо ефективності препаратів з лікарем. Якщо тиск перебуває у межах норми, то огляд у спеціаліста варто проходити раз на три місяці. Одним із найбезпечніших способів вирішення проблеми є лазерне лікування очей. У цьому випадку за допомогою лазеру в дренажній системі ока формуються мікроскопічні отвори, аби відбувався відтік надлишкової рідини та як наслідок – оптимізація внутрішньоочного тиску.

Оперативні втручання здійснюють, якщо вищезазначені методи є неефективними. Але навіть після хірургії глаукоми, пацієнт має продовжувати диспансерний нагляд у спеціаліста щотри місяці. Адже навіть після оперативного лікування через певний час може підвищитися тиск.

 

– Що Ви можете порадити пацієнтам задля профілактики хвороби?

– Варто розуміти, що повністю вилікуватися від глаукоми неможливо, проте перебіг захворювання можна контролювати. На ранній стадії хвороби, доки ще не відбулися незворотні зміни, можна досягнути задовільних функціональних результатів лікування. Безконтрольний перебіг захворювання призводить до незворотної втрати зору.

Профілактика глаукоми полягає в регулярних обстеженнях. Зокрема, особи з групи ризику повинні проходити щорічний огляд, а люди віком від 40 роківраз на два роки. Пацієнти, які перебувають на диспансерному обліку в офтальмолога мають обстежуватися регулярно – кожні 2-3 місяці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x