На конкурс «Велика реставрація» зареєстрували два культурні об’єкти з Уманщини

На конкурс «Велика реставрація» зареєстрували два культурні об’єкти з Уманщини

Два об’єкти культурних пам’яток зареєстрували на конкурс «Велика реставрація». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОДА.

Це 2 пам’ятки Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань». Ці об’єкти взяли участь у відборі проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини в рамках програми «Велике будівництво».

Готель «Європа» («Новоєвропейський»)

Будинок  збудували у другій половині ХІХ століття. До 1919 року тут був готель «Новоєвропейський». Готель займає визначне місце у формуванні центральної площі міста. Наразі в приміщенні розмістилася бібліотека та державні установи.

Колишній готель –  це двоповерхова, мурована з цегли споруда з підвалами, на кам’яному фундаменті.

Роботи: відновлення фасаду, ліпнина, гідроізоляційні роботи.

Створення автентичного середньовічного містечка на території Уманського Свято-Богородицького василіанського монастиря 

Василіанський монастир засновано у 1765 р. При монастирі діяло шестикласне училище та Греко-Католицька Церква. Після ліквідації російським урядом у 1834 р. монастиря, у будівлі розташували шпиталь для військових, а церкву передали до відання Російської православної церкви. У 1858 р. тут були артилерійські казарми. До Першої світової війни у будівлі проходили засідання Уманського окружного суду. За часів окупації міста радянськими військами в період Національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. діяли Військово-революційний комітет більшовиків та штаб Червоної гвардії. 1920 р. в приміщенні церкви організовано «Пролетарський театр», де проходили вистави Київського драматичного театру (“Кийдрамте”), очолюваного українським режисером та актором Лесем Курбасом. За часів радянської влади приміщення монастиря використовували як військові казарми. Лише у 1998 році військові звільнили будівлю.

Роботи: відтворення історичного середньовічного середовища, реконструкція будівлі монастиря, гідроізоляційні роботи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x