У Черкаському онкодиспансері відтепер можуть проводити процедуру гемодіалізу

У Черкаському онкодиспансері відтепер можуть проводити процедуру гемодіалізу

Підрозділ гемодіалізу Центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології функціонує на базі Черкаського обласного онкологічного диспансеру. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

За словами завідувача обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Романа Морару-Бурлеску, виокремили територію для потреб нефрологічних пацієнтів.

–  Нарешті в Черкаському обласному онкологічному диспансері фахівці здійснюватимуть важливу процедуру гемодіалізу. Це насамперед необхідно для хворих. По-перше, проблематично, коли пацієнти потребують хірургічного втручання, але перебувають на постійному хронічному гемодіалізі. Після оперативних масивних утручань у деяких хворих відбуваються гострі пошкодження нирок, тому опісля було необхідно здійснювати гемодіаліз, – пояснив Морару-Бурлеску.

Фахівець додав, що відкриття підрозділу гемодіалізу надає можливість на будь-якому етапі лікування допомагати хворим і здійснювати очищення крові.

Детальніше у відео:

 

Раніше цю послугу онкохворі отримували в Черкаській обласній лікарні, але, за словами медиків, набагато зручніше, коли процедуру гемодіалізу пацієнт може безпосередньо отримати в Черкаському онкодиспансері. За словами Романа Морару-Бурлеску, підрозділ гемодіалізу на базі Черкаського онкодиспансеру  створений не лише для урологічних хворих, а й для всіх можливих потреб закладу.

Заклад має один апарат – інноваційну систему за допомогою якої можна проводити гемодіаліз щонайменше три рази на добу, а за тиждень близько 20 процедур.

Довідково:

На початку квітня 2020 року в Україні почала діяти Програмі медичних гарантій, що передбачає лікування методом гемодіалізу. Це наступний етап трансформації системи охорони здоров’я. Завдяки якому 37 тисяч пацієнтів з усієї України з хронічною хворобою нирок можуть вільно обирати медичний заклад для отримання гемодіалізу.

Головна умова – такий заклад повинен мати відповідний договір з НСЗУ та вільні місця, а пацієнт – направлення на послугу. Можна обрати заклад, що є ближчим, або ж той, де більше подобається якість обслуговування. Раніше пацієнт, який потребував гемодіалізу, був змушений обирати заклад відповідно до свого місця проживання, адже кілька разів на тиждень проходив процедуру. Тепер він може отримати послугу в іншому місті.

Якщо захворювання нирок у пацієнта хронічне і він уже має лікуючого лікаря, при погіршенні стану він може звертатися до цього спеціаліста без направлення лікаря первинки. Якщо ж пацієнт із захворюванням нирок потребує госпіталізації чи операції, за направленням лікаря він отримає цю послугу безоплатно в закладах, які мають договір на стаціонарне лікування.

Важливо знати, якщо пацієнт звертається до медзакладу у невідкладному стані, або ж пацієнта привозить швидка, лікарі надають йому допомогу без направлення. І незалежно від того, чи має він декларацію з лікарем первинки. Адже доступ до медичної допомоги не може бути обмежений.

*Матеріал підготовлено в межах спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства «Побудова демократичної стійкості в Україні шляхом зміцнення місцевих та регіональних ЗМІ», який фінансує Фонд Emerging Donors Challenge та Міністерство закордонних справ Естонії за рахунок коштів з розвитку співпраці.

Підготувала: Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x