В області торік понад 2 тисячі дітей-сиріт влаштовано в сім’ї

В області торік понад 2 тисячі дітей-сиріт влаштовано в сім’ї

Про це повідомив під час підсумкової колегії служби у справах дітей заступник голови ОДА Костянтин Омаргалієв. За підсумками минулого року, 2044 посиротілі дитини (92 % від їх загальної кількості) проживають і виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних родинах, дитячих будинках сімейного типу.
Стовідсотково проживають у сім’ях посиротілі діти в м. Ватутіне. Найвищі показники в Катеринопільському районі, Драбівському, Христинівському, Лисянському. Утім низькі – на Канівщині та Маньківщині. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

Водночас залишається актуальним питання щодо профілактики соціального сирітства. Як повідомила начальник служби у справах дітей ОДА Оксана Покатілова, за підсумками 2016 року, соціальною сиротою стала 221 дитина. На жаль, діти стають «сиротами при живих батьках». Найбільша їх кількість в Черкасах, Монастирищенському районі, Уманському та кількох інших районах.
– Найкращим влаштуванням долі посиротілої дитини є її усиновлення, – зазначила Оксана Іванівна. – Це – єдина форма, коли дитина втрачає сирітський статус і входить у родину на правах рідної дочки чи сина. В області проживає 787 усиновлених дітей, торік вдалося усиновити 58.

Переважна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а саме 1 623, виховується в сім’ях опікунів, піклувальників. Минулого року під опіку, піклування влаштовано понад 200 дітей.
Між тим, у 2016-му продовжувалася робота щодо розвитку прийомного виховання дітей. Так, в області налічується 128 прийомних сімей, де виховується 226 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 2 прийомні сім’ї (2 дитини) з Луганської області та 34 дитячі будинки сімейного типу, в яких 252 дитини.
Оксана Покатілова повідомила також, що завдяки активному влаштуванню дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, у дитячих державних закладах різного типу на повному державному утриманні перебуває всього 163 дитини вказаної категорії, що становить 7,4 % від їх загальної кількості.

Станом на кінець минулого року службами у справах дітей обліковується 413 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. За рішенням органу опіки та піклування, у 2016 році від батьків відібрано 17 дітей, у зв’язку із загрозою їх життю.
Оксана Іванівна зазначила, що для надання комплексної допомоги дітям, які потрапляють у складні життєві обставини, в області діють Черкаський та Уманський обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей. Там протягом минулого року всебічну допомогу та соціальний захист отримали понад 400 дітей. До Черкаського центру найбільше дітей направлено з м. Черкаси, Чорнобаївського, Шполянського, Черкаського районів, до Уманського центру – з Уманського району, Маньківського, Лисянського, Христинівського.
Зазначимо також, протягом звітного періоду значна увага в області приділялася питанню забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа житлом. Зважаючи на те, що чинним законодавством обов’язок забезпечення житлом дітей вказаної категорії покладено на місцеві органи виконавчої влади, в області проведена робота щодо розроблення та затвердження районних, міських програм на 2016-2018 роки, відповідних планів заходів. У межах зазначених програм у 2016 році 4 дитини-сироти, дитини, позбавлені батьківського піклування, та 22 особи з числа дітей вказаної категорії отримали житло. Найбільше житлом забезпечено дітей в Канівському районі (5) та м. Черкаси (4).

Серед пріоритетних завдань на цей рік: підвищення показника охоплення посиротілих дітей сімейними формами виховання до 93%, профілактика соціального сирітства, зокрема активізація співпраці з головами сільських, селищних рад щодо інформування про сім’ї з дітьми, яким необхідна допомога, запровадження послуги патронату. У рамках програми реформування інтернатних закладів у планах – створення центру соціальної підтримки дітей та сімей на базі Кропивнянського дитячого будинку для дітей шкільного віку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x