Як відвоювати власну землю: селяни на Золотоніщині не можуть користуватися своєю землею

Як відвоювати власну землю: селяни на Золотоніщині не можуть користуватися своєю землею

Жителі сіл Ковтуни та Мицалівка, що нині входять до Новодмитрівської громади на Золотоніщині, від початку 2000-х здають свої паї в оренду місцевому фермерському підприємству. Проте, коли правомірність дій компанії стала викликати сумніви, виявилося, що відмовитися від орендаря не так просто.

От уже близько 10 років селяни не можуть користуватись своєю землею, а ТОВ «Силікат-1», що користується земельною ділянкою,  не сплачує людям гроші за користування нею. Справа дійшла до кримінального провадження, яке розглядають і досі.

Історія про відстоювання паїв бере початок ще 20 років тому, коли в Ковтуни зайшов інвестор ТОВ «Силікат-1». Підприємство забезпечило роботою жителів двох сіл – Ковтунів і Мицалівки, майже 500 осіб, які до того працювали в місцевому колгоспі. Згодом багато хто почав здавати свої паї в оренду ТОВ «Силікат-1». Як розповідають селяни, першим часом зауважень до орендаря не було: господарство виконувало свої вимоги, надавало посильну допомогу.

Невдовзі, 2010 року, збіг термін дії договорів про оренду паїв, але ТОВ «Силікат-1» не запропонувало жителям Ковтунів і Мицалівки їх продовжити. Фермерське господарство продовжувало обробляти землі селян, але угоди для підпису з’явилися тільки через два роки. От тільки підписувати їх погодилися не всі, бо замість прийнятної тоді плати – 4,5% від нормативно-грошової оцінки землі в договорі значилися 3%. Причому в документі йшлося, що така співпраця селян із підприємством триватиме 12 років – до 2024-го.

Як розповідають жителі Ковтунів, відтоді проблеми виникли і в тих, хто навідріз відмовився продовжити сумнівний договір, і в тих, хто дав згоду.

Уродженка Мицалівки, спадкоємиця паю Лідія Патюта говорить, що її батько не згодився ставити підпис.

– Договір для підпису моєму батькові принесла листоноша. Це не поодинокий випадок у селі. Люди пенсійного віку, надто довірливі – тож багато хто без сумніву ставив підпис. Мій батько відмовився від цих 3% за оренду землі, та ще й на 12 років, – розповідає пані Лідія.

Як з’ясувалося згодом, договори з селянами ТОВ «Силікат-1» все одно продовжив, підробивши підписи. Це підтвердила згодом почеркознавча експертиза. Крім того, договори не були зареєстровані відділом юстиції і його частини були видрукувані в різних друкарнях, тож однозначно не можуть бути правомірними.

Відтоді жителі Ковтунів і Мицалівки не раз писали заяви в поліцію, зверталися і до суду, в генеральну прокуратуру, і в ДБР, і навіть передавали підроблені договори президентові Зеленському, коли той на початку призначення на посаду відвідував Черкащину – усе марно. Загалом 44 жителя Ковтунів і Мицалівки досі не можуть користуватися своєю землею.

Невдовзі ж тим землевласникам, які чинили опір, гроші за оренду паїв ТОВ «Силікат-1» або не виплачував, або виплачував не в повному обсязі. Ці селяни й досі в середньому отримують плату за користування землею на третину меншу ніж ті, хто підписав підроблений договір.

Згодом більшість селян вирішила укласти договір на взаємовигідних умовах із СВК «Струмок» і здавати цьому господарству в оренду земельні паї.

Як розповідає ковтунянин Володимир Гурін, цей перехід триває вже чотири роки.

– Закон чомусь діє в односторонньому порядку: орендар має право розірвати договір без згоди сторін, а от землевласник – тільки через суд. Мовляв, треба ще довести, що ТОВ «Силікат-1»  підробив договір оренди , – зазначає пан Володимир.

Жителі Ковтунів і Мицалівки та спадкоємці їхніх паїв говорять, що СВК «Струмок» показав зовсім інше ставлення до землевласників. За словами пенсіонерки Катерини Яковенко, лише з приходом нового підприємства вдалося зареєструвати землі у відділі юстиції.

– Нарешті є витяг на нерухоме майно від державного реєстратора, як і мало бути. Проте власники паїв мають два документи – договір із СВК «Струмок» і підроблений з ТОВ «Силікат». Ми досі оббиваємо пороги судів, бо хочемо відстояти своє право на розірвання відносин із попереднім підприємцем, тим більше, що вони незаконні, – говорить пані Катерина.

Як зауважує голова сільськогосподарського виробничого кооперативу «Струмок» Сергій Барвет, умови договорів із ТОВ «Силікат-1» були змінені без урахування думки пайовиків. Крім того, зафіксовано багато фактів підроблення підписів.

– Відколи почалась ця тяганина, СВК «Струмок» уклав договори про оренду землі на близько 150 гектарів, але ТОВ «Силікат-1» не давав нам можливості обробляти ці землі – очевидно, витратив величезні кошти на охорону. Лише 2012 року ми домоглися права користуватися паями, – зазначає Сергій Барвет.

Далі історія повторюється вже наприкінці 2016 року, коли СВК «Струмок» уклав договори оренди близько 140 гектарів землі. Голова кооперативу розповідає, що після того, як ділянки зареєстрували і збиралися обробляти її, представники ТОВ «Силікат-1» заявили про своє право на ці паї. Почалася позасудова тяганина, і за три роки підприємство не змогло користуватися землею.

– Виробничий кооператив «Струмок» досі не перейняв у користування паї багатьох селян, із якими укладено договори, хоча за законом, має на це повне право. Ми доплачували гроші цим землевласникам до того рівня, скільки ми платимо своїм орендодавцям. При цьому землі не обробляли, – зауважує голова СВК.

За словами голови Сергія Барвета, ТОВ «Силікат-1» не розрахувався із багатьма людьми: користуючись землею селян, наприкінці минулого року масово припиняє виплачувати людям орендну плату, декому сплачує в обсязі 3% від нормативно-грошової оцінки землі. Голова кооперативу говорить, що в такий спосіб ТОВ «Силікат-1» намагалося тиснути на власників 44 ділянок, які уклали угоди з іншим підприємством. Уся ця ситуація болюча для селян, адже 3% – це ж і податкова недоплата. Від цього втрачають не тільки жителі, а вся громада, адже ці гроші могли піти на її розвиток.

При цьому, як розповідають жителі Ковтунів і Мицалівки, інші фермерські господарства дають за оренду паїв значно більше, приміром, СВК «Струмок» – близько 13%.

– Ми не загарбники, тому хочемо все вирішити в правовому полі. Наш кооператив виступає за прозору конкуренцію, що можлива за двох умов: фінансова чесність і належне ставлення до людей. Ми працюємо тут уже не один рік, і я спокійно, без докорів сумління, можу глянути в очі кожному орендодавцю,  – говорить Сергій Барвет.

Жителі сіл Ковтуни і Мицалівка у своїй боротьбі за землю неоднаково сильні. Люди неодноразово скаржилися на погрози від представників ТОВ «Силікат-1», тому дехто з селян боїться виступати проти підприємця-порушника.

Решта активних людей – а їх чимало – регулярно долучається до участі в зборах, відвідує судові засідання, аби вирішувати проблему і щоб її вкотре не «зам’яли».

Поговорити з Василем Плетенем, власником ТОВ «Силікат-1», селяни досі не змогли – він до них не навідується. Журналістам «Нової Доби» вдалося поспілкуватися з виконавчим представником господарства Володимиром Сердюком. Прокоментувати ситуацію він погодився не відразу. Назвався заступником директора ковтунівського відділення ТОВ «Силікат-1».

– У мене є лист з держгеокадастру про те, що ці договори зареєстровані і дійсні до 30 квітня 2024 року. Люди кажуть про неправомірність – то, можливо, відбулася подвійна реєстрація… Я не експерт. Наразі триває розслідування кримінальної справи, от нехай суд вирішує – правомірно чи ні, – відповів пан Володимир.

За словами чоловіка, ТОВ «Силікат-1» платить землевласникам 12,8% за пай.

Він зазначив, що є всього-на-всього представником ТОВ «Силікат-1», а не власником, і за все відповідати не може. Крім того, як пояснює Володимир Сердюк, війна за землю триває дуже давно, а він лише 2-й рік на посаді. Виконавчий представник ТОВ «Силікат-1» також зазначив, що свій пай надав в оренду СВК «Струмок», із яким зараз доводиться «воювати».

У коментарі виданню «Нова Доба» Сергій Барілов, адвокат, підтвердив, що наразі триває кримінальне провадження, відповідно до якого всі договори, які нібито укладені між ТОВ «Силікат-1» та жителями сіл Ковтуни і Мицалівка, визнані підробленими.

Угоди, укладені між селянами й СВК «Струмок», зареєстровані державними органами, є законними й чинними на дійсний час, ніяких порушень не зафіксовано.

– Махінації ТОВ «Силікат-1» із договорами – це справжнє захоплення землі, яку підприємство обробляє на підставі підроблених документів. Поки чекаємо висновків правоохоронних органів. Однак в ухвалах суду вже зазначено, що всі угоди ТОВ «Силікат-1» незаконні, оскільки підписи підроблені, а сторінки всіх договорів складаються з двох частин і видрукувані на різних типографіях, – зазначає Сергій Барілов.

Адвокат сподівається, що за матеріалами справи керівництво ТОВ «Силікат-1» та службових осіб держгеокадастру, причетних до підробки договорів, покарають і притягнуть до кримінальної відповідальності згідно з ч. 1 ст. 358, що передбачає позбавлення волі до двох років.

За словами представників СВК «Струмок», вони домагаються правди: сільськогосподарський кооператив має право обробляти землі, а населення хоче людського ставлення й гідної оплати.

 

Читайте також: На озимих посівах активізувались шкідники

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x