Оксана Забужко: «Нічого не буває у житті випадкового, і все складається саме так, як воно має скластися»

«Дослідниця польового сексу» у Черкасах презентувала нову збірку

Творчий вечір відомої письменниці української сучасності відбувся нещодавно у Черкасах. Оксана Забужко відвідала місто вперше за останні 25 років, хоча активісти МГО «Книжковий маестро» не раз запрошували есеїстку. Художній музей зібрав на зустріч із авторкою багато люду: і поціновувачів, і студентів, і навіть відомих політиків. До всього, організатори збільшили кількість місць для відвідувачів до 195. Усе, аби потрапити на високоінтелектуальну розмову змогли усі охочі.

Людмила Фіть, очільниця «Книжкового маестро», привітала присутніх із початком нового літературного сезону.
– Ми дуже раді почати новий літературний сезон. 2016-й рік був активним, а 2017-й обіцяє бути ще активнішим. Нині при проводимо першу зустріч у цьому сезоні, а вже у квітні плануємо організувати літературний фестиваль. Водночас зараз проводимо акцію «ЧЕчитка», в межає якої черкасці визначатимуть найкращу книгу року за їх вподобаннями, – зауважила Людмила Фіть.

Авторка привезла до Черкас нову книгу «І знову я влізаю в танк…». Це, за словами пані Забужко, певною мірою письменницький щоденник із вибраних текстів про події 2012-2016 року. Назва ж книги походить від автоцитати із вірша авторки, який називається «Диптих 2008 року», що написала його у першій частині травня 2008 року (друга частина – у серпні цього ж року), після початку російсько-грузинської війни.

– Насправді ми планували цю зустріч давно. Я обіцяла приїхати до Черкас не раз, оскільки сама книжка «І знову я влізаю в танк» вийшла ще восени і перейшла вже два тиражі. Книга вже презентована й апробована, та й має своїх читачів, тому називати це презентацією не варто, – привітала письменниця слухачів. – Я в Черкасах не була років 25, і тому відчуваю оці «больові точки», коли починаєш знайомитися із новим містом.

Під час своєрідного представлення книги «І знову я влізаю в танк…» Оксана Забужко процитувала Михайла Грушевського, який говорив, що «люди рідко розуміють історичне значення тих подій, яких є свідками». Зауважила також, що дуже важко встигати за своїми справами ще й з «пташиного польоту» аналізувати те, що відбувається довкола.

Водночас Оксана Забужко торкалася безлічі актуальних тем: відсутність прошарку еліти в Україні, шевченкознавство і ступінь дослідженості творчості видатного поета. Говорила також і про віддаленість нашого міста від культурних подій та відсутність у ньому книгарень. Відвідувачі зустрічі своєю чергою питали письменницю про її думки щодо майбутнього України, її уподобання та просили літературної поради «що б почитати».

– Черкаси потребують «перезавантаження», якого так само потребує і Україна. Так само, як певні мої книжки вимагають перевидання. Тією ж мірою, якою Україна перевідкриває Шевченка, я думаю, що час Черкасам якось включитатися у цю загальну українську мережу і посісти на мапі України те місце, яке справді належить Шевченковому краю. Я цього щиро вам бажаю. Бажаю таких залів і заходів якомога більше. І взагалі, давайте «перезавантажуватись»! – побажала містянам гостя.

Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x